Mini tærter med kirsebær og chokolade

Skulle der sidde nogle derude, der ikke er så vilde med risalamande, så er det her et dejligt alternativ til juledesserten. De små minitærter er fyldt med et af julens dejligste makkerpar - kirsebær og chokolade. Det er en dejlig lille hapser, som enten kan nydes til dessert til årets julefrokoster i juledagene eller på juleaften. Serverer du dem til en kop kaffe i juledagene, så er jeg ret sikker på, at dine gæster også vil blive begejstret for det.

Jeg har længe ledt (forgæves) efter frosne kirsebær i frysedisken hos mine lokale supermarkeder. Jeg mangler dem desperat til at kunne koge den dejligste kirsebærsovs til julens risalamande - opskriften på kirsebærsovs og risalamande finder du forresten i min julebog JULENS BAGVÆRK lige her.

Jeg ville også have brugt de frosne kirsebær til de her chokoladetærter. Men ak. Jeg har i stedet sprunget over hvor gærdet er lavest og brugt et glas dessertkirsebær. Og lagen, som de ligger i. Nemmere end nemt. Har du kirsebær i fryseren fra sommerens overflod, så kan du bruge dem - og tilsætte 200 g vand og 50 g rørsukker (smag selv til for sødme undervejs).

10 stk.
Det skal du bruge

Mørdej

  • 125 g hvedemel
  • 20 g hasselnøddemel eller mandelmel
  • 50 g flormelis
  • 65 g smør, saltet
  • 1 æg (obs: du skal kun bruge halvdelen)

Kirsebærkompot

  • ½ vaniljestang
  • 370 g dessert kirsebær (inkl. lage) - jeg brugte de her kirsebær
  • 1 øko. appelsin
  • 1 stjerneanis

Chokolade ganache

  • 150 g piskefløde
  • 20 g glukosesirup
  • 100 g mørk chokolade - jeg bruger den her chokolade Callebaut, der passer godt til kirsebær (reklamelink)
  • 30 g smør

Derudover: perforerert tærteringe ø. 5cm (find dem på tilbud her) - jeg bruger 10 ringe, men tærtedejen kan bages af flere omgange, så du kan nøjes med færre tærteringe (reklamelink)

Sådan gør du
Først laves mørdejen: Rist ca. 50 g hasselnødder i 10 minutter i en 180 grader varm ovn. Du skal have nogle halve nødder til at pynte tærterne med. Blend 20 g af hasselnødderne til fint mel. Kom hvedemel, hasselnøddemel og flormelis i en skål og rør det sammen. Skær det kolde smør i mindre stykker og rør det sammen med de tørre ingredienser til det ligner rasp. Det gøres nemmest på en røremaskine med en K-spade, men kan også gøres i hånden. Pisk ægget sammen med en gaffel og kom halvdelen af ægget i og saml dejen. Er dejen for tør, så tilsættes en smule mere af ægget.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Rul mørdejen ud mellem to stykker bagepapir til en tykkelse på 2 mm. Tryk tærteringene ned i mørdejen. Fjern den overskydende mørdej, og rul det ud på ny. Skær nu strimler, som kan lægges rundt i kanten af tærteringene. Skær den overskydende mørdej af langs kanten med en skarp kniv.

Tærterne kan enten bages på bagepapiret og en bageplade - så skal de prikkes med en gaffel for ikke at hæve op. Jeg bager min mørdej på en perforeret plade og en silikone bagemåtte (dejen kommer på frys kort, så jeg kan flytte den fra bagepapiret). Så kan dampen slippe ud under bunden, og tærtedejen puffer ikke op. Bag tærterne i ca. 10 minutter til gyldne. Lad den køle af.

Kirsebærkompot: Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Tryk dem sammen med 1 tsk. sukker. Kom kirsebær + lage i en gryde. Tilsæt to strimler af appelsinskal (mine var ca. 2x5 cm), 2 spsk. appelsinsaft, stjerneanis og vaniljesukker. Bring lagen i kog og lad det simre uden låg i ca. 15 minutter. Fjern appelsinskal og stjerneanis. Blend kirsebærkompotten til glat og lind. Sæt kompotten tilbage på varmen og kog den ind til konsistensen er lig akaciehonning. Min kogte yderligere ca. 10 minutter. Du kan teste kompottens konsistens på en kold ske. Kom din hjemmelavede kirsebærkompot i en skål og stil på køl. OBS! Jeg bruger ikke alt kompotten i tærterne. Men det er svært at lave en meget mindre portion. Resten af kirsebærkompotten nyder jeg på min morgengrød, på risalamande eller til æbleskiver.

Chokolade ganache: Kom fløde og glukosesirup i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Kom chokoladen i en beholder, du kan blende ned i. Hæld den varme fløde over chokoladen og rør til massen er homogen. Lad den køle i ca. 30 minutter, til ganachen er ca. 40 grader. Tilsæt nu smørret og blend til homogen. Hæld ganachen i en sprøjtepose og lad den køle yderligere af. Din chokoladeganache skal ikke være helt fast, men fast nok til, at den kan sprøjtes ud og holde sin form i minitærterne.

Nu samles kirsebærtærterne. Kom kirsebærkompot i bunden af tærterne - du bestemmer selv hvor meget. Stil tærterne på frys i 10-15 minutter, så kompotten bliver lidt mere fast, og du kan komme ganache henover uden, at det blandes. Kom chokoladeganache over. Fordel ganachen ud, så den bliver jævn. Det gøres nemmest med bagsiden af en palet - jeg bruger den her palet med bøj (reklamelink). Top med en smule ganache, kirsebærkompot og en halv, ristet hasselnød.

Tip: Du kan lave dobbelt portion og lave én stor tærte i den her tærtering ø. 24 cm (reklamelink)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 comments on “Mini tærter med kirsebær og chokolade”

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT