Rullepølse er blevet mit yndlings pålæg efter, at jeg har prøvet at lave min egen hjemmelavede. Hold nu op, hvor smager det godt, og der er en verden til forskel fra den købte version. Til Ellinors navngivning tilbød min mormor at hjælpe mig med at lave rullepølse, så der var noget særligt lækkert som pålæg. Det sagde jeg pænt ja tak til. Endnu en af mormors mange opskrifter er skrevet ned og lært, og det gør mig glad hver eneste gang, at hun lærer mig nogle af alle sine opskrifter.
For at kunne lave sin egen rullepølse kræver det, at man har en rullepølsepresser. Den kan erhverves i de fleste isenkræmmerbutikker eller større dagligvarebutikker. Derudover har min mormor et supersmart stålrør, som rullepølsen kan presses igennem, når den skal i net. Hvis du ikke har sådan en, så kan rullepølsen snøres. Det tog en lille times tid for min mormor og jeg at lave to rullepølser, så ventetiden + kogetiden er egentligt den største del af processen.
2 stk.
Det skal du bruge:
- 2 svineslag uden svær (mine vejede 1600-1700g hver)
- 4 store løg
- Stødt sort peber
- ½ kop gelatine (jeg købte det hos min lokale slagter)
- 800g salt (til saltlage)
- Net eller snor til at samle rullepølsen med
- 2 rullepølsepressere
Sådan laver du din egen rullepølse:
Læg svineslagene ud på bordet. Finpuds dem for eventuelle sener og blodårer. Hak løgene helt fint og fordel dem over ¾ dele af slaget. Drys et godt lag stødt sort peber over løgene. Drys herefter gelatine godt fordelt over hele slaget – det skal gerne være et tyk/jævnt lag). Rul rullepølsen stramt – slut i den ende, hvor der ikke er løg og peber. Kom rullepølsen i net eller snor den sammen.
Kom 3-3,5 liter vand i en gryde (der skal være nok vand til at dække rullepølserne) og opløs 800g salt heri. Saltvandet skal kunne holde et æg flydende. Kom rullepølserne i saltlagen og lad dem trække i fem dage med låg over et køligt sted. Brug evt. en tallerken til at holde rullepølserne ned i vandet.
Når rullepølserne er blevet saltet skal de koges. Sæt en stor gryde vand i kog og kog rullepølserne i 3 timer. Kom dem herefter i rullepølse pressen og lad dem stå til dagen efter på køl. Nyd din hjemmelavede rullepølse. Rullepølsen kan fryses, hvis du ikke får den spist inden for 1-2 uger.