Kanelgifler - dem er der mange, der elsker. Jeg gør også! Et lille, sødt stykke bagværk, der smager skønt af kanel og er indhyllet i en blød dej. Men en hjemmebagt kanelgiffel - det slår altså alle andre gifler, jeg nogensinde har smagt. De her kanelgifler er så gode. Jeg tillader mig at sige det selv - den absolut bedste opskrift på de lækreste kanelgifler. Blød dej, sød kanelremonce og en skøn afbagning gør dem helt uimodståelige. Heldigvis er de nemme at bage, så der er ingen undskyldning for ikke at bage sine egne kanelgifler.
20-25 kanelgifler
Det skal du bruge:
- 50 g smør
- 1 dl mælk
- 15 g gær
- 25 g sukker
- 50 g fintsigtet speltmel (kan udskiftes med hvedemel)
- 175 g hvedemel
- 2 g salt
- 1 æg til at pensle med
Remonce
- 75 g blødt smør
- 20 g marcipan
- 1 tsk. hvedemel (hjælper til at fyldet ikke løber ud af giflerne)
- 1 spsk. kanel
- 2 spsk. sukker
- 1 spsk. brun farin
Sådan bager du de bedste kanelgifler:
Kom smørret i en gryde og smelt det ved lav varme. Kom smørret i en skål og bland det sammen med mælken. Smuldre gæren i og rør til den er opløst. Tilsæt sukker, mel og salt og ælt dejen til den er glat og smidig. Dæk skålen med husholdningsfilm og et viskestykke, og lad dejen hæve i 60 minutter ved stuetemperatur.
I mens laves remoncen. Kom alle ingredienserne i en skål og rør det sammen til det netop lige er samlet – pisk eller rør endelig ikke for meget, da remoncen så nemmere løber ud af giflerne.
Efter hævning rulles dejen ud til et rektangel på ca. 15 x 70 cm. Smør med remonce, men lad ca. 1 cm på den ene langside ned mod dig selv være uden remonce. Del dejen i to på langs. Lav mærker langs dejen uden remonce med en gaffel og pensel dejen med vand. Rul giflerne sammen. Halvdelen længst fra dig uden den våde kant foldes på midten. Herefter rulles denne del sammen med den anden, og den sidste del dej lukker henover dejen. Luk med den fugtige dejkant, så remoncen er lukket inde. Nedenfor kan du få vist en video af fremgangsmåden.
Skær giflerne ud i stykker på 3 cm. Giv dem et lille tryk, så den får en let, flad form. Kom giflerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad dem efterhæve tildækket ved stuetemperatur i 30 minutter. Tænd ovnen på 200 grader over/undervarme. Pensl med et sammenpisket æg over det hele. Bag giflerne i ca. 10-12 minutter til de er gyldne. Afkøl på en rist og nyd.
Hej Cathrine
Kan man lave dine kanelgifler som koldhævede?
Altså ikke bare dejen men de samlede kanelgifler?
God dag til dig.
Louise
Hej Louise
Ja, det vil du godt kunne.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Kathrine.
Jeg kunne godt tænke mig at prøve at bage disse i en kardemomme version, altså med kardemomme remonce. Har du mon et fif til konverteringen til kardemomme i remoncen? Jeg har allerede købt dine kardemommekorn og jeg sætter bare så KÆMPE pris på at kunne få nogle hvor man ikke skal pille dem ud af skallen! 🙏
Hej Olivia
Hvor er det dejligt at høre. Det er simpelthen også bare så fantastisk at arbejde med kardemommefrøene, synes jeg. Jeg ville bruge ca. 4 g kardemomme i remoncen.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine. Jeg bruger kanelgifler til at justere min lille piges blodsukker (diabetes), men vil rigtig gerne lave nogen med nogle grove fibre i også. Hvis jeg vil have lidt groft mel i, hvad vil du så anbefale? På forhånd mange tak! 🙏
Hej Pauline
Du vil kunne tilføje 10-20 % fuldkornskornmel (altså, erstatte noget af hvedemelet med groft mel). Dejen skal muligvis have en smule mere væske så.
God bagelyst,
Cathrine
[…] Hjemmebagte kanelgifler – opskriften på de bedste kanelgifler […]
Hej
Hvor længe kan de holde sig bløde og lækre?
Mvh sofia
Hej Sofia
Alt gærbagværk er bedste på førstedagen. Men den gode mængde remonce sikrer, at de hjemmebagte kanelgifler også kan nydes på 2. og 3. dagen 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej
Har lige prøvet at bage dine kanelgifler for første gang.
Næste allesammen var “væltet” og lignede næsten snegle da jeg tog dem ud af ovnen. Men hold op de smagte godt. Hvad tror du er årsagen til at de ikke holdt formen som dine?
Hej Connie
Det kan skyldes flere ting:
- At dejen ikke er æltet nok. Så vil dejen sprække og ødelægges under bagning.
- At dejen ikke har hævet nok. Så hæver dejen for meget under bagning, når den varmes op, og det gør, at de vælter
- At dine kanelgifler har været for smalle. Så mangler de bund at stå på, når de hæver.
Jeg håber, at det kan give dig et svar 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Fantastisk opskrift! De kanelgifler er de bedste jeg har smagt!
Jeg skal lave kagetapas til min søns dåb og tænkte disse skulle være en del af det. Kan man farve dejen blå?
Hej Camilla
Sikke en god ide. Ja, det tænker jeg godt, du kan. Der skal meget farve i, hvis dejen skal være farvet nok efter bagning - og farven skifter også udtryk efter bagning. Måske du kan finde inspiration i mine mariehøne boller.
God bagelyst,
Cathrine
Denne opskrift er en absolut yndlings herhjemme. Vi laver den igen i dag, hvor vi er sendt i hjemmeskole, og mens den hæver vil vi nyde sneen udenfor.
Hej Louise
Jubii - hjemmebagte kanelgifler er bare det bedste 🙂 Skønt, at I har glæde af opskriften.
God bagelyst,
Cathrine
Hold nu op de smager godt - ungerne var ellevilde da kanelgifler blev serveret til eftermiddagskaffe.
Hej Heidi
Så skønt! Det er altså også bare en dejlig spise - som glæder både store og små 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Egner kanelgiflerne sig til frysning inden bagning? Altså tage dem af fryseren og lave dem tø og hæve inden bagning.
Overvejer atlave dem som en del af kagebordet til min datters konfirmation. Naturligvis optimalt hvis de er nybagte.
Hej Jette
Ja, det gør de absolut 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Charlotte
Nej, det skal der ikke 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine.
Skal der ikke noget æg i dejen? ? Har kigget på en anden opskrift som minder meget om din, men der skal 1 æg i dejen.
Mest fordi den lukning virkelig giver mig grå hår! ?
Altså, jeg forstår ikke helt hvorfor jeg skal skære dejen igennem, for så at lukke den med den cm uden remonce? *gruble-gruble*
Hej Camilla
At skære dejen over er kun for syns skyld. Det giver den rigtige form for giflen - både indeni og udenpå. Synes jeg. Men altså, du kan sagtens lade være med det 🙂
Jeg håber, at dine gifler blev gode 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Er det muligt at undlade marcipanen? og skal man i så fald tilføre noget andet eller ændre på noget? ved ikke lige hvad jeg skal bruge resten af marcipanen til, når det ikke er jul - og så er det også lidt dyrt, når pengene er små.
Mvh og tak for gode opskrifter
Hej Simone
Ja, marcipan er desværre lidt dyrt - særligt her udenfor julesæson. Jeg køber gerne en marcipan og opbevarer i fryseren. Der holder den sig længe, og jeg kan skære det af, jeg skal bruge løbende 🙂
Men! Du kan sagtens udelade marcipanen. Du kan erstatte det med 10 g smør og 10 g sukker ekstra.
Rigtig god bagelyst,
Cathrine
Hej
Tak for skøn opskrift som har bragt megen glæde i vores omgangskreds. Kan man koldhæve dejen? - de skønne gifler smager jo altid bedst nybagte...
Hej Louise
Tusind tak! Det er jeg så glad for at høre.
Du kan ikke koldhæve dejen, som opskriften er - så ender du med en overhævet dej og formentligt dej i køleskabet 😉
Du kan forsøge at mindske gærmængden markant, men jeg har ikke testet det.
Mvh. Cathrine
Hej Cathrine
Jeg prøvede bare med cirka 5 gram gær og det gik så fint 🙂
/Louise
Perfekt! Dejligt, at det lykkedes 🙂
Hej Cathrine!
Har i lang tid tænkt på at lave dine lækre gifler - og i det skal det være! ☺️
Jeg er også lidt i tvivl om fremgangsmåden på sammenrulningen. Man skal jo ikke starte det oplagte sted, tættest på en selv, da stykket uden remonce jo skal lukke giflen? Forstår ikke helt hvad man gør ?
Hej Mia.
Jeg har lagt en video nederst i indlægget, hvor jeg viser, hvordan giflerne laves og formes 🙂
Kan du se den? Den vil kunne hjælpe dig med at forstå fremgangsmåden lidt nemmere.
Nej, jeg kan nemlig ikke se den - ihvertfald ikke på telefonen. Må prøve computeren ??
Hej Cathrine.
Har lige tændt ovnen på 200grader. Mener du generelt varmluft eller alm ovn i dine opskrifter?
Hilsen Chanette
Hej Chanette.
Den information er smuttet i opskriften, beklager. Jeg prøver at være god til at skrive, hvilket program ovnen skal stå på.
Giflerne skal bages ved almindelig ovn, altså over/under varme.
Hej Cathrine.
I stedet for den billige uægte erstatnings-"kanel" med den stikkende hørm, som man kan købe overalt, så vil jeg anbefale dig at smutte i Helsam og købe den ægte blide rare Ceylon-kanel fra Kaneltræet. ca. 20-25 kr for en lille pose. Det er hver en øre værd.
Ceylon-kanel ER kanel. Det andet billige erstatnings-"kanel" er ikke andet end et erstatningsprodukt, der blot skal minde om den rigtige Ceylon-kanel.
Ligesom Brun Farin er et billigt og dårligt erstatningsprodukt lavet af sukker og sirup for minde en lille smule om ægte Mørk Muscovado.
Såvel Ceylon-kanel som Mørk Muscovado er varer, man oprindeligt havde til rådighed under kolonitiden, før industrialiseringen.
Det var dengang børn trykkede næserne flade mod bagernes butiksvinduer og duftene trak kunder til, hvilket der ikke var noget at sige til.
Når du en dag laver brunsviger, så smid margarine, Brun Farin og erstatnings-"kanel" ud og prøv istedet mit hemmelige trick: at bruge både smør, Mørk Muscovado og Ceylon-kanel til snadsket. Benyt også endelig en af de fynske opskrifter, hvor de blander lidt kagecreme i snadsket inden det bages med. Jeg siger dig.....uhmm.
Du kan tage livet af selv fynske bagere og Mette Blomsterberg på en og samme tid på den måde......
God Jul og Godt Nytår ønskes du hernede fra Sønderborg (Byen der er hyggelig, om så det regner)
Hej Brian.
Tusind tak for din kommentar. Jeg elsker, når andre også er begejsret for gode råvarer - præcis som jeg er.
Jeg plejer at købe Urtekrams Ægte Kanel - har du erfaringer med den, eller skal jeg hellere skifte den ud med Ceylon-kanel?
Det lyder som en fuldstændig fabelagtig brunsviger - det må jeg simpelthen prøve. Hvis jeg lykkes med en god variant, så kan det være, at jeg "tyvstjæler" din ide, og deler opskriften her på bloggen 🙂
Tak fordi du følger med!
Hej Cathrine
Giflerne ser så lækre ud - men jeg er forstår simpelthen ikke, hvordan de skal foldes og rulles?! Er med så langt, at man skal arbejde med to meget aflange stykker dej, hvoraf den ene har en våd kant, men jeg savner nogle mellemled. Der står både, "rul giflerne sammen", men når jeg læser videre, fornemmer jeg, at den ene rulle skal ind i den anden, men hvordan? Fx forvirrer sætningen "den sidste del dej lukker henover dejen" - altså hvilken dej er hvilken?
Kan du folde beskrivelsen lidt ud eller lave en tegning?
På forhånd tak 🙂
Bh
Cecilia
Hej Cecilia.
Jeg får lige fikset en video snarest muligt 🙂
Når du har foldet den ene halvdel, så "ruller" du giflerne, som hvis du skulle lave kanelsnegle. Den sidste del dej uden remonce lukker giflen af 🙂