Fuldkornssurdejsbrød med hørfrø og solsikkekerner

Annonce for Valsemøllen

Et smagsrigt surdejsbrød med frø og kerner. Jeg kan virkelig godt lide den fylde, som frø og kerner bidrager med i bagværk. Det giver konsistens, en anden krumme og noget at tygge på. I har efterhånden fået et væld af opskrifter på brød og boller, der er bagt med forskellige meltyper, så nu trængte jeg til at dele et af de brød, som jeg faktisk bager ofte selv.

Ellinor elsker boller og bagværk med kerner. Lidt atypisk for en fire-årig, måske. Men hun efterspørger det, og jeg bager så gerne det, som min lille familie ønsker. Det gør kun bagningen endnu mere hyggelig. Det her brød er et af hendes favoritter. Krummer bliver svampet, og hørfrø og solsikkekerner er med til at holde på brødets fugtighed i flere dage.

Et lækkert, svampet og fyldigt surdejsbrød med frø og kerner.

1 brød
Det skal du bruge:

Sådan bager du et fuldkornsbrød med surdej, frø og kerner:
Dag 1: Kom hørfrø og solsikkekerner i en skål og overhæld med kogende vand. Lad dem stå og udbløde til de skal bruges - mindst en halv time eller helt op til 24 timer.

Kom vand og surdej i en skål og rør lidt, så surdejen røres ud i vandet. Kom fuldkorns og fin hvedemel i og rør sammen til der ikke er mere tørt mel. Lad dejen stå tildækket til autolyse i ca. 45-60 minutter. Kom saltet og de udblødte kerner i dejen og ælt til dejen er samlet og slipper skålens kanter helt. Kom dejen i en bøtte smurt med lidt olie. Kom låg på og lad dejen stå ved stuetemperatur/lunt i et par timer til dejen viser god aktivitet og er hævet med cirka 30-40 %.

Vend dejen ud på bordet og form den forsigtet - det spænder dejen op og gør den nemmere at forme. Lad dejen ligge utildækket i 20-30 minutter. Vend dejen rundt og form brødet som vist i videoen nedenfor. Kom et klæde i hævekurven og drys med rismel. Læg brødet i kurven med samlingen opad. Lad dejen stå 30 minutter ved stuetemperatur inden, at det stilles til koldhævning i køleskabet natten over.

Dagen efter kommes en gryde eller dutch oven i ovnen (jeg bruger den her fra Lodge ), og ovnen tændes på højeste temperatur varmluft. Lad ovnen med indhold varme op i 45-60 minutter. Vend brødet ud på en bagespade med bagepapir eller direkte på din dutch oven som vist i videoen, og snit et ønsket mønster. Kom brødet i den varme gryde. Læg låget over og kom brødet i ovnen. Bag brødet ved 220 grader varmluft i 30 minutter. Tag låget af, skru ovnen op på 260 grader og bag brødet i yderligere 8-10 minutter til godt gyldent. Afkøl på en rist og nyd.

Tip - bag med fuldkornsmel
Fuldkornsmel giver en mere aromatisk smag, en mere saftig krumme og et mere næringsrigt brød, fordi fuldkornsmel indeholder alle kornets vitaminer, mineraler og skaldele. Du får altså et brød med mere smag, saft og kraft, når du bruger fuldkornsmel. Det er vigtigt, når du gerne vil bage et stort og luftigt brød, at du også bruger et fint formalet hvedemel sammen med fuldkornsmelet.

Fuldkornsmel tynger dejen mere, og hvis du udelukkende bager med fuldkornsmel, så vil du få et kompakt og tungt brød. Når du bruger en kombination af fint formalet hvede og fuldkornsmel, så får brødet alle de egenskaber, som vi gerne vil opnå; et stort, luftigt, smagfuldt og næringsrigt brød med en saftig krumme.

3 comments on “Fuldkornssurdejsbrød med hørfrø og solsikkekerner”

  1. Hej Cathrine.
    Kan man bage dette brød som boller i stedet for? Jeg har menlig ikke en hævekurv, så det vil være lidt problematisk.

  2. Hej Cathrine 🙂

    I din surdejs e-bog refererer du til din surdej som moden og ung. I den her opskrift, er det så ung surdej du bruger 150 g af? Eller?
    Og jeg ved ikke om det er mig der misforstår.. men foregår autolyse ikke kun med mel og vand, uden surdej tilsat?
    Håber du har tid til at svare, håber at kunne bage det lækre brød i morgen 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT
envelope-ochevron-upfacebookinstagrampinterest-p