Græskarkerneboller

Lækre boller med græskarkerner. Helt perfekt til årtiden, hvor vi herhjemme spiser masser af græskar, og derfor støder på de fine græskarkerner hele tiden. Ellinor synes, at de er sjove og spændende, så vi snakker meget om dem. Og derfor var det helt oplagt at bage boller med græskarkerner. Jeg elsker smagen af græskarkerner - let søde og en smule bitre, og så synes jeg det er rart, når mine hjemmebagte boller har masser af konsistens og fylde fra frø og kerner.

12 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du de bedste græskarkerneboller med surdej:
Fodre din surdej, så den bliver klar til bagning. Samtidig kommer du vand og græskarkerner i en skål og lader dem trække, mens surdejen udvikler sig. 1-1,5 time før, at surdejen er klar til bagning vendes mel og vand sammen i en skål. Rør til der ikke er mere tørt mel. Lad vand og melblandingen stå tildækket ved stuetemperatur til surdejen er klar til bagning.

Hæld det overskydende vand fra græskarkernerne. Kom græskarkerner, salt og surdej i melblandingen og rør dejen sammen med hænderne. Fold dejen til sidst og lad dejen hvile tildækket i 30 minutter ved stuetemperatur. Foldningen gentages efter 30 minutter. Herefter skal dejen stå ved stuetemperatur i 3-4 timer, hvor dejen foldes hver time. Efter 3-4 timer skal dejen gerne være glat og smidig, og der skal kunne ses aktivitet i dejen. Dejen stilles på køl natten over.

Dag 2: Tænd ovnen på over/under varme ved højeste temperatur. Gerne med et bagestål eller bagesten i. Når ovnen er helt varm, så vendes dejen ud på et bordet og hakkes ud til boller. Kom bollerne på et stykke bagepapir og drys med græskarkerner. Bag bollerne i 10-12 minutter til de er godt gyldne. Afkøl på en rist og nyd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

11 comments on “Græskarkerneboller”

  1. Hej Cathrine
    Jeg er endelig lykkedes med at lave en surdej efter din opskrift👍
    Har bagt disse boller - både krumme og skorpe blev meget fine. Desværre smagte bollerne ikke af noget. Har tænkt om det kan være for lidt salt i min dej - har brugt det, der stod i opskriften. Kan du evt hjælpe her🙏

    1. Hej Gina

      Skønt, at du har startet din egen surdej 🙂 Hvis dit bagværk ikke smager af noget, så ville jeg kigge på melet. Melet er den primære smagsgiver sammen med surdejen - og der er meget forskel på melets smag afhængig af kvalitet og friskhed.

      Du kan også godt komme et par gram salt mere i, hvis du ønsker dem mere salte.

      God bagelyst,
      Cathrine

  2. Hej Cathrine,

    Tak for en super god opskrift, som er den første (af ALLE dine surdejsbolleopskrifter) som jeg kaster mig over. So far, so good!

    Jeg venter spændt på levering af et bagestål - i mellemtiden vil jeg så spørge: bager du altid med damp i ovnen?

    De bedste hilsner
    Hjørdis

    1. Hej Hjørdis

      Ja og nej.. Hvis jeg bager boller, så bruger jeg damp. Bager jeg lukket inde i en gryde, så gør jeg ikke. Jeg bruger heller ikke damp ved pizza eller pitabrød. Jeg gør mig meget umage for at nævne damp, hvis jeg bruger det i den specifikke opskrift 🙂

      Glæd dig til dit bagestål - jeg er meget glad for mit.
      God bagelyst,
      Cathrine

  3. Hej Cathrine
    I nogle af dine opskrifter surdejsopskrifter skriver du at mel og vand skal blandes først og efter 1 time skal der tilsættes surdej og salt , og i andre skriver du at mel, vand og surdej skal blandes og efter 1 time skal der tilsættes salt, men hvad er forskellen på om surdejen kommer i først eller efterfølgende sammen med salt ?

    1. Hej Anette

      Det er to forskellige måder at lave autolyse på. Det kan du lave med enten surdej eller uden. Kommer du surdejen i, så starter din fermentering allerede der.

      God bagelyst,
      Cathrine

  4. Hej Cathrine,

    Dine opskrifter ser super lækre ud og jeg glæder mig allerede til, at komme igang med din surdejspizza 🙂

    Jeg vil også rigtig gerne lave koldthævede surdejs boller med både græskarkerner, solsikkekerner og evt. hørfrø (ikke så nødvendige som kernerne) og revet gulerod i. Har du en opskrift du kan anbefale eller kan du evt tilføje mål til den ovenstående opskrift på dine græskarkerneboller?

    Tak 🙂

  5. Hej Cathrine

    SUPER gode opskrifter, som jeg vender tilbage til gang, på gang, på gang! 🙂

    Kan jeg mon udskifte surdejen med gær og evt. koldthæve bollerne? Hvordan ville proceduren så være?

    De bedste hilsner

    1. Hej Kate.
      Tusind tak! Det er jeg så glad for at høre 🙂

      Ja, det kan du godt. Du kan udskifte surdejen med 5 gram gær. Oplæs gæret i en spsk. vand og tilsæt den samme sted som surdejen er nævnt i opskriften. Processen er den samme, men du skal holde øje med din dej. Hvis den hæver meget, så kan du komme den i køleskabet tidligere end beskrevet i opskriften.

      God bagelyst!
      Cathrine

  6. Hej Cathrine!

    Når du skriver 125 g surdej, er det så den "fodrede surdej" eller skal man fodre 125 g surdej og komme det alt sammen i opskriften?

    Håber du forstår mit spørgsmål 🙂

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT