Jeg er klart fortaler for, at kransekage ikke kun skal nydes til nytår! Det er nemlig en helt fantastisk lille kage, hvis du spørger mig. Fin og enkel i sin smag, nemme at bage, og så pynter de fint på ethvert kagebord.
Jeg er særligt vild med kransekagestykker - dyppet i chokolade, selvfølgelig. Den mørke chokolader komplimenterer den søde marcipan perfekt.
Jeg har leget lidt med udtrykket på de klassiske kransekagestykker. Du kan vælge at pynte dem helt klassisk eller lave din egen fantasifulde pyntning. Kransekage er slet ikke svært at bage, og du kan se en video af, hvordan jeg laver mine kransekagestykker nederst i opskriften.
12-14 stk.
Det skal du bruge:
- 375 g marcipan - jeg brugte Odense marcipan
- 35 g æggehvide - det passer ca. med en æggehvide fra et M/L æg
- 115 g flormelis
- Evt. tynde skiver nougat på ca. 0,5 cm bred og 5 cm lang
- 200 g mørk chokolade - jeg bruger Callebauts mørke chokolade (reklamelink)
Glasur: - 1 æggehvide (ca. 35-40 g)
- 100 g flormelis
- 1 sprøjtepose
Sådan bager du svampede og nemme kransekagestykker:
Rør æggehvide og flormelis sammen til det er homogent. Flad marcipanen ud på bordet og hæld ægge-flormelis blandingen udover. Ælt det hele sammen til en homogen kransekagedej. Det er lidt klisteret, og jeg bruger altid min dejskraber til at skrabe marcipanen fri fra bordet undervejs. Pak kransekagedejen ind i husholdningfilm og læg det i en pose, så det er helt tæt. Kom på frys i 30 minutter. Du kan også lade det hvile i køleskabet i op til tre dage.
Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Rul kransekagedejen til lang pølse på ca. 3 cm i diameter. Skær den i 5 cm stykker, der vejer ca. 35 g. Rul dem ud og form dem, som jeg viser i videoen nedenfor. Fugt dine fingre med lidt vand og form dem det sidste - sørg for at trykke dem let ned i pladen, så de får en stabil bund at stå på. Sæt to bageplader sammen (ved at bage på dobbelt bageplade, så undgår du, at bunden bliver for mørk - et lille tip, jeg har lært af min mormor). Kom et stykke bagepapir på, og placer kransekagestykkerne herpå. Bag dem i 10-12 minutter til let gyldne. Vend gerne pladen efter halvdelen af bagetiden, så du får bagt dem jævnt gyldne. Det er helt ok, at der kommer små sprækker i kransekagerne - de samler sig, når de køler. Lad kransekagestykkerne køle let af på bagepladen inden, at de flyttes på en rist og køler helt.
Hak chokoladen fint og temperere den ved at smelte 160 g over vandbad til 45 grader varmt. Kom de sidste 40 gram chokolade i og rør sammen til temperaturen når 32 grader og alt chokoladen er smeltet. Dyb bunden af kransekagen i chokoladen og skrap overflødelig chokolade af inden, at de stilles på et stykke bagepapir.
Pisk ingredienserne til glasuren sammen med en håndmixer - pisk i et par minutter til glasuren er helt hvid. Kom glasuren i en sprøjtepose. Klip et nip af spidsen af sprøjteposen, så du kun får et lille hul. Pynt dine kransekagestykker med glasur. Du kan se, hvordan jeg gør i videoen nedenfor. Opbevar kransekagen i en lufttæt beholder på køl eller stuetemperatur.
Hej
Skal kransekagemassen i fryseren, fordi den er nemmere at lave dem aflange.
Tænker det ikke har nogen betydning hvis det skal i sprøjteposen
Hej Kyung
Nej, hvis du gerne vil sprøjte den ud, så er det nemmest at gøre med det samme 🙂 Hviletiden gør kransekagemassen nemmere at arbejde med i hånden og forme.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine.
Kan de fryses med glasuren på?
Jeg skal bruge dem til komfirmation om en uges tid, så det var da perfekt hvis de kan fryses og de så bare er til at tage op på dagen 🤞🏻
Hej Maria
Det kan du sagtens 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Jeg har lavet kransekagen, men lavet den i toppe i stedet. Så giver opskriften ca. 20 stk. mellemstore toppe 😊
Det falder helt sikkert i god jord når min bror bliver færdig ingeniør 😋
Hej Sara
Det lyder helt perfekt. Tak for tip 🙂
God bagelyst,
Cathrine
De ser lækre ud! Skal nougat rulles ind i dejen eller hvordan kommes den i?
Hej Maria
Det kan du se i videoen nederst i opskriften 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hvor længe kan de stå opbevaret i en bøtte? 🙂
Lavede dem til nytårsaften😊 De var endnu bedre dagen efter, så næste år vil jeg lave dem dagen før😊
Det ser så lækkert ud! Tænker du, at man kan bruge hjemmelavet marcipan til din opskrift?
Hej Charlotte
Ja, det er jeg sikker på, at du kan - og det vil da være super lækkert 🙂
God bagelyst,
Cathrine