Luftige boller bagt med gær

Der er efterhånden en hel del opskrifter på brød bagt med surdej herinde. Jeg er svært begejstret for min surdej, så den bliver brugt flittigt og ofte. Surdejsbrød er noget helt særligt, hvis du spørger mig. Men! Tiden, tålmodigheden og planlægningen holder ikke altid, så der bliver altså også bagt meget gær-brød herhjemme. De her boller har en sprød skorpe og er meget luftige, og så er de også super nemme at bage. De er bagt med gær, så hævetiden er minimal. De duftede (og smagte) så godt, at jeg vist nok kom til at spise tre inden, at de nåede at køle helt af…

Ca. 15 stk.
Det skal du bruge:

 • 100 g frø, gryn og kerner (jeg brugte lige dele hørfrø, solsikkekerne og havreflager)
 • 75 g vand (blandes sammen med kernerne)
 • 450 g lunken vand
 • 20 g gær (se tip, hvis du vil koldhæve dejen)
 • 2 spsk. surmælksprodukt (kan udelades)
 • 200 g fuldkornsmel, fx grahamsmel, groft spelt eller groft ølandshvede
 • 400 g fint mel, fx hvedemel eller ølandshvedemel
 • 10 g salt

Sådan bager du luftige og sprøde gærboller:
Kom frø og kerner i en skål og rør dem sammen med 75 g vand. Lad det stå og trække i 15 minutter. Derved har frøene trukket det vand, de har brug for, og du undgår tørre boller. Hæld vand og gær i skålen og opløs gæret ved at røre rundt. Kom de resterende ingredienser i og ælt dejen til den er glat og slipper bordet eller skålens kanter. Jeg æltede dejen på røremaskine. Først 5 minutter ved lav hastighed og derefter 3-5 minutter ved fuld hastighed. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 1,5 time. Lad ovnen varme op til højeste temperatur over/undervarme med et bagestål eller bageplade i, mens dejen hæver.

Vend dejen ud på et let meldrysset bord og skær dejen i ca. 15 stykker. Brug en spatel eller paletkniv og undgå at arbejde for meget med dejen. Kom bollerne på bagepapir og bag dem ved 230-250 grader i ca. 10-15 minutter til de er godt gyldne. Afkøl på en rist og nyd.

Tip: Dejen kan koldhæve natten over, hvis du gerne vil have friskbagte boller til morgenmad. Skær gærmængden ned til 5 gram og følg ellers opskriften og lad dejen hæve tildækket i køleskabet natten over, når den har hævet 1-1,5 time ved stuetemperatur, så gær lige får lov til at blive aktiv.

Nemme_boller_gaer_3Nemme_boller_gaer_1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

38 comments on “Luftige boller bagt med gær”

  1. Hej Mette

   Ja 🙂 Altså, den lange hviletid hjælper på at dejen selv får tid til at udvikle glutenstruktur, men jeg ælter præcis lige meget, om jeg hæver kort tid eller koldhæver.

   God bagelyst,
   Cathrine

 1. Jeg har lige bagt disse med et par spiseskefulde surdej i stedet for surmælksprodukt - de var meget populære! 😊 Stadig med gær -og koldhævede som du beskriver under “tips”.

 2. Tak for en rigtig god opskrift, nu fik jeg “ gang” i mit bagestål👍
  Men..... de har slet ikke den flotte gyldne farve, de er nærmest kedelige grå😔
  Pensler du dine eller har du et skjult fif?

  1. Hej Bente

   Nej, det gør jeg ikke. For at få gyldent bagværk, så er det vigtigt, at ens dej hæver ordentligt. Herved omdannes stivelse til sukkerstoffer, og de karamelliserer under bagning. Det kan også skyldes, at du bare skal bage dem noget længere end angivet i opskriften 🙂 Alle ovne er forskellige.

   God bagelyst,
   Cathrine

 3. Hej Cathrine.
  Jeg vil gerne give mig i kast med denne opskrift og har ingen kerner, frø eller lignende (karantæne ;))
  Har det en stor betydning for bollerne at undlade, eller kan jeg justere på andet i opskriften i stedet?

 4. Jeg har for alvor bevæget mig lidt ud i det her bagenørderi- så er der en speciel grund til, at den her dej ikke skal vendes/foldes? ?

 5. Hej Cathrine.

  Bollerne ser mega lækre ud og meget passende til min 5.klasse, som jeg skal bage til. Men kan de fryses? Så kan jeg nemlig bage dem lidt i forvejen 🙂

  1. Hej Camilla
   Det er jeg glad for at høre.
   Ja, de er absolut fryseegnet. Bag dem gerne et minut mindre, så de ikke er alt for gyldne. Så kan de nemlig fint holde til at blive lunet inden servering 🙂

   God bagelyst - jeg er sikker på, at du får en glad 5. klasse.
   Cathrine

 6. Hej Cathrine.
  Tak for svar.
  Jeg æltede dejen i hånden, så den har sikkert ikke fået nok ?
  Jeg prøver på maskine næste gang ??
  Sarah

 7. Hej Cathrine.
  Jeg har prøvet at bage disse boller og har fulgt opskriften men den blev MEGET klistret, så jeg kom en DEL mere mel i, end der stod!
  Hvor klistret skal dejen egentlig være?
  Mvh Sarah

  1. Hej Sarah
   Dejen er klistret, men den lange og gode æltningen gør, at dejen sagtens kan arbejdes med. Det er altid vigtigt, at der ikke kommes for meget mel i. Det tynger dejen, og giver dig boller, der ikke er lige så luftige og lækre 🙂

   Hvordan æltede du dejen?
   Cathrine

 8. Hej Cathrine!
  Hvor vigtigt vil du sige det er, at dejen æltes på en røremaskine?
  Altså kan jeg ælte den i hånden og opnå samme resultat? ☺️

  1. Hej Cecilie
   Ja, hvis du ælter godt og længe nok, så kan du godt opnå samme resultat - det er bare væsentligt nemmere på en røremaskine 😉

   Dejen skal æltes godt. Du kan også bruge en håndmixer med dejkroge.

   God bagelyst,
   Cathrine

 9. Ja, det synes jeg jeg prøver :/ Nu har jeg sat dem til at koldhæve i nat, det kan være det er bedre 😛

 10. Jeg har bagt disse lækre boller massere gange, men det er som om at dejen klistre alt for meget til skålen, så når jeg skal tage dejen ud, får jeg slået meget af luften ud 🙁 jeg har prøvet med både mel og olie i skålen, men det virker ikke 🙁

  1. Hej Nanna.
   Har du en dejspatel? Den bruger jeg til at skrabe dejen ud af skålen med. På den måde hjælper jeg dejen til at slippe skålen, så den ikke skal trække sig fri selv og dermed kan tabe luften 🙂

 11. Hej Cathrine
  Hvad menes med fint mel, er det hvedemel? Jeg vil prøve at bage bollerne på mit bagestål, som jeg faktisk slet ikke har fået brugt nok ?
  Du skriver, at surmælksproduktet kan undlades, men synes du det gør en afgørende forskel? Jeg vil jo gerne opnå et tilfredsstillende resultat ?

  1. Hej Maja.

   Ja, fint mel er sigtet mel - altså ikke fuldkorns. Du kan bruge den slags fint mel, du foretrækker. Hvedemel, sigtet speltmel eller fint ølandshvedemel fx.

   Jeg tilføjer gerne et surmælksprodukt til dejen, når jeg bager med gær. Mælkesyrebakterierne er gode for dejen, da de hjælper til gæren aktivitet. Men det kan udelades, hvis man ikke lige har det stående 🙂

   Bollerne kan du sagtens bage på dit bagestål - det bliver de kun endnu bedre af.

 12. Hej 🙂

  Er helt vild med disse boller - tak for opskriften.

  Mit spørgsmål er om man kan bage dejen som brød i stedet? Og hvor lang tid skal det så have i ovnen?

  Pft

  1. Hej Lise.

   Dejligt, at du kan bruge opskriften - det er jeg rigtig glad for 🙂

   Umiddelbart tænker jeg ikke, at dejen er optimal at lave et brød ud af. Dejen er ret våd, og jeg tænker, at det kan være svært at spænde den ordenligt op til et brød.

   Men hvis du alligevel forsøger, så er mine bedste tips, at du gør følgende:
   1. Laver dejen og former den til et brød
   2. Lad brødet hæve i en form eller hævekurv natten over i køleskabet
   3. Bag brødet i en gryde dagen efter - gryden skal være brandvarm inden, at du vender brødet i. 250 grader i 30 minutter med låg og herefter 10-15 minutter ved 230 grader uden låg.

   Lad mig endelig vide, hvordan det går, hvis du forsøger dig med et brød 🙂

   Mvh. Cathrine

 13. Tusind tak for vejledning med surdej på "lav din egen surdej"-opslaget! Min gamle surdej døde, mens jeg var på ferie, så nu har jeg startet en ny op efter din opskrift og fremgangsmåde. Fodrer du slet ikke din surdej i opstartsfasen? Det gør de fleste andre opskrifter nemlig 🙂

  Jeg har her til formiddag bagt disse boller, mens jeg venter på, at surdejen bliver klar igen. Jeg har fulgt opskriften slavisk - dog har jeg ikke en røremaskine og æltede derfor med dejkrogene på min håndmixer. Desværre blev mine boller meget flade. Har du en idé om, hvad årsagen kan være?
  Smagen er der heldigvis intet at sætte på!
  På forhånd tusind tak for opskrift og svar! 🙂

  1. Hej Laura.
   Så håber jeg, at det lykkes perfekt for dig denne gang 🙂

   Det kunne godt lyde til, at din gær ikke rigtigt er nået at komme ordentligt i gang inden, at du bagte bollerne?

   Koldhævede du dejen eller lod du den hæve kort? Det er vigtigt, at du kan se, at dejen har hævet inden, at du former den til boller. Eller skal du lade den hæve lidt længere. Hævetiden er meget påvirket af temperatur, så hvis der er lidt mere køligt i dit køkken end i mit, så skal dejen hæve længere.

 14. Hej Lise.
  Fedt med din egen surdej. Den bliver du glad for!

  Ja, jeg bager bollerne midt i ovnen. Bagepladen, som er i ovnen, mens du varmer bollerne op, den skal du bage bollerne på. På den måde får de godt med varme. Bagepladen skal være midt i ovnen.

  Selv tak! Dejligt, at du har lyst til at prøve dem af.
  God bagelyst,
  Cathrine

 15. Hej Cathrine
  Mens jeg venter på min surdej bliver til, vil jeg prøve at bage dine Luftige boller med gær. Når du bager ved så høj varme, bager du så midt i ovnen ? Og lader du bagepladen som stod i ovnen mens den varmede op,være i bunden ?
  Tak for mange gode opskrifter ?
  Mvh Lise

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT