At vælge mellem brownie og cookies? Ubarmhjertigt! Fra nu af slipper du for at tage den fuldstændige umulige og svære beslutning. Her får du begge dele i en og samme mundfuld, og du kan godt begynde at glæde dig. Sprød i kanten og chewy i midten. Præcis som en cookie skal være. Svampet, chokoladeintens og karamelliseret på toppen. Som en rigtig god brownie. De forsvandt med lynets hast herhjemme. Vi er nemlig klart en både brownie og cookie-elskende familie. Måske I er det samme?
14-16 stk.
Det skal du bruge
- 300 g mørk chokolade - jeg bruger en cirka 70 % chokolade fra Callebaut (reklamelink)
- 65 g smør
- 2 æg
- 125 g rørsukker
- 75 g brun farin
- 40 g hvedemel
- 1 spsk. kakao - brug gerne en 100 % kakao. Den her kakao er min favorit (reklamelink)
- ½ tsk. bagepulver
- ½ tsk. natron
- 1 spsk. afkølet kaffe (kan erstattes med vand)
- Saltflager til topping
Sådan gør du
Kom chokolade og smør i en skål, der kan komme over vandbad. Lad det smelte over lav varme og ved omrøring. Det skal kun netop smelte og ikke blive for varmt. Stil til side.
Kom æg, rørsukker og brun farin i en skål og pisk det sammen til luftigt og fordoblet i volumen. Det gøres nemmest i en røremaskine med en gummibelagt K-spade. Det tager små 5 minutter. Mens det pisker, så røres de tørre ingredienser sammen i en anden skål. Stil til side.
Hæld chokolade/smør blandingen i æg/sukker og rør sammen til homogent. Skrab skålens kanter ned undervejs for at sikre, at det hele røres sammen. Hæld de tørre ingredienser i og rør sammen ved lav hastighed til netop samlet. Tilsæt kaffe og rør kort. Dejen vil være lind - ala en kagedej. Det er meningen. Stil dejen på køl i 20-30 minutter til den netop har sat sig. Hvis du lader den stå på køl i længere tid, så skal den muligvis tempereres en smule før, dejen er nem at arbejde med og forme til cookies.
Tænd ovnen på 180 grader over/under varme. Del dejen i kugler på cirka 50 g pr. stk. og fordel dem på 2 bageplader beklædt med bagepapir. Bag én plade af gangen i 10-12 minutter. Dine brownie cookies skal være sprøde i kanten, men stadig bløde i midten. Lad dem køle og sætte sig i 5-10 minutter på bagepladen før, de føres over på en rist til afkøling. Nyd eller opbevar i en lufttæt beholder.
Tip: Du kan fryse cookiedejen rå, så du altid kan nyde en friskbagt og lun cookie. Læs hvordan du fryser cookies og bager dem efter frys - KLIK HER
De hæver flot op, men klasker helt sammen og flyder ud til helt tynde kager. Dejen var ellers fast og opskriften blev fulgt nøje (brugte noget andet chokolade)
Hej Henriette
Chokoladens indhold af tørstof har en stor betydningen for det endelig resultat. Så du skal helst ikke bruge en chokolade, der har en lavere kakaoprocent.
God bagelyst,
Cathrine
Kan det passe, at der skal 140 g mel i og ikke 40 g som opskriften lyder?
Det må briste eller bære.
Jeg har lige rørt dejen sammen, men skal ikke bage dem før tirsdag morgen.
Jeg synes det vil være for omstændigt at fryse dem, så jeg lader dejen stå på køl fra søndag aften til tirsdag morgen,
det er jo ikke ret meget mere, end natten over. 🙈🙃
Hej Tine
Det kan du sagtens 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Mine bliver hæver flot op, men efter 7 min bliver de helt FLADE efter og flyder helt ud. Jeg har nu sprøde chokoladeknækbrød.
Har forsøgt med iskolde dejkugler, der sættes ind på næstnederste rille, og så kun bages i 7min. Det hjalp lidt.
Eneste forskel er, at jeg bruger billig mørk chokolade.
Hej Henrik
Tørstofindholdet i din chokolade betyder virkelig meget for konsistensen i de her cookies. Og kakaoen. Ellers kan du tilsætte lidt mere mel 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej
Bagte disse. Lavede dobbeltportion og fik 24 stk, fordelt på 4 plader. De flød ud til én stor cookie og er 3 mm tykke. Hvad tænker du jeg har gjort forkert?
Mvh.
Dorthe
Hej Dorthe
Årh, hvor ærgerligt! Det lyder til, at din dej har været for tynd? Hvilket smør brugte du? Hvor varmt fik du lunet smør/chokolade op? Lod du dejen stå på køl inden forming?
God bagelyst,
Cathrine
Hej.
Kort spørgsmål: Kommer du salt på, inden de bages?
Tak for mange rigtig gode opskrifter!
Bh Helene
Hej Helene
Nej, jeg drysser over, når de kommer ud af ovnen 🙂
God bagelyst,
Cathrine