Kernegode surdejsboller + lidt om vores hjemmefødsel

Første gang de her boller blev bagt var den 15. august kokken 01 om natten. Med gode, begyndende veer. Helt vildt skørt, men hyggeligt og helt perfekt.

Dagen før min termin brugte jeg på at bage en masse brød til fryseren og forberede tre forskellige deje, som skulle koldhæve natten over og bages dagen efter. Men sådan blev det ikke helt.
Kl. 00.30 går mit vand. Jeg står op. Og går ned og tænder ovnen. Når jeg alligevel ikke kan sove, så kan jeg ligeså godt få bagt boller af den dej, jeg har stående i køleskabet, tænker jeg. Jeg skal føde herhjemme, og måske en lille smule naivt, tænker jeg, at jeg har masser af tid til at få bagt de 40+ boller, som jeg har forberedt dej til.

Ret hurtigt må min kæreste dog overtage brødbagningen. Veerne tager til, og det hele går ret hurtigt og helt perfekt. Karl Hugo melder sin ankomst små tre timer efter, at mit vand er gået. Den mest fantastiske hjemmefødsel med den dygtigste og sødeste jordemoder, jeg kender. Morten og jeg bliver hængende i sengen med det lille nye menneske og nyder en friskbagt og næsten lun bolle.

Derfor får I først opskriften på de her gode, kernerige boller nu, selvom de egentligt var tænkt til at blive delt på min terminsdato d. 16/8.

Bollerne er luftige, men indeholder masser af gode kostfibre fra kerner og hvedeflager. Jeg elsker en god, grov bolle. De mætter godt, og så er de helt perfekte til en sund og god madpakke. Bollerne er også meget fryseegnet - de bliver som friskbagte, når de bliver lunet lidt i ovnen.

20-24 stk.
Det skal du bruge:

 • 50 g hvedeflager (du kan bruge grovvalsede havregryn eller rugflager i stedet)
 • 50 g solsikkekerner
 • 50 g hørfrø
 • 150 g vand
 • 500 g koldt vand
 • 185 g grahamsmel
 • 200 g fin ølandshvedemel
 • 400 g hvedemel
 • 150 g surdej (kan udskiftes med 6 g gær, hvis du ingen surdej har)
 • 15 g salt

Sådan bager du luftige og kernerige surdejsboller:
Dag 1: Fodre din surdej, så den er klar til bagning. Rør hvedeflager, solsikkekerner og hørfrø sammen med 150 g vand. Lad dem stå og trække ved stuetemperatur.

Når din surdej nærmer sig sit peak, så røres vand og mel sammen. Lad det stå tildækket ved stuetemperatur - mindst 1 times tid. Herved sker der en autolyse, hvor dejens glutennet styrkes.

Når surdejen er klar, så kommes surdej, salt og kerner i dejen og den æltes til den er glat, smidig og slipper skålens kanter. Kom dejen i en skål. Lad dejen stå ved stuetemperatur i 4,5 time. Hver time foldes dejen for at styrke dejens glutennet. Du kan se her, hvordan du folder dejen. Kom dejen i køleskabet natten over.

Dag 2: Tænd ovnen på højeste temperatur over/under varme - gerne med et bagestål eller en bagesten i. Lad ovnen varme op i 45 minutter til den er helt varm. Vend dejen ud på et bord og hak dejen ud til boller med en dejspatel. Kom dem på et stykke bagepapir. Drys med hvedeflager og kom bollerne i ovnen. Skru ovnen ned på 250 grader og bag bollerne i 10 minutter. Herefter skrues ned på 230 grader, og bollerne bages yderligere 3-7 minutter indtil, at bollerne er godt gyldne. Afkøl på en rist og nyd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

23 comments on “Kernegode surdejsboller + lidt om vores hjemmefødsel”

 1. Hej igen.

  Er færdig med dejen og den er klar til at lægge på køl.
  Super dejlig dej. Glæder os til i morgen, når de skal smages på❤

 2. Hej Cathrine.
  Tak for opskrift til Kernesunde boller. Den prøver jeg I morgen. Jeg har lige fodret Signesurdej.
  Det er 1.gang jeg prøver dine opskrifter, men det lyder fint.🙂. Jeg må bruge havreklid og havregryn i stedet for hvedekerner, så må vi se, men mon ikke det går fint nok.
  Jeg kan ikke umiddelbart se, hvornår din søn blev født, men tillykke med ham.❤
  Mange forårshilsener
  Anette Asbjørn
  Strib, Middelfart.

  1. Hej Anette

   Velkommen til - jeg håber, at du havde succes med opskriften 🙂

   Opskriften er fra 2017, hvor jeg fødte vores dreng. Tiden flyver...

   God bagelyst,
   Cathrine

 3. Jeg er enig med de andre, autolysedejen er meget fast - ihvertfald i forhold til dejene i dine nyere opskrifter. Jeg måtte også tilsætte mere vand. Så er det jo godt at man har prøvet de nyere og ved hvordan dejen helst skal føles 🙂

 4. Hej Cathrine!
  Super opskrift - jeg kunne dog rigtig godt tænke mig endnu flere kerner heri - men er lidt i tvivl om jeg godt bare kan tilsætte den dobbelte mængde kerner, uden at ændre noget i resten af opskriften?
  Mvh. Sarah

  1. Hej Sarah

   Det kan du ikke. Eller jo, det kan du godt - det vil bare blive en lidt mere tung og tæt bolle. Giv det et forsøg og juster lidt til selv 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 5. Super opskrift. Dog har jeg været nød til at læse opskriften igen og igen, da arbejdsprocesserne ikke er godt nok opdelt. Opskriften kunne bruge en sproglig/gramatisk opdatering.

  1. Hej Per

   Tak! Det vil jeg kigge igennem. Opskriften er skrevet to dage efter fødsel af vores dreng - så min hjerne har med garanti været et andet sted 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 6. Hej Cathrine
  Jeg synes dejen er anderledes end de andre gange jeg har brugt denne opskrift. Den er meget fast og jeg måtte tilsætte ekstra vand, for at røre de sammen. Er opskriften blevet ændret?

  Hilsen Annette

 7. Hej Cathrine
  Mit første forsøg på at bage disse boller var ikke synderligt vellykket. Autolyse-dejen var særdeles fast, skal den være det?
  Mvh Mie

 8. Skal ens surdej fodres flere gange inden man kan bage disse boller? Jeg spørger fordi i din surdejbog står der at den skal fodres 3 gange inden. Er det så blot til de opskrifter i bogen eller er den en generel tilgang?

  1. Hej Louise

   Det er en generel tilgang. Men! Har du din surdej stående ved stuetemperatur altid og fodrer den (næsten dagligt), så kan du altid bare lave én fodring - i min bog Surdej har jeg angivet den specifikke fodring i opskriften.

   Har du din surdej i køleskabet, så anbefaler jeg at tage surdejen ud dagen før og lave de fodringer, jeg beskriver i bogen 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 9. Hej Ann

  Hvedemel og ølandshvede har begge gode bageegenskaber. Ølandshvede har et lidt højere proteinindhold end hvede, og det er derfor et stærkere mel. Du skal bruge finvalset hvedemel som primært mel. Ølandshvede og grahamsmel bruger jeg for at give smag og kostfibre.

  Bollerne bliver bløde over tid fordi, at bollernes væske altid vil trække ud af bollerne. Sørg for at bage en god og gylden skorpe på dine boller - så holder de sig sprøde i længere tid.

  God bagelyst,
  Cathrine

 10. Hej Cathrine Jeg eksperimenterer med surdejsbagning. Det går rimeligt;-)
  Men, i mange opskrifter, også dine, står der både "fin ølandshvedemel" og "hvedemel" Har de samme bageegenskaber? Det undrer mig, at der bruges begge mel, eller er den lille mængde ølandshvedemel bare for smag?
  Dernæst undrer det mig, hvorfor bliver bollerne meget hurtigt bløde? De kommer ikke i plastposer, hviler bare på risten og venter op at blive serveret.

 11. Hej Micha

  Du opløser gæren i en spsk vand og kommer det i istedet for surdej - på samme tid og måde som surdejen er angivet i opskriften 🙂

  God bagelyst,
  Cathrine

 12. Hej
  Jeg har ingen surdej og vil bruge gær som du foreslår. Hvordan griber jeg det an ift. selve bageprocessen? Det er kun beskrevet, hvad man skal med surdej :O)
  BH Micha

 13. Virkelig gode boller. Har bagt dem et par gange nu. Kan man lade dejen hæve længere tid end natten over, fx bage halvdelen på dag 2 (som du skriver i opskriften) og resten på dag 3 eller 4? Det er vel ikke noget problem at skifte ud i kernerne og brug græskarkerner , så man kan få lidt varriation... 🙂

  1. Hej Louise.
   Dejligt, at du har glæde af opskriften 🙂

   Nej, du kan desværre ikke lade dejen hæve i flere dage. Så omdannes mælkesyrebakterierne i dejen til eddikesyrebakterier, og du vil få en dej, der falder sammen og smager meget syrligt. Men du kan godt lade den koldhæve i op til ca. 18 timer.
   Du kan godt skifte kernene ud. Men vær opmærksom på, at nogle kerner suger mere væske end andre. Fx hørfrø. Men forsøg dig lidt frem 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 14. Dit billede på Instagram her fornylig er der birkes på, er det bare tilføjet yderligere?
  Og er der stadig hvedeflager i?
  De ser lækre ud 🙂

  1. Hej Betina.
   Ja, jeg "pynter" bollerne lidt forskelligt. Men bolledejen er den samme. Der er stadig hvedeflager i. Denne gang kom jeg bare hørfrø, solsikkekerner og birkes på toppen i stedet for hvedeflager 🙂

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT