Lucia stjerne med safran, remonce og rosiner - kan koldhæves

Luciadag d. 13. december. Lyset er på vej tilbage, og hvilken bedre måde at markere det på end med hjemmebag. Det aromatiske safran giver den smukkeste, gule dej - der smager sødt og let krydret.

Du kan enten bage de helt klassiske lussekatter, eller forkæle dig selv og dine nærmeste med en remoncerig Luciastjerne. Jeg er vild med begge dele. Stjernen her er endnu et bevis på, at remonce altid er en god ide i bagværk. Let, luftig og rig på remonce og rosiner.

Både opskriften på mine Luciaboller og den her Luciastjerne kan bages samme dag - eller koldhæves. Så kan I helt selv bestemme, om I vil nyde jeres hjemmebagte luciabagværk i løbet af dagen eller til morgenmad. Uden at skulle pokkers tidligt op.

Må I alle få en fin og hyggelig Luciadag med masser af lys og hjemmebag.

4-6 personer
Det skal du bruge:

  • 200 g kold mælk
  • 0,2 g safran - fås her (reklamelink)
  • 40 g smør
  • 30 g sukker
  • 20 g gær (*kan koldhæves - brug 10 g gær)
  • 400 g hvedemel
  • 2 æg (1 æg i dejen + 1 æg til pensling)
  • 4 g salt

Mandel-rosin remonce:

  • 40 g marcipan
  • 75 g rørsukker
  • 50 g rosiner (kan udelades, hvis du ikke er vild med rosiner i bagværk)
  • 100 g smør, stuetempereret

Sådan gør du:
Stød safran i en morter for en finere og dybere smag i dit bagværk. Har du ingen morter, så kan det udelades.

Kom mælk og safran i en skål og rør det sammen. Lad det trække i 20-30 minutter for mere smag og farve. Smelt smørret ved lav varme. Hæld det i mælken. Tjek at mælke/smør blandingen ikke er mere end lillefingervarmt. Kom sukker og gær i og rør til gæren er opløst. Tilsæt hvedemel, æg og salt og ælt dejen til den er glat og slipper skålens kanter. Jeg ælter dejen på min røremaskine med en dejkrog. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 60 minutter.

Mens dejen hæver, så forberedes remoncen.

Smuldr marcipan og rørsukker sammen. Tilsæt rosiner og smør og rør det sammen - det behøver ikke at være helt homogent. Det gøres nemmest med en gaffel.

Vend dejen ud på et let meldrysset bord. Del dejen i 4 lige store portioner a cirka 185 g. Form hver dejportion til en kugle. Lad dem hvile i 10 minutter. Rul den ene dejkugle ud til en cirkel på cirka 23 centimeter i diameter. Hvis dejen trækker sig sammen, og ikke kan rulles ud, så lad den hvile kort - så slapper gluten af, og du kan nemmere rulle dejen ud.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Placer dejen på en bageplade med bagepapir. Smør 1/3 af remoncen på dejen UNDTAGET de yderste 1 cm. Rul næste dejportion ud og placer ovenpå. Smør remonce på. Gentag til alle dejportionerne er lagt på og du har fire lag. Der skal ikke smøres remonce på den øverste del.

Sæt en ring eller et glas i midten (min målte 3 cm i diameter) i midten af dejen. Skær dejen ud i 1/4, herefter 1/8 og til sidst 1/16.

Nu snoes Luciastjernen. Tag ved en strimmel med hver hånd og sno hver 1,5 gange udad i hver sin retning. Læg enderne sammen på højkant, så de er lukket. Gentag hele vejen rundt. Fjern ringen. Lad remoncestjernen efterhæve tildækket i 15 minutter. Pisk et æg sammen med en gaffel og pensl over det hele. Bag din Luciastjerne med rosin-remonce i cirka 12-15 minutter til godt gylden over det hele. Nyd lun eller afkølet.

*Vil du gerne koldhæve din Luciastjerne, så skal du bruge 10 g gær. Følg opskriften og form stjernen som angivet. Kom den herefter på køl tildækket. Dagen efter tages Luciastjernen ud fra køleskabet og stilles ved stuetemperatur. Lad den efterhæve og temperere i 30 minutter. Pensl med sammenpisket æg og bag som angivet i opskriften.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 comments on “Lucia stjerne med safran, remonce og rosiner - kan koldhæves”

  1. Jeg har bagt Lucia stjernen som koldthævet med 10g gær, hvor opskriften fugerede perfekt. Nu kunne jeg rigtigt godt tænke mig at fryse den ubagt, men er i tvivl om gærmængden. Jeg kan se at nogle anbefaler at bruge mere gær ved frysning. Hvad mon er den rigtige mængde?

    1. Hej Nicole

      Du skal sørge for at bruge konventionelt gær, hvis du skal fryse. Det er ikke alt gær, der kan holde til at blive frosset. Tænker, du med fordel kan komme mere gær i, hvis den skal fryses.

      God bagelyst,
      Cathrine

  2. Hi Cathrine, is it possible to use dry yeast for this instead of fresh yeast? And how much should one use? Thanks you!

  3. Den var virkelig lækker og smovset. Jeg foretrækker helt klart denne over normale luciaboller!

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT