Annonce - Opskriften er oprindeligt udgivet i Magasinet Lækkerier FORÅR. De meget smukke billeder er taget af dygtige Chris Tonnesen - jeg er vild med hans arbejde!
Et hjemmebagt madbrød smager så godt. Du kan toppe det med dine favoritter af sæsonens råvarer. Dejen her skal ikke æltes, men foldes. Tiden og foldningerne sikrer, at dejen udvikler et stærkt glutennetværk, der giver et luftigt foccacia. Her er brødet forkælet med gode chunks af kartofler, rødløg og masser af citronskal, frisk rosmarin og olivenolie. Nyd dit madbrød som det er, server det til sommerens salater og grillmad eller som tilbehør til et lækkert ostebræt.
Det skal du bruge:
Surdej:
- 60 g moden surdej
- 60 g vand, 29 grader
- 60 finvalset hvedemel
Dej:
- 400 g vand, 28-29 grader
- 150 g surdej
- 550 g finvalset hvedemel – gerne med et proteinindhold på 11,5-12 g pr. 100 g
- 18 g groft havsalt
- 60 g vand (hældes i sammen med salt)
- 1 spsk. olivenolie til at smøre en bøtte med
- Ca. 250 g skrællede kartofler, skåret i tern
- 1 rødløg
- 1 øko citron, skallen heraf
- 2 stilke frisk rosmarin – kan erstattes af timian
- 3 spsk. olivenolie
- Friskkværnet peber og flagesalt
Sådan gør du:
Fodr din surdej, så den bliver bageklar. Når surdejen er klar, så kommes vand, surdej og mel i en bøtte og røres sammen til det er homogent. Kom et låg på bøtten og lad dejen stå ved stuetemperatur til autolyse i 45 minutter.
Kom salt ved dejen og de resterende 60 g vand. Klem vand og salt godt ind i dejen. Smør en ren bøtte med olivenolie og kom dejen heri. Fold dejen ved at løfte op under dejen og læg den ind under sig selv. Vend bøtten 180 grader og fold. Gentag så alle fire sider af dejen bliver foldet ind under sig selv. Kom et låg på og lad dejen hvile i 30 minutter. Gentag foldningen. Dejen foldes yderligere efter 30 minutter mere, 1 time og 2 timer. Nu har dejen hævet i fire timer, og den er blevet foldet fem gange. Lad dejen hæve i 30-60 minutter mere indtil, at den viser god aktivitet i form af luftbobler og en øget volumen på ca. 40-50 %. Stil dejen på køl til dagen efter.
Dagen efter kommes et bagestål (reklamelink) eller en bagesten i ovnen, der tændes på højeste temperatur over/under varme. Lad ovnen varme op i 45 minutter. Imens skrælles kartoflerne. De skæres i chunks og koges i letsaltet vand til møre. Hæld vandet fra og lad kartoflerne køle af. Skær rødløg i ringe. Vend dejen ud på et stykke bagepapir. Spred dejen ud med fugtige fingre ved at trykke den ned og lave fordybninger i dejen. Top med kartofler, rødløg, rosmarin, citronskal, olivenolie, friskkværnet peber og flagesalt. Før dejen ind på det varme bagestål/bagesten. Bag dit foccacia i ca. 15 minutter ved 250 grader til godt gyldent. Hold øje med det undervejs. Lad brødet afkøle på en rist og nyd.
Hej Cathrine
Kan madbrødet fryses?
Tak😊
Hej Mia
Ja, det kan det godt.
God bagelyst,
Cathrine
Som med din pizzadej, kan jeg så alternativs bruge gær og i så fald hvor meget?
På forhånd tak.
Mvh Lise
Hej Lise
Ja, det kan du. Jeg ville bruge 8 g.
God bagelyst,
Cathrine