Ostebord, rødvin og hygge. Gode stunder med endnu bedre venner. Jeg elsker det! Sådanne aftener giver mig også muligheden for at bage, og det er altså rart at bage til nogle, man holder af. Denne gang har jeg forsøgt mig med forskellige slags fyld i brødet. Masser af smag og så ser det altså også ret fint ud.
Udgangspunktet var én dej, der blev delt i tre portioner, og som så blev fyldt med soltørrede tomater, oliven og græskarkerner. Det er vel egentligt kun fantasien og dine smagspræferencer, der sætter grænserne. Jeg skal i hvert fald have forsøgt mig med forskellige krydderurter, tørrede frugter, ristet nødder og kerner og meget, meget mere. Dejen her er supernem at lave. Den kræver ingen æltningen, og så forberedes den dagen i forvejen, så du nemt kan bage brødet inden servering. Brødet er koldhævet og får den mest svampede og luftige krumme, samtidig med at skorpen er perfekt sprød.
3 brød
Det skal du bruge:
- 800g koldt vand
- 100g surdej (kan udskiftes med 8g økologisk gær)
- 300g fuldkornsmel (jeg brugte rugmel)
- 700g fin ølandshvede eller hvedemel
- 30g salt
- 15 oliven
- 1 lille håndfuld græskarkerner
- 75g soltørrede tomater
Sådan gør du:
Bland vand, mel og surdej sammen i en skål. Lad dejen stå med et klæde over i 30 minutter. Kom salt i og fordel det godt i dejen ved at ælte nede i skålen. Lad dejen stå endnu 30 minutter. ”Ælt” dejen ved at trække i den og ind over sig selv mod midten. Gør det hele vejen rundt. Vend samlingen på midten ned af i skålen. Lad dejen hvile 30 minutter og gentag foldningen 4 gange. Hæld dejen ud på et meldrysset bord og del den i tre portioner. Skær oliven og soltørrede tomater i mindre stykker.
Kom oliven og græskarkerner i det ene brød og form dejen til et brød. Kom soltørrede tomater i det andet brød og lad den tredje portion være uden fyld. Kom brødene i hver deres hævekurv eller i en form beklædt med et hørklæde, så brødene bliver holdt adskilt. Dæk dejen til og lad det hvile i køleskabet natten over.
Dagen efter tages brødene ud af køleskabet. Hvis du har tid til det, så kan du lade dejen temperere på køkkenbordet i et par timer, inden du bager det. Tænd for ovnen på 300grader over-under varme med en bagesten eller bageplade i. Når ovnen og bagestenen er helt varm - det tager cirka 1 time, så kommes brødene ind. Skru ovnen ned på 250 grader, og bag brødene i 20 minutter. Skru herefter ned på 230 grader og bag brødene yderlig cirka 10 minutter til de har en meget gylden overflade.
Hej Cathrine 🌸
Kan brødene her hæve i hævekurve på køl i 36-40 timer ?
Kh Anne
Hej Anne
Ja, det kan de godt.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine, disse brød ser jo mere end lækre ud, så jeg er på vej - må jeg dog lige tjekke at det virkelig ER 300 gr de skal bages ved? 🙂 Bedste hilsner, Lis
Hej Lis.
Hvor dejligt, at du har lyst til at bage brødene.
Jeg håber, at jeg når at svare i tide. Jeg varmer ovnen op ved højeste temperatur (i mit tilfælde 300 grader). Når brødene kommes ind, så skruer jeg ned til 250 grader og efter 20 minutters bagetid, så skruer jeg ned på 230 grader. Det er vist forsvundet fra beskrivelsen i opskriften, så det skynder jeg mig at tilføje. Tak for at gøre mig opmærksom på det.
Rigtig god sommer til dig,
Cathrine