Luftige boller bagt med gær

16

Der er efterhånden en hel del opskrifter på brød bagt med surdej herinde. Jeg er svært begejstret for min surdej, så den bliver brugt flittigt og ofte. Surdejsbrød er noget helt særligt, hvis du spørger mig. Men! Tiden, tålmodigheden og planlægningen holder ikke altid, så der bliver altså også bagt meget gær-brød herhjemme. De her boller har en sprød skorpe og er meget luftige, og så er de også super nemme at bage. De er bagt med gær, så hævetiden er minimal. De duftede (og smagte) så godt, at jeg vist nok kom til at spise tre inden, at de nåede at køle helt af…

Ca. 15 stk.
Det skal du bruge:

 • 100 g frø, gryn og kerner (jeg brugte lige dele hørfrø, solsikkekerne og havreflager)
 • 75 g vand (blandes sammen med kernerne)
 • 450 g lunken vand
 • 20 g gær (se tip, hvis du vil koldhæve dejen)
 • 2 spsk. surmælksprodukt (kan udelades)
 • 200 g fuldkornsmel
 • 400 g fint mel
 • 10 g salt

Sådan bager du luftige og sprøde gærboller:
Kom frø og kerner i en skål og rør dem sammen med 75 g vand. Lad det stå og trække i 15 minutter. Derved har frøene trukket det vand, de har brug for, og du undgår tørre boller. Hæld vand og gær i skålen og opløs gæret ved at røre rundt. Kom de resterende ingredienser i og ælt dejen til den er glat og slipper bordet eller skålens kanter. Jeg æltede dejen på røremaskine. Først 5 minutter ved lav hastighed og derefter 3-5 minutter ved fuld hastighed. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 1,5 time. Lad ovnen varme op til højeste temperatur over/undervarme med et bagestål eller bageplade i, mens dejen hæver.

Vend dejen ud på et let meldrysset bord og skær dejen i ca. 15 stykker. Brug en spatel eller paletkniv og undgå at arbejde for meget med dejen. Kom bollerne på bagepapir og bag dem ved 230-250 grader i ca. 10-15 minutter til de er godt gyldne. Afkøl på en rist og nyd.

Tip: Dejen kan koldhæve natten over, hvis du gerne vil have friskbagte boller til morgenmad. Skær gærmængden ned til 5 gram og følg ellers opskriften og lad dejen hæve tildækket i køleskabet natten over, når den har hævet 1-1,5 time ved stuetemperatur, så gær lige får lov til at blive aktiv.

Nemme_boller_gaer_3Nemme_boller_gaer_1

Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!
Kommentarer
 1. Lise Skovbjerg

  Hej Cathrine
  Mens jeg venter på min surdej bliver til, vil jeg prøve at bage dine Luftige boller med gær. Når du bager ved så høj varme, bager du så midt i ovnen ? Og lader du bagepladen som stod i ovnen mens den varmede op,være i bunden ?
  Tak for mange gode opskrifter 😊
  Mvh Lise

 2. Hej Lise.
  Fedt med din egen surdej. Den bliver du glad for!

  Ja, jeg bager bollerne midt i ovnen. Bagepladen, som er i ovnen, mens du varmer bollerne op, den skal du bage bollerne på. På den måde får de godt med varme. Bagepladen skal være midt i ovnen.

  Selv tak! Dejligt, at du har lyst til at prøve dem af.
  God bagelyst,
  Cathrine

 3. Laura

  Tusind tak for vejledning med surdej på “lav din egen surdej”-opslaget! Min gamle surdej døde, mens jeg var på ferie, så nu har jeg startet en ny op efter din opskrift og fremgangsmåde. Fodrer du slet ikke din surdej i opstartsfasen? Det gør de fleste andre opskrifter nemlig 🙂

  Jeg har her til formiddag bagt disse boller, mens jeg venter på, at surdejen bliver klar igen. Jeg har fulgt opskriften slavisk – dog har jeg ikke en røremaskine og æltede derfor med dejkrogene på min håndmixer. Desværre blev mine boller meget flade. Har du en idé om, hvad årsagen kan være?
  Smagen er der heldigvis intet at sætte på!
  På forhånd tusind tak for opskrift og svar! 🙂

  1. Hej Laura.
   Så håber jeg, at det lykkes perfekt for dig denne gang 🙂

   Det kunne godt lyde til, at din gær ikke rigtigt er nået at komme ordentligt i gang inden, at du bagte bollerne?

   Koldhævede du dejen eller lod du den hæve kort? Det er vigtigt, at du kan se, at dejen har hævet inden, at du former den til boller. Eller skal du lade den hæve lidt længere. Hævetiden er meget påvirket af temperatur, så hvis der er lidt mere køligt i dit køkken end i mit, så skal dejen hæve længere.

 4. Lise

  Hej 🙂

  Er helt vild med disse boller – tak for opskriften.

  Mit spørgsmål er om man kan bage dejen som brød i stedet? Og hvor lang tid skal det så have i ovnen?

  Pft

  1. Hej Lise.

   Dejligt, at du kan bruge opskriften – det er jeg rigtig glad for 🙂

   Umiddelbart tænker jeg ikke, at dejen er optimal at lave et brød ud af. Dejen er ret våd, og jeg tænker, at det kan være svært at spænde den ordenligt op til et brød.

   Men hvis du alligevel forsøger, så er mine bedste tips, at du gør følgende:
   1. Laver dejen og former den til et brød
   2. Lad brødet hæve i en form eller hævekurv natten over i køleskabet
   3. Bag brødet i en gryde dagen efter – gryden skal være brandvarm inden, at du vender brødet i. 250 grader i 30 minutter med låg og herefter 10-15 minutter ved 230 grader uden låg.

   Lad mig endelig vide, hvordan det går, hvis du forsøger dig med et brød 🙂

   Mvh. Cathrine

 5. Maja

  Hej Cathrine
  Hvad menes med fint mel, er det hvedemel? Jeg vil prøve at bage bollerne på mit bagestål, som jeg faktisk slet ikke har fået brugt nok 😊
  Du skriver, at surmælksproduktet kan undlades, men synes du det gør en afgørende forskel? Jeg vil jo gerne opnå et tilfredsstillende resultat 😊

  1. Hej Maja.

   Ja, fint mel er sigtet mel – altså ikke fuldkorns. Du kan bruge den slags fint mel, du foretrækker. Hvedemel, sigtet speltmel eller fint ølandshvedemel fx.

   Jeg tilføjer gerne et surmælksprodukt til dejen, når jeg bager med gær. Mælkesyrebakterierne er gode for dejen, da de hjælper til gæren aktivitet. Men det kan udelades, hvis man ikke lige har det stående 🙂

   Bollerne kan du sagtens bage på dit bagestål – det bliver de kun endnu bedre af.

 6. Nanna

  Jeg har bagt disse lækre boller massere gange, men det er som om at dejen klistre alt for meget til skålen, så når jeg skal tage dejen ud, får jeg slået meget af luften ud 🙁 jeg har prøvet med både mel og olie i skålen, men det virker ikke 🙁

  1. Hej Nanna.
   Har du en dejspatel? Den bruger jeg til at skrabe dejen ud af skålen med. På den måde hjælper jeg dejen til at slippe skålen, så den ikke skal trække sig fri selv og dermed kan tabe luften 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Jeg er mad-fan, bagenørd, øko-glad og mor til Ellinor. Her deler jeg begejstret mine opskrifter på alt den mad, der gør mig glad i hverdagen. Du finder også viden om ernæring, rejseguides, DIY og en masse om børn, spisevaner og kræsenhed, som er dét som mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.

INSTAGRAM

SENESTE

Svampet mandelkage med hytteost
19. september 2018
Surdejsbrød med sesamfrø
17. august 2018
Karamel brownie med cremefraiche-creme og blåbær
29. juni 2018
Cheesecake med bagte rabarber og havrekikse-bund
13. juni 2018
Blødt rugbrød uden kerner – Barnets første brød
29. maj 2018