Brunsviger - den klassiske, fynske version

Har du set det? Min nye bog BAGVÆRK er på gaden. Jeg har sådan glædet mig til at dele den med her. 420 sider fyldt med alle mine bedste og yndlings opskrifter her fra bloggen. Måske din favorit også er at finde deri? Bogen er til dig, der gerne vil have et samlet værk med de bedste boller, kager, brød, kiks og cookies. Der er noget helt særligt (og praktisk) over, at have en bog med i køkkenet fremfor ens smartphone eller computer. Brunsvigeren her har også listet sig med i bogen.

Du kan få fingre i dit eksemplar af BAGVÆRK i min lille webbutik her.

Og så til opskriften! Nu håber jeg ikke, at jeg unødigt hidser nogle fynboer op. Jeg har virkelig gjort mig umage. Undersøgt, spurgt og læst for at finde ud af, hvad det netop er, der gør en brunsviger helt ægte. Og fynsk.

Smør og brun farin - og ikke noget forsøg på at gøre toppingen mere fornem. Gerne rigeligt af den. Det skulle være det allervigtigste i en fynsk brunsviger. Og så selvfølgelig en god, luftig og let gærdej underneden. Men den fungerer mest af alt som en holder for det gode fyld. Har jeg ladt mig fortælle.

Jeg har undladt at pynte den med hverken flødeskum eller slik. Det er vist kun i Nordjylland, at den slags foregår. Men det kan du bestemme, hvordan du bedst kan lide din brunsviger.

Vigtigst er, at jeg har sikret jer en opskrift på en virkelig, virkelig god brunsviger, der er luftig, let, blød, svampet, knasende og præcis lige så syndig, som en god brunsviger skal være.

Det skal du bruge:

Dej

 • 60 g smør
 • 180 g mælk
 • 20 g gær
 • 35 g sukker
 • 300 g hvedemel
 • 6 g salt

Fyld*

 • 125 g blødt smør
 • 125 g brun farin + 1-2 spsk. til at drysse på til sidst

Derudover

 • Bradepande på ca. 25 x 35 cm - jeg bruger den her form (reklamelink)

Sådan gør du:
Kom smør i en gryde og smelt det ved lav varme. Når det er smeltet, så hældes det i en skål. Tilsæt mælk og tjek, at temperaturen på smør/mælkeblandingen er lillefingervarmt. Er det for varmt, så lad det stå og køle lidt inden, du kommer gæren i. Tilføj gær og sukker og rør til gæren er opløst. Kom mel ved og herefter salt. Ælt dejen til den er glat, smidig og slipper skålens kanter. Lad dejen hæve i 30 minutter.

Kom bagepapir i eller smør bradepanden med smør. Vend dejen ud på et let meldrysset bord og rul den ud, så den passer i formen. Løft dejen op i formen og lav små fordybningerne i dejen med fingrene. Vær generøs med dem, da de skal opfange det gode fyld. Dejen er meget flad, og den kan syne for tynd - men efter hævning og bagning er det den helt perfekte mængde dej.

Rør blødt smør og brun farin sammen og fordel det udover dejen. Drys med lidt brun farin til sidst. Lad din brunsviger efterhæve ved stuetemperatur i ca. 60 minutter.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Bag brunsvigeren i 15-20 minutter til den er godt karamelliseret. Hold godt øje med den til sidst i bagningen. Remoncen skal være gylden, men endelig ikke for mørk. Lad brunsvigeren afkøle i bradepanden. Server den som den er, eller pynt med slik og/eller flødeskum.

*Note: Du kan tilføje 50 g marcipan og 1 tsk. kanel for endnu mere smag i din remonce.

Tip: Du kan lave brunsvigeren i god tid inden servering. Frys den rå brunsviger med remonce på. Lad den tø op (enten natten over på køl eller på køkkenbordet i et par timer) og følg opskriften med efterhævning og bagning. Så kan du server helt friskbagt brunsviger, når du vil - helt uden besvær.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

32 comments on “Brunsviger - den klassiske, fynske version”

 1. Hej Cathrine
  Jeg vil gerne lave koldhævet brunsviger. Kan man mon det med denne opskrift? Vil helst ikke fryse den ned, som du forslår, da jeg skal lave den søndag og bruge den mandag morgen.
  Kan jeg bruge mindre gær og sætte den til koldhæving i køleren med remonce?
  De bedste hilsner, Ida

  1. Har lige læst en anden har brugt 10 g gær, så det prøver jeg. Skal bare lige høre, om den så skal hæve 60 min ved stuetemperatur, når den kommer ud af køleren næste morgen? 🙂

 2. Tak for dine altid skønne opskrifter!! 🤎
  Hvor mange personer vil man sige kagen går til?
  Kh

 3. Hej Cathrine

  Din brunsviger er den bedste findes - men den smager altså bedst på dagen. Jeg vil gerne bage den til mine kolleger (der er fynboer imellem så den skal være helt skarp).
  Kan jeg langtidshæve den på køl natten over så jeg undgår for meget hævning om morgenen inden bagning? Og i så fald med hvor meget gær?

  Dbh Katrine

  1. Hej Katrine

   TAK! Ja, gærbagværk smager altså bare bedst på dagen. Og friskbagt. Jeg tænker godt, at du kan koldhæve den. Jeg ville bruge 8-10 g gær. Jeg håber, at brunsvigeren bliver godkendt af de strikse fynboer 😉

   God bagelyst,
   Cathrine

  2. Hej Cathrine

   Jeg melder lige retur at 10g gær fungerede super godt og fynboerne var MEGET tilfredse. En kollega sagde endda at det var den bedste hun nogensinde havde smagt 🙂

   Tak for opskriften!

  3. Hej Katrine og Cathrine
   Skal brunsvigeren koldhæve i formen med fyld, eller er det under den første hævning i skål der koldhæves?
   Kh. Line

  4. Hej Line
   Jeg koldhævede i en bøtte (første hævning). Dagen efter lod jeg den stå lidt til stuetemperatur inden jeg puttede den i formen og fulgte resten af opskriften 🙂 det fungerede rigtig godt! 🙂

  5. Tak for svar! Jeg nåede ikke at se dit svar, så jeg har lavet brunsvigeren og sat den på frys inden sidste hævning. Din metode vil jeg dog helt sikkert bruge andre dage hvor jeg har lidt bedre tid inden der kommer gæster 🙂

  6. Hej Katrine
   Lod du din brunsviger hæve ved stuetemperatur i 60 min da du tog den ud af køleren næste morgen inden den kom i ovnen? Eller bagte du den direkte fra køl?
   Skal bage den i morgen ved koldhæving, så den er klar til mine kollegaer mandag morgen 🙂

  7. Hej Ida

   Jeg kan ikke huske hvad jeg gjorde 🙈 men kan se at jeg skrev at den stod i bøtten i køleren om natten og jeg lod den hæve på køkkenbordet efter jeg puttede den i formen - jeg tog den med på job og bagte den der, tror faktisk ikke den hævede mere end 20 min inden jeg bagte den, hvis jeg husker korrekt 🤔

 4. Din opskrift på brunsviger er bare så vanvittigt god! Så god at jeg bliver nødt til at lave dobbeltportion 🙈! Bunden er så lækker og blød, præcis som den skal være! Jeg blander altid kagecreme sammen med smør og farin inden den bages - sådan elsker jeg den nemlig 😍

 5. Første gang jeg bager brunsviger og den sad bare lige i skabet 😊 Opskriften var nem og selvom jeg synes den var tynd, hævede den så fint op.

  Den smagte så godt!

 6. Har bagt denne fantastiske brunsviger et par gange tidligere, men nok ikke været så nøje med mængden af salt. I dag vejede jeg saltet af, men synes 6 gram salt er rigtig meget. Kom kun 5 gram i dejen, og synes alligevel, at der er en smag af salt, der ikke rigtig passer til kage. Jeg bruger fransk middelhavssalt - kan det være derfor? Hvilken slags salt bruger du - groft - fint?

  1. Hej Jette

   Ja, salt er meget forskelligt, og noget smager af mere end andet. Jeg er glad for salt i mine bløde og søde gærdeje. Juster endelig til, så det passer til din smag og præference 🙂

   Jeg bruger groft havsalt.

   God bagelyst,
   Cathrine

 7. Hej Cathrine
  Ved du, om man kan bruge flydende becel i stedet for smør til din brunsviger? 🙂
  Vh Ida

 8. Bedste brunsviger som jeg nogensinde har bagt. Det var min familie enige om. Dejen er en drøm.

  1. Hej Maria

   Det har jeg faktisk ikke forsøgt - den forsvinder altid ret hurtigt 🙂

   Men det tænker jeg sagtens, at du kan. Hvis du forsøger, at lad mig gerne vide, hvordan det går.

   God bagelyst,
   Cathrine

 9. Hej Cathrine
  Vil man mon kunne bruge mindre gær og koldhæve den? Eller giver det mon det samme som at fryse den, sådan som du beskriver. Den skal på fødselsdagsmorgenbordet.
  På forhånd tak for svar😊

 10. Hej!
  Kan man lave brunsvigerdejen og fylde remonce på om morgenen, og så lade den stå på køl til om eftermiddagen og bage den der?

  Mvh Trine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT