Mormors marmorkage - svampet og helt klassisk

Svampet skærekage, som den blev bagt, da mormor var lille. Eller det er i hvert fald dét, hun fortæller mig. Min kære mormor. At hun husker marmorkagen fra hendes unge år. Hun bager den fortsat jævnligt. På slump, selvfølgelig. For sådan bager min mormor bedst sine kager. En kop af det her, og en smule af noget andet. Hun kender sine deje. Både brød- og kagedeje. Jeg tror, at det er dejens konsistens og udseende, der fortæller hende, hvordan kagen bliver. Mere end en opskrift gør. Det bliver jeg fascineret over hver gang. For jeg har endnu ikke fået serveret en (marmor)kage hos hende, som ikke smagte virkelig, virkelig dejligt.

Men kager på slump kan jeg ikke. Endnu. Og det er også nemmere for mig at dele opskriften, når det hele er lidt mere afmålt og velovervejet. Derfor har min mormor gjort sig ekstra umage og vejet sine ingredienser af til sin marmorkage. Jeg har gjort hende kunsten efter og bagt hendes marmorkage. Mange gange, efterhånden. Min mormors marmorkage. Den fås ikke bedre. Eller mere klassisk.

Det skal du bruge:

 • 200 g stuetempereret smør
 • 1 vaniljestang
 • 240 g sukker
 • 4 æg
 • 200 g hvedemel
 • 1 nip salt
 • 8 g bagepulver (ca. 2 store tsk.)
 • 3 spsk. sødmælk
 • 20 g kakao - jeg bruger denne 100 % Callebaut kakao (reklamelink)
 • 2 spsk. sødmælk til kakaodejen
 • 1 kageform på ca. 1,35-1,5 liter - jeg bruger denne her form (reklamelink)

Sådan gør du:
Start med at tage dit smør ud fra køl. Lad det ligge på køkkenbordet, mens du gør de resterende ingredienser klar. Så har smørret den rette temperatur.

Tænd ovnen på 180 grader over/undervarme. Skær smørret i mindre stykker og kom i en skål. Jeg bruger min røremaskine med en gummi-belagt K-spade, men du kan også bruge en håndmixer. Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Pres vaniljekornene sammen med en teske sukker, så kornene deles. Kom smør, sukker og vaniljesukker i skålen og pisk det lyst og luftigt. Det tager ca. 5 minutter ved medium hastighed. Husk at skrabe ned langs kanterne et par gange undervejs, så det hele røres godt sammen.

Kom ét æg i dejen og rør forsigtigt til den netop er samlet. Tilsæt de resterende æg ét ad gangen og gentag. Rør kun ved lav hastighed, da der ikke skal piskes luft ind i æggene. Dejen vil se grynet ud.

Rør hvedemel, salt og bagepulver sammen. Nu kommes de tørre ingredienser og mælken i dejen skiftevis. Kom først 1/3 af melet i og rør det forsigtigt ind i dejen - det behøver ikke at være helt homogent. Kom 1 spsk. mælk i. Rør lidt igen. Gentag til alt mel og mælken er i dejen.

Smør kageformen med smør og drys med sukker. Kom 500 g af dejen ned i formen. Den resterende dej tilsættes kakao og de sidste to spsk. mælk. Rør sammen. Placer kakaodejen oven på den lyse vaniljedej. Træk en kniv zig-zag ned gennem kagen - så får du et fint marmoreret mønster inde i kagen. Bag marmorkagen i ca. 30-40 minutter. Hold godt øje med den, så du ikke bager den tør! Stik i midten af kagen undervejs - der må gerne være fugtige kagekrummer, men ikke våd dej. Lad din marmorkage afkøle i 30 minutter i formen før, at den vendes ud på en rist.

Tip: Marmorkagen holder sig svampet i flere dage. Du opbevarer den bedst i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

10 comments on “Mormors marmorkage - svampet og helt klassisk”

 1. Hej Cathrine

  Kan kagen mon bages i en fladere form, så man kan bruge den til en tal kage? 🙂

  De bedste hilsener
  Mathilde

  1. Hej Mathilde

   Ja, det kan den sagtens - det er en klassisk sandkagedej, så den fungerer til det meste. Og smager dejligt!

   God bagelyst,
   Cathrine

  1. Hej Connie

   De rosende ord til marmorkagen vil jeg huske at give videre til min mormor - det bliver hun glad for 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 2. Elsker marmorkage! Den bliver ikke dårligere, hvis man putter lidt revet appelsinskal i dejen, bare et lille tip herfra. 😊

 3. Super lækker og simpel kage. Tak for endnu en god opskrift.Har lavet den to gange. Mums.

  Har du et godt tip til hvad man kan gøre, hvis man ikke får marmor-effekt men kakaomassen mere bare flyder til bunds?

  Mvh Maria.

  1. Hej Maria

   Det er jeg glad for at høre 🙂

   Du kan komme lidt mindre mel i - så du er sikker på, at dejen har samme konsistens som den lyse dej. Så blander de bedst muligt sammen.

   God bagelyst,
   Cathrine

 4. Tak for opskriften!
  Jeg prøvede den af i weekenden, og resultatet blev dælme godt.
  Opskriften kan klart anbefales til andre der gerne vil prøve kræfter med din marmorkage.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT