Blondie med surdej og ristede valnødder

I oktober udkom min tredje bog. "Sødt Med Surdej" er nok den bog, jeg er allermest stolt af. Det krævede virkelig tålmodighed, omhyggelighed og stædighed at bage og skrive den bog. I seks måneder testede jeg opskrifter. Igen og igen. Fordi jeg drømte om at skrive en bog med opskrifter på søde sager bagt med surdej. Jeg ville, at vi kunne begynde at bruge vores surdeje til meget mere end bagning af boller og brød. Min surdej skal være en del af alt min bagning. Blødt bagværk, sødt bagværk, sprødt bagværk. Det er den blevet med "Sødt Med Surdej". Nu kan jeg bage kardemommesnurrer med min surdej. Pain Au Chocolat. Kanelsnegle. Cookies. Brownie. Kiks. Brunsviger. Fastelavnsboller. Og meget, meget mere.

I bogen "Sødt Med Surdej" introducerer jeg dig for at bage med sød surdej og overskudssurdej. Med den søde surdej kan du bage alt det, som vi traditionelt kalder for "bløde gærdeje". Det er croissanter, tebirkes, brioche, franskbrød, kanelsnurrer, kardemommesnurrer, chokoladeboller og mange flere. Din overskudssurdej skal du ikke smide ud - men bage med. Den giver masser af smag og konsistens til dine cookies, kager, kiks og granola.

Her får I én af de 56 opskrifter, som I finder i bogen "Sødt Med Surdej", som kan købes lige her i min webbutik eller hos Bog&Ide (reklame).

Blondien er en lille, men intens kage. Sådan kan jeg bedst beskrive den her kage. Et lille stykke er lige tilpas til at stille den søde tand – og til at drømme om et stykke mere senere…  Blondien er næsten konfektagtig i sin konsistens. Smagen er karamelliseret, aromatisk og med få bitre noter fra de ristede valnødder, der giver den perfekte balance til den hvide chokolades sødme. Her får din surdej lov til at give den perfekte balance til den søde blondie med bitre valnødder.

8-12 stk.
Det skal du bruge

 • 70 g valnødder, ristes
 • 170 g smør
 • 80 g hvedemel
 • ½ tsk. bagepulver
 • 1 nip salt
 • 100 g rørsukker
 • 50 g brun farin
 • 50 g overskudssurdej
 • 1 æg
 • ½ tsk. vaniljepaste (kan udelades)
 • 100 g hvid chokolade, callets eller hakket groft - jeg bruger den her hvide chokolade fra Callebaut, der er på tilbud lige nu (reklamelink)

Derudover: Bradepande 15 x 20 cm

Sådan gør du
Tænd ovnen på 180 grader over/under varme. Kom valnødderne på en bageplade og rist dem i 10-12 minutter til let gyldne. Lad dem køle af.

Smelt smørret i en gryde over lav varme. Stil det til side og lad det afkøle let. Krøl et stykke bagepapir og kom det i bradepanden. Kom hvedemel, bagepulver og salt i en skål og rør det sammen. Kom rørsukker og brun farin i en anden skål. Hæld det smeltede smør over rørsukkeret og rør det sammen. Tilsæt overskudssurdej, æg og vanilje og rør igen til homogen. Kom de tørre ingredienser i og fold dem ind i dejen. Hak valnødderne groft og kom dem i dejen sammen med hvid chokolade. Hæld dejen i bradepanden og bag din blondie i 30-35 minutter. Den skal være helt karamelliseret på toppen og kun efterlade fugtige kagekrummer, når du stikker i midten af kagen. Skær kagen ud i firkanter på 4 x 5 cm eller ønsket størrelse.

Tip: Bager du dobbelt portion, så kan du bruge en bradepande, der måler ca. 20 x 25 cm.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

23 comments on “Blondie med surdej og ristede valnødder”

 1. Hej 🙂
  Kan der bruges andet end valnødder? Andre hakkede nødder eller andet “fyld”?
  Mvh Lisa

 2. Hej Cathrine

  Kan man lave denne opskrift uden surdej, og hvad skulle man evt. erstatte det med?

  De bedste hilsner
  Benedikte

 3. Hej Catrine
  Jeg vil prøve din opskrift på blondine med surdej. Kan jeg tilsætte rabarber ligesom du har gjort med din blondine uden surdej? Og hvis ja- hvor meget og evt. ekstra sukker?

  Hilsen Susanne

  1. Hej Susanne

   Ja, det vil du godt kunne. Prøv at sammenligne med den anden brownie mht mængde 🙂 Du kan lægge rabarberne i lidt sukker inden, men det er ikke sikkert, at det er nødvendigt.

   God bagelyst,
   Cathrine

 4. Kære Cathrine
  Jeg gav lige kagen endnu en chance, og der blev den helt perfekt. Jeg tænker, at jeg måske ikke fik doblet op på melet sidste gang🙈. Selvfølgelig virker dine opskrifter🤎.

  Mvh. Jeanette

 5. Kære Cathrine
  Jeg har lige forsøgt mig med denne kage. Min kage sejlede i smør. Kan det passe, at der skal 170 g smeltet smør i?
  Jeg lavede dobbelt portion med 340 g smør i bradepandestørrelse 20x25 cm.

  Mvh. Jeanette

 6. Hej Cathrine.
  Jeg har min overskudsdej stående i Køleskabet. Hvornår skal jeg tage den ud, inden jeg tilsætter den i opskriften eller hvilken temperatur skal den ca have?
  Dbh Naja

 7. Sikkert et dumt spørgsmål men har lige købt din fantastiske bog og sat en sød surdej over jeg ikke når at bage med - kan den gemmes som overskudssurdej ?

 8. Hej Cathrine!
  Jeg er nysgerrig på hvad du mener med overskudssurdej, for når jeg bruger min surdej, tager jeg ikke noget fra, jeg fordre det hele. Så hvad ville jeg skulle gøre? Kan jeg bruge det der har stået på køl? Hvad synes du?

  1. Hej Maja

   Hvis du altid kun har en lillesmule surdej tilovers, så passer det fint, at du fodrer det. Har du meget, så bør du tage det meste fra og kun fodre en lillesmule - ellers risikerer du, at din surdej bliver for sur. Har du ikke noget surdej tilovers, og gerne vil have noget, så kan du fodre lidt mere surdej, end du skal bruge - og så har du et overskud.

   God bagelyst,
   Cathrine

  1. Hej Lone

   Ja, det er korrekt. Det er jeg generelt vild med til kager - og så pynter det på et billede 😉 Du kan udelade det.

   God bagelyst,
   Cathrine

  1. Hej Zofia

   Det er en smagssag. Jo mere syrlig, din overskudssurdej er, jo mere syrlig vil kagen smage. Min overskudssurdej må godt være syrlig, men ikke sur-sur. Jeg fodrer min surdej hverdag, og her gemmer jeg overskudssurdej fra. Jeg ville ikke bruge surdej fra en surdej, der har stået i køleskabet i uger fx.

   God bagelyst,
   Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT