Fyldet i en fastelavnsbolle er noget nær det vigtigste. En god dej og en rar glasur er også godt, men fyldet - det skal altså blive inde i fastelavnsbollen. Så hver en mundfuld byder på masser af vaniljecreme, remonce og måske chokolade, nougat eller marmelade.
Derfor er det også virkelig frustrerende, hvis fastelavnsbollerne sprækker, og fyldet flyder ud af bollen under bagning!
Her får du mine bedste tips til at sikre, at vaniljecremen og remoncen bliver inde i de hjemmebagte fastelavnsboller.
Du finder opskriften på alle mine forskellige fastelavnsboller lige her
Ælt dejen nok
Først og fremmest er det vigtigt, at dejen æltes optimalt. En god og veludviklet glutenstruktur sikrer, at dejen forbliver samlet, når den hæver - også under bagningen, hvor skorpen bliver mere og mere hård. Hvis dejen ikke er æltet ordentligt, så vil dejen sprække under bagning, når dejen hæver færdig - fordi glutenstrukturen ikke kan holde på den luft, der skabes inde i dejen.
Blød og smidig dej
Dejen til dine fastelavnsboller må ikke være for tør. En tør dej er svær at samle og klistre sammen i samlingerne. Fastelavnsbolledejen skal være blød og lækker - undgå derfor at komme mere mel i dejen end angivet i opskriften, og drys kun et tyndt lag mel på bordet (hvis overhovedet nødvendigt!), når dejen rulles ud.
Lad dejen hæve
Det er også vigtigt, at du følger de hævetider, som er angivet i opskriften - og kigger på din dej. Fastelavnsboller bages i de kolde vintermåneder. Det kan betyde, at der er køligt i dit køkken. De kolde temperaturer sløver hævningen. Du kan kigge efter, at dejen som udgangspunkt skal hæve til dobbelt størrelse. Hvis dejen, og senere de formede fastelavnsboller, ikke får lov til at hæve tilstrækkeligt, så er der en stor risiko for, at bollerne sprækker under bagningen, og fyldet løber ud.
Bag med damp
Når du bager dine fastelavnsboller med damp, så sikrer du, at dejen holdes fugtig og ikke sætter skorpe før, at bollerne har hævet og udviklet sig det sidste under bagning. Dine fastelavnsboller kan derfor med fordel bages med lidt damp i starten af bagningen, hvor de hæver færdigt inde i ovnen. Dermed undgår de at sprække. Du laver damp i din ovn ved at sætte en tom plade nederst i ovnen, mens ovnen varmer op. Når fastelavnsbollerne kommes i ovnen, så hældes der kogende vand i den varme, tomme bageplade. Oplever du, at dine fastelavnsboller stadig tørrer ud i overfladen i starten af bagningen, så kan du bruge en sprayflaske/forstøver med vand til at give dem et ekstra skud fugt under bagningen. Fjern dampen efter cirka halvdelen af bagetiden, når dine fastelavnsboller ikke hæver mere.
Super tak for tips..
Hvilken tykkelse har din udrullede dej?
Hej Caroline
Mine fastelavnsboller bagt på gær ruller jeg ud til cirka 3 mm. Fastelavnsboller bagt på surdej ruller jeg ud til cirka 5 mm (de hæver ikke så meget som dem på gær)
God bagelyst,
Cathrine
Dine gode fif er fantastiske. Bagte med damp i weekenden og det er første gang så få er sprukket (og det var endda med mel-fejlen i opskriften)😂
De gode tips glæder jeg mig til at prøve af når din opskrift med surdej kommer! Påtænker at leverer en fastelavnsbolle eller 2 på behørig afstand til familien og så nyde dem sammen til en virtuel kop eftermiddags kaffe ❤️