Citrontærte med marengs - Tarte au citron

Lad mig lige starte med at sige, at det her er en stor kage! Der er kage til mange mennesker - og ingredienslisten kan derfor virke lidt overvældende, når du lige kigger den igennem. Det er ene og alene af den årsag, at jeg ELSKER en Tarte au citron, og når jeg er i gang med at bage den, så bager jeg allerhelst en stor en af slagsen, så der enten er til mange mennesker - eller mange dage. Du kan sagtens halvere portionen og bage i mindre forme. Det forklarer jeg nærmere længere nede i opskriften.

En citrontærte er en af de mest sofistikerede kager, der findes, spørger du mig. Det er den fineste kombination af salt, bitter, sødt, sprødt og blødt. Egentligt er jeg mest overrasket over, at jeg først nu får delt en opskrift med jer på en af mine yndlings kager. Men jeg garanterer til gengæld, at den har været ventetiden værd.

Og nu bliver det lidt nørdet... For når du skal lave de tre forskellige elementer til en tarte au citron, så er konsistenserne noget af det allervigtigste. Udover smagen, selvfølgelig. Jeg vil derfor proklamere, at du ikke kan bage en (rigtig god) citrontærte, hvis du ikke har et termometer. For både italiensk marengs og lemon curd kræver de rette temperaturer for at få de helt rigtige konsistenser. Det er slet ikke svært, men det kræver dét ene bageudstyr.

Der er mange måder at koge en lemon curd på. Jeg synes, den er allerbedst, når den legeres med æggeblommer og emulgeres med smør. Så sætter citroncremen sig kun ved hjælp af smørret og æggeblommerne, og det giver en citroncreme, der er helt glat og har et skønt smeltepunkt - den smelter derfor hurtigt i munden, og det er så lækkkert! Der er derfor ingen husblas eller majsstivelse i min lemon curd.

Jeg glæder mig til, at I skal smage min bedste citrontærte.

12-16 personer
Det skal du bruge

Mørdej

  • 250 g hvedemel
  • 25 g mandelmel
  • 100 g flormelis
  • 125 g smør, saltet
  • 1 æg

Lemon curd

  • 3 (ikke små) citroner, skallen heraf
  • 175 g citronsaft (passer med 2-3 citroner)
  • 175 g sukker
  • 8 æggeblommer
  • 200 g smør, usaltet

Italiensk marengs

  • 35 g vand
  • 220 g sukker
  • 4 æggehvider

Derudover: perforerert tærtering ø. 24cm, digitalt termometer (find termometer på tilbud her), gasbrænder (reklamelinks)

Sådan gør du
Først laves mørdejen: Kom hvedemel, mandelmel og flormelis i en skål og rør det sammen. Skær det kolde smør i mindre stykker og rør det sammen med de tørre ingredienser til det ligner rasp. Det gøres nemmest på en røremaskine med en K-spade, men kan også gøres i hånden. Kom ægget i og saml dejen.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Rul mørdejen ud mellem to stykker bagepapir til en tykkelse på 2 mm. Tryk tærteringen ned i mørdejen. Fjern den overskydende mørdej, og rul den ud til en lang rulle, som du efterfølgende ruller flad, så du får et langt stykke mørdej, der kan beklæde rundt i tærteringen. Jeg ruller mørdejen ud til 2 mm, skærer med en linial langs bunden, så den bliver lige. Drysser med flormelis og ruller mørdejen sammen til en rulle - som jeg så ruller ud langs kanten af tærteformen. Skær den overskydende mørdej af langs kanten med en skarp kniv.

Mørdejen kan enten bages på bagepapiret og en bageplade - så skal den prikkes med en gaffel for ikke at hæve op. Jeg bager min mørdej på en perforeret plade og en silikone bagemåtte (dejen kommer på frys kort, så jeg kan flytte den fra bagepapiret). Så kan dampen slippe ud under bunden, og tærtedejen puffer ikke op. Bag mørdejen i 15-18 minutter. Lad den køle af.

Lemon curd: Riv skallen fint på citronerne og kom det i en lille gryde. Pres citronerne til du har 175 g citronsaft. Tilsæt det i gryden sammen med sukker og æggeblommer. Rør det sammen og varm det op langsomt op til 84 grader under omrøring. Kom cremen i en høj beholder og stavblend det usaltet smør i. Undlad at blende luft ind i curden. Hæld lemoncurden direkte i den bagte mørdej. Lad lemon curden sætte sig på enten ved stuetemperatur eller på køl.

Italiensk marengs: Piskes helst i en røremaskine. Kom vand og sukker i en gryde og bring det i kog ved høj varme. Lad det koge til det opnår en temperatur på 119 grader. Kom æggehviderne i en skål og pisk dem kort til let skummende. Tilsæt den varme sirup under fortsat piskning ved lav hastighed. Skru herefter op på mellem/høj hastighed og pisk marengsen til den er sej, blank og stuetemperatur. Det tager ca. 8-10 minutter.

Kom marengsen oven på citrontærten og brænd den kort med en gasbrænder - eller stil den få minutter i ovnen under højeste grillfunktion. Server!

Note: Citrontærten er allerbedst at nyde samme dag, som den samles. Så er mørdejen sprød og marengsen sej og knasende. Den er også god på 3-4-5. dagen, men så vil tærtens konsistenser have ændret sig en smule.

Tip: Du kan bage i en tærtering ø. 20. Så skal du halvere mængden af mørdej. Lave 3/4 af lemoncurd. Og halvere mængden af italiensk marengs. Du kan også lave 8 små citrontærter med de her tærteringe. (reklamelink)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 comments on “Citrontærte med marengs - Tarte au citron”

  1. Hej Cathrine
    Hvordan kan det være farven på lemoncurden blegner efter den er kølet af? Jeg har fulgt opskriften🙃

    1. Hej Nanna

      Din lemoncurd skifter farve, når den bliver kold, fordi smørret sætter sig. Du kan sammenligne med farven på koldt smør og smeltet smør 🙂 Giver det mening?

      God bagelyst,
      Cathrine

    1. Hej Line

      Ja, det kan du godt. Jeg foretrækker usaltet smør til min lemoncurd, fordi det giver curden en "renere" smag. Usaltet smør smager mindre af smør, og det giver plads til mere citronsmag. Det kan jeg godt lide. Men teknisk gør det ikke nogen forskel, om du bruger saltet smør 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  2. Den bedste citron tærte 🍋
    Perfekt sprød bund, den blødeste syrlige citroncurd med sød marengs oven på.
    Mere lækkert bliver det altså ikke❤️

    Opskriften er så enkel at følge, det kan ikke gå galt!

    Endnu en perfekt opskrift fra Catrine Brandt 👍🏻

  3. Hej Cathrine
    Den her opskrift må jeg prøve en gang! Bare af nysgerrighed: når du skriver man kan lave 8 små, er det så af den fulde opskrift eller den nedskallerede opskrift?
    Mvh Henriette

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT