Koldhævet grydebrød med hvede og fuldkornsrugmel

Annonce Valsemøllen

Lad bare det nye år starte med friskbagt surdejsbrød. Det kan ikke være mere passende. Mit 2021 var rig på surdej. Det blev året, hvor jeg lancerede mine første surdejsprodukter. Kernerige surdejsboller, så du lynhurtigt og nemt kan bage surdejsboller - uden besvær. Og mine surdejsflager, der er en nem genvej til at få din egen surdej. Udover at de findes i min lille webbutik, så lever de nu også i dagligvarebutikker rundt i hele landet. Det føles meget, meget stort - og jeg er uendeligt taknemmelig for jeres modtagelse af de to produkter.

I 2022 vil jeg arbejde på at gøre gode surdejsprodukter med dansk, økologisk mel tilgængeligt for os alle. Jeg glæder mig til udvikle endnu flere produkter.

Et hjemmebagt surdejsbrød er alle forundt. Bare duften, der spreder sig i hjemmet, når det bages, er noget helt særligt. Har du en støbejernsgryde, så kan du bage et skønt surdejsbrød i den. Lad dejen koldhæve i en hævekurv, vend det ud på et stykke bagepapir, snit et ønsket mønster i brødet og sænk brødet ned i gryden. Her får dejen masser af varme, og når dejen lukkes inde, så får det de optimale betingelser for at hæve og udvikle sig inden, at brødet sætter skorpe.

1 stk.
Det skal du bruge

Surdej

Dej

Derudover: en smule olivenolie til at smøre bøtten med + rismel til at drysse i hævekurv - jeg bruger denne runde hævekurv, da den størrelse passer bedst til min gryde (reklamelink)

Sådan gør du

Fodr din surdej og lad den stå lunt til peak og bageklar. Det tager typisk cirka 4 timer. Når din surdej viser god aktivitet, så røres vand og mel sammen til autolyse. Lad det stå ved stuetemperatur i cirka 60 minutter til surdejen er bageklar.

Kom surdej i dejen og rør det ind i. Tilsæt salt og ælt dejen til den har udviklet en god glutenstruktur. Du kan enten ælte dejen på røremaskine eller i hånden.

Kom dejen i en bøtte smurt med en smule olivenolie. Efter 20 minutter gives dejen et fold ved at løfte dejen ind under sig selv hele vejen rundt. Lad dejen hæve ved stuetemperatur med et tætsluttende låg. Når dejen er hævet med cirka 50 %, så vendes den ud på et ikke meldrysset bord. Spænd dejen op til et rundt brød ved at trække den hen over bordpladen. Det gøres nemmest med en dejspatel. Lad dejen hvile få minutter, mens du drysser rismel i en hævekur. Så slipper dejen nemt kurven, når den skal vendes ud. Vend dejen op i hævekurven med samlingen opad. Spænd dejen en smule mere op om nødvendigt.

Lad dejen hæve cirka 60 minutter mere ved stuetemperatur inden, at den stilles til koldhævningen til dagen efter.

Dagen efter kommes en støbejernsgryde eller andet bageudstyr i ovnen. Lad det varme op til 260 grader i cirka 45 minutter.

Vend dejen ud på et tilpasset stykke bagepapir. Drys med lidt ekstra rismel og snit et ønsket mønster i dejen med en dejsnitter. Skænk brødet ned i den brandvarme gryde og læg låget på. Bag brødet med låg i 20 minutter ved 220 grader. Fjern låget og bag brødet i yderligere 20 minutter.

Tip: Du kan til sidst i bagningen taget brødet ud af gryden og bage det frit i ovnen i 5 minutter – det giver en mere jævn afbagning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

17 comments on “Koldhævet grydebrød med hvede og fuldkornsrugmel”

  1. Jeg skal til at bage dit “grydebrød med hvede og rug” fra din bog bagværk, så opskriften er lidt anderledes. Men tages dejen direkte ud fra køleskabet (dagen efter) og vendes på Challengeren eller skal den tages ud lidt før?

    Og kan fuldkornsrugmel udskiftes 1:1 med fuldkorns ølandshvedemel eller skal det være den almindelige hvedemel der udskiftes?

  2. Hej Cathrine
    Har bagt dette brød flere gange og det er så lækkert. Til gæster i morgen vil jeg gerne lave både boller og brød. Tænker at lave dobbelt portion af denne dej, og lave halvdelen til boller, tror du det går? Og i så fald, hvad gør jeg med bolledejen i stedet for at spænde op osv?
    Bedste hilsner
    Mille

  3. Hej Cathrine
    Rigtig dejlig opskrift på dette grydebrød, som jeg har bagt mange gange med stor succes - tak for den 🙂
    Kan jeg evt. bage det på min bagesten (stål) og ved hvor meget varme og tid i ovnen?
    Venlig hilsen Bente

  4. Hej Cathrine

    Jeg har netop denne dej til koldhævning i køleskabet, så jeg kan nyde et forhåbentligt lækkert friskbagt brød i morgen formiddag 🤞🏼
    Jeg har 2 små af dine hævekurve (1 rund og en oval) og har fordelt halvdelen af dejen i hver.

    Hvor lang tid bør bage dem?
    Jeg påtænker at bage den runde i en gryde og den ovale frit på bagestål.

  5. Hej Cathrine.
    Hvor lang tid må man max lade dejen ligge i hæve kurven i køleskabet?
    Kan man evt lave dejen i aften også først bage torsdag morgen?

    1. Hej Julie

      Så vil jeg anbefale dig at bruge opskriften på mit "Hverdags surdejsbrød" - den opskrift er lavet til, at dejen kan hæve op til 48 timer.

      God bagelyst,
      Cathrine

  6. Hvis man nu ikke har en støbejern gryde eller breadpan, men har en ler stegeso, vil du så anbefale samme procedure når brødet tilberedes

  7. Hej Cathrine,

    Tak for en god blog og bøger, som jeg alle er glad ejer af.

    Jeg har lige bagt brødet med lidt blandet resultat. Det hævede ikke nok, og der kom en mærkelig skorpe på brødet under koldthævning.

    Putter du brødet og hævekurven i en pose, når det står i køleskabet?

    Hilsen:
    Niklas

  8. Godt nytår og tillykke med familieforøgelsen.

    Lækkert med en opskrift på surdejsbrød i gryde - lige det jeg mangler 😉 Kan man evt. bruge en rund skål med ø20 i stedet for hævekurv? Og hvis man vil bage i en gryde med Ø22, skal jeg så lave halv portion?

    1. Hej Jeanette

      Ja, det kan du godt. Husk at komme et klæde i din skål - og forsøg at vende det forsigtigt ud. Det kan være lidt svært, når det er en skål. Men prøv 🙂 Jeg ville ikke lave halv portion, men du kan godt lave dejen 10-20 % mindre.

      God bagelyst,
      Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
GEORG JENSENS VEJ 6A
8600 SILKEBORG
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT