Citrontærte med marengs - Tarte au citron

Lad mig lige starte med at sige, at det her er en stor kage! Der er kage til mange mennesker - og ingredienslisten kan derfor virke lidt overvældende, når du lige kigger den igennem. Det er ene og alene af den årsag, at jeg ELSKER en Tarte au citron, og når jeg er i gang med at bage den, så bager jeg allerhelst en stor en af slagsen, så der enten er til mange mennesker - eller mange dage. Du kan sagtens halvere portionen og bage i mindre forme. Det forklarer jeg nærmere længere nede i opskriften.

En citrontærte er en af de mest sofistikerede kager, der findes, spørger du mig. Det er den fineste kombination af salt, bitter, sødt, sprødt og blødt. Egentligt er jeg mest overrasket over, at jeg først nu får delt en opskrift med jer på en af mine yndlings kager. Men jeg garanterer til gengæld, at den har været ventetiden værd.

Og nu bliver det lidt nørdet... For når du skal lave de tre forskellige elementer til en tarte au citron, så er konsistenserne noget af det allervigtigste. Udover smagen, selvfølgelig. Jeg vil derfor proklamere, at du ikke kan bage en (rigtig god) citrontærte, hvis du ikke har et termometer. For både italiensk marengs og lemon curd kræver de rette temperaturer for at få de helt rigtige konsistenser. Det er slet ikke svært, men det kræver dét ene bageudstyr.

Der er mange måder at koge en lemon curd på. Jeg synes, den er allerbedst, når den legeres med æggeblommer og emulgeres med smør. Så sætter citroncremen sig kun ved hjælp af smørret og æggeblommerne, og det giver en citroncreme, der er helt glat og har et skønt smeltepunkt - den smelter derfor hurtigt i munden, og det er så lækkkert! Der er derfor ingen husblas eller majsstivelse i min lemon curd.

Jeg glæder mig til, at I skal smage min bedste citrontærte.

12-16 personer
Det skal du bruge

Mørdej

  • 250 g hvedemel
  • 25 g mandelmel
  • 100 g flormelis
  • 125 g smør, saltet
  • 1 æg

Lemon curd

  • 3 (ikke små) citroner, skallen heraf
  • 175 g citronsaft (passer med 2-3 citroner)
  • 175 g sukker
  • 8 æggeblommer
  • 200 g smør, usaltet

Italiensk marengs

  • 100 g æggehvider (ca. 3 stk.)
  • 15 g sukker
  • 250 g sukker
  • 55 g vand
  • 75 g glukosesirup

Derudover: perforerert tærtering ø. 24cm, digitalt termometer (find termometer på tilbud her), gasbrænder (reklamelinks)

Sådan gør du
Først laves mørdejen: Kom hvedemel, mandelmel og flormelis i en skål og rør det sammen. Skær det kolde smør i mindre stykker og rør det sammen med de tørre ingredienser til det ligner rasp. Det gøres nemmest på en røremaskine med en K-spade, men kan også gøres i hånden. Kom ægget i og saml dejen.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Rul mørdejen ud mellem to stykker bagepapir til en tykkelse på 2 mm. Tryk tærteringen ned i mørdejen. Fjern den overskydende mørdej, og rul den ud til en lang rulle, som du efterfølgende ruller flad, så du får et langt stykke mørdej, der kan beklæde rundt i tærteringen. Jeg ruller mørdejen ud til 2 mm, skærer med en linial langs bunden, så den bliver lige. Drysser med flormelis og ruller mørdejen sammen til en rulle - som jeg så ruller ud langs kanten af tærteformen. Skær den overskydende mørdej af langs kanten med en skarp kniv.

Mørdejen kan enten bages på bagepapiret og en bageplade - så skal den prikkes med en gaffel for ikke at hæve op. Jeg bager min mørdej på en perforeret plade og en silikone bagemåtte (dejen kommer på frys kort, så jeg kan flytte den fra bagepapiret). Så kan dampen slippe ud under bunden, og tærtedejen puffer ikke op. Bag mørdejen i 15-18 minutter. Lad den køle af.

Lemon curd: Riv skallen fint på citronerne og kom det i en lille gryde. Pres citronerne til du har 175 g citronsaft. Tilsæt det i gryden sammen med sukker og æggeblommer. Rør det sammen og varm det op langsomt op til 84 grader under omrøring. Kom cremen i en høj beholder og stavblend det usaltet smør i. Undlad at blende luft ind i curden. Hæld lemoncurden direkte i den bagte mørdej. Lad lemon curden sætte sig på enten ved stuetemperatur eller på køl.

Italiensk marengs:

Flødebolleskum: Kom æggehvider og 15 g sukker i en helt ren skål. Kom 250 g sukker, vand og glukosesirup i en helt ren gryde. Sæt den over høj varme. Lad sukkerlagen koge op og skru så ned til middelvarme. Sukkerlagen skal være 117 grader - brug et termometer til at tjekke den rigtige temperatur. Når sukkerlagen er ca. 111 grader, så piskes æggehvider og sukker, indtil det bliver skummende.

Når sukkerlagen er 117 grader, så hældes den forsigtigt i æggemassen, mens der samtidig piskes ved lav hastighed. Når det hele er hældt i, så skrues røremaskinen op på lav/medium hastighed, og skummet piskes i cirka 7-10 minutter til det er helt stift og fast - det skal piskes til det rammer en temperatur på 38-40 grader. Du får den mest stabile skum, hvis du pisker ved lav hastighed/medium hastighed.

Kom marengsen oven på citrontærten og brænd den kort med en gasbrænder - eller stil den få minutter i ovnen under højeste grillfunktion. Server!

Note: Citrontærten er allerbedst at nyde samme dag, som den samles. Så er mørdejen sprød og marengsen sej og knasende. Den er også god på 3-4-5. dagen, men så vil tærtens konsistenser have ændret sig en smule.

Tip: Du kan bage i en tærtering ø. 20. Så skal du halvere mængden af mørdej. Lave 3/4 af lemoncurd. Og halvere mængden af italiensk marengs. Du kan også lave 8 små citrontærter med de her tærteringe. (reklamelink)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

29 comments on “Citrontærte med marengs - Tarte au citron”

  1. Hi Catherine, I have noticed that the recipe on the meringue has been updated. I had never had a problem with the other alternative and now I find myself not having glucose syrup… Could you please share the “old” meringue recipe? That would be really helpful, thank you:))))

  2. Hej Cathrine
    Lækker kage som vi laver med fornøjelse. Har dog gang på gang problemer med den italienske marengs, og bruger derfor en anden opskrift. Kan det passe med 35 g vand til den mængde sukker?

  3. Hej Cathrine. Kan man lave både mørdej og citroncreme og samle det dagen før og så putte marengs på på dagen? Og vil du i såfald opbevare tærten ved stuetemperatur eller på køl natten over?

  4. Hej Cathrine

    Jeg lavede tærten i weekenden og den smagte himmelsk.
    Dog var den ret flydende selvom den havde stået på køl i en del timer.
    Hvad kan jeg have gjort galt?

    Vh. Kathrine

  5. Hej Cathrine

    Nu har jeg lavet tærten. Wow den smagte fantastisk. Men den var noget flydende selvom den havde stået på køl i 6 timer. Jeg må have gjort noget galt.

  6. Hvis jeg laver tærten klar om eftermiddagen og kommer marengs på (som først brændes lige inden servering) skal den så stå i køleskabet indtil servering?

    1. Hej Trine

      Jeg ville lade den stå ved stuetemperatur tildækket med en beholder/låg over. Hvis du kommer den på køl, så trækker marengsen fugt - det er ikke godt.

      God bagelyst,
      Cathrine

  7. Jeg skal have tærten med i byen. Kan man lave marengs hjemmefra og komme i en bøtte eller vil du lægge det på tærten med det samme. Der vil gå 4-5 timer inden den skal spises.

    1. Hej Dorthe

      Marengsen skal på med det samme, du har lavet den. Jeg ville komme den på og så brænde den lige inden servering.

      God bagelyst,
      Cathrine

  8. Hej!
    Kan man lave lemon curd dagen før, og komme den i tærten på selve dagen? Eller ville det så være bedre at samle hele tærten så det kun er marengs der skal på inden servering?

    1. Hej Line

      Nej, det kan du ikke. Lemoncurden sætter sig, når den afkøles. Så ville jeg samle hele tærten og komme marengs på inden servering.

      God bagelyst,
      Cathrine

  9. Hejsa

    Kan man lave mørdejen dagen inden den skal bages? Så bare have den på køl over natten.

    Vh. Marie

  10. Skal man først lægge marengs på lige inden servering? Eller kan den godt stå klar med marengs og så skal det bare brændes lige inden? Skal lave den i morgen til nytår🤞🏼🤞🏼

    1. Hej Marie

      Ja, du kan godt lave marengsen i løbet af i dag. Konsistensen kan ændre sig en smule, hvis den står virkelig længe, men det er stadig lækkert 🙂 Brænd den inden servering.

      God bagelyst,
      Cathrine

  11. Hej Cathrine. Er det ok, at jeg bager tærten i en helt almindelig tærteform? Det er fordi jeg desværre ikke har fået anskaffet mig en perforeret form endnu.

  12. Hej Cathrine
    Hvordan kan det være farven på lemoncurden blegner efter den er kølet af? Jeg har fulgt opskriften🙃

    1. Hej Nanna

      Din lemoncurd skifter farve, når den bliver kold, fordi smørret sætter sig. Du kan sammenligne med farven på koldt smør og smeltet smør 🙂 Giver det mening?

      God bagelyst,
      Cathrine

    1. Hej Line

      Ja, det kan du godt. Jeg foretrækker usaltet smør til min lemoncurd, fordi det giver curden en "renere" smag. Usaltet smør smager mindre af smør, og det giver plads til mere citronsmag. Det kan jeg godt lide. Men teknisk gør det ikke nogen forskel, om du bruger saltet smør 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  13. Den bedste citron tærte 🍋
    Perfekt sprød bund, den blødeste syrlige citroncurd med sød marengs oven på.
    Mere lækkert bliver det altså ikke❤️

    Opskriften er så enkel at følge, det kan ikke gå galt!

    Endnu en perfekt opskrift fra Catrine Brandt 👍🏻

  14. Hej Cathrine
    Den her opskrift må jeg prøve en gang! Bare af nysgerrighed: når du skriver man kan lave 8 små, er det så af den fulde opskrift eller den nedskallerede opskrift?
    Mvh Henriette

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT