Marmorede kiks med mælkechokolade ganache

Måske du tænker "Endnu en kiks?". Ja! Endnu en kiks. Mit hjerte banker stadig for hjemmebagte kiks. De smager bare så meget bedre, og jeg nyder, at jeg kan spise kiks, der er bagt på gode råvarer. Hver dag ligger der en lille kiks i madpakken, som kan være det søde punktum på en god frokost.

De her kiks er lidt af det hele, og mest af alt bare en virkelig god, lille mundfuld. Ganachen er chokolademild. Kiksen er sprød og porøs. Jeg er vild med det marmorede look, der gør kiksene endnu finere. Og så er de ret hyggelige at bage. Jeg spurgte min mindstemand, om han ville hjælpe mig, og opskriften er godkendt til at lave med børn.

Jeg har skåret kiksene ud i små firkanter, så de fungerer som en lille hapser. Du kan lave dem i præcis den form og størrelse, du ønsker.

50 stk. samlede kiks
Det skal du bruge

Mælkechokolade ganache

 • 225 g piskefløde
 • 40 g glukosesirup
 • 130 g mælkechokolade – jeg bruger Callebaut 823 (reklamelink)
 • 40 g smør, stuetempereret

Lys kiksedej

 • 100 g koldt smør
 • 30 g rørsukker
 • 35 g flormelis
 • 1 æggeblomme
 • 190 g hvedemel
 • 1 nip salt
 • 2-4 tsk. vand

Mørk kiksedej

 • 100 g koldt smør
 • 30 g rørsukker
 • 35 g flormelis
 • 1 æggeblomme
 • 25 g kakao - jeg bruger den her 100 % kakao fra Callebaut (reklamelink)
 • 165 g hvedemel
 • 1 nip salt
 • 2-4 tsk. vand

Derudover: Sprøjtepose, tyl ø. 13 mm

Sådan gør du
Først laves ganachen, da den skal nå at blive HELT kold inden, at den piskes. Du kan med fordel lave den dagen før og lade den stå på køl natten over. Den kan laves i op til en uge i forvejen. Alternativt skal den stå på køl til den er 5 grader.

Kom fløde og glukosesirup i en lille gryde, og varm det op ved lav varme til lige under kogepunktet. Kom chokoladen og smør i en skål (bruger du ikke chokolade callets, skal du hakke chokoladen først). Hæld den varme fløde over chokolade-smør blandingen, og rør, til ganachen samler sig. Blend den til sidst helt homogen om nødvendigt. Kom husholdningsfilm direkte på ganachens overflade, og stil den på køl til helt gennemkold. Gerne natten over.

Nu laves kiksedejene. Kom smør, rørsukker, flormelis og æggeblomme i en skål og pisk det lyst og luftigt. Jeg bruger min røremaskine med K-spaden, men du kan også bruge en håndmixer. Tilsæt mel og salt og rør til dejen først ligner rasp og herefter begynder at samle sig. Kom lidt vand i ad gangen og rør kort til dejen samler sig. Pak den lyse kiksedejen ind i husholdningsfilm og lad den hvile på køl, mens den mørke kiksedej laves.

Den mørke kiksedej laves på samme måde som den lyse. Tilsæt kakao sammen med mel.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Tag stykker af hver dej og læg side om side på et stykke bagepapir. Jo mindre stykker, jo mere marmoreret vil dine kiks blive. Læg et stykke bagepapir henover og rul dejen ud til den er 4 mm tyk. Skær dejen i 3x3 cm kvadrater - eller ønsket størrelse. Du kan også lave runde kiks og bruge en ø 4 cm udstikker (reklamelink).

Kom kiksene på en bageplade med bagepapir. Du kan komme dejen på frys i et par minutter inden, at du skal lægge dem på bageplade - så er de nemmere at håndtere og flytte. Bag en plade kiks i ca. 10 minutter til let gyldne. Afkøl dem på en rist. Fortsæt med at rulle kiksedejen ud til alt kiksedejen er brugt.

Når ganachen er afkølet, så piskes den let og luftig. Pisk den med en håndmixer, til den kan stå selv. Vær opmærksom på ikke at piske den for meget, da den kan skille. Kom en rund tyl ø. 13 cm i bunden af en sprøjtepose. Kom mælkechokolade ganachen i. Sprøjt chokoladeganache på halvdelen af kiksene. Du skal ikke sprøjte helt ud til kanten, da ganachen fordeles, når kiksene trykkes sammen. Kom en kiks på toppen og giv et lille tryk.

Opbevar dine chokoladekiks i en lufttæt beholder - jeg bruger de her condibøtter, der er perfekte til formålet (reklamelink). Stil dem på køl og nyd dem. Dine chokoladekiks holder sig nemt i 5-7 dage. De vil fortsat være sprøde og "krummende", men de vil selvfølgelig sit helt sprøde knæk, når de lægges sammen med ganachen og står i flere dage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 comments on “Marmorede kiks med mælkechokolade ganache”

 1. Hej Cathrine.
  Du skriver at kiksene skal stilles på køl. Opbevarer du kiksene i køleskabet?
  Bliver de ikke bløde?

  1. Hej Susan

   Jeg opbevarer dem i en lufttæt beholder. De forbliver ikke præcis lige så sprøde, men de er stadig sprøde og har knæk.

   God bagelyst,
   Cathrine

  2. Tak, glæder mig til at prøve at bage kiksene.
   Opbevares den lufttætte beholder med kiksene i køleskabet?
   Mvh Susan.

 2. Mega lækker opskrift. Var for doven til at lave to kiksedeje, så lavede kun kakao. Det bliver en god bitter kiks, som spiller godt sammen med den lidt søde chokoladeganache.

  Obs til opskriften og til urutinerede 🙂 Omkredsen på tyllen er 13 mm eller 1,3 cm. Husk at når ganachen sprøjtes ud, arbejdes der mere med den. Derfor kan den også skille i sprøjteposen, så det er vigtig ikke at piske for meget.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT