Nemt madbrød med rosmarin

De lune sommerdage skal nydes ude i det gode vejr, og tiden i køkkenet bliver derfor mindre og mindre. Det er helt okay. Derfor er helt nemme brød også helt perfekte, når maden skal være god, men ikke stjæle alt for meget tid. Et friskbagt madbrød er godt som tilbehør til aftensmaden eller medbragt på stranden, i skoven eller på udflugt i madpakken.

Har du tiden, så lad dejen koldhæve. Det giver et brød, der smager af mere. Kommer du pludseligt i tanke om, at du gerne vil servere friskbagt brød inden længe, så guider jeg dig også i, hvordan du kan lade dejen hæve i kort tid og bage madbrødet samme dag. Jeg deler begge fremgangsmåder i opskriften.

Det skal du bruge:

  • 625 g koldt vand
  • 200 g sigtet stenkværnet hvedemel
  • 600 g hvedemel
  • 10 g gær (35 g gær*)
  • 15 g salt
  • 25 g olivenolie
  • Frisk rosmarin
  • Flagesalt
  • Bradepande ca. 25 x 35 cm - jeg bruger denne form (reklamelink)

Sådan gør du:
Jeg ælter dejen i min røremaskine, men du kan også ælte den i hånden. Kom vand og mel i en skål og rør til melet er absorberet. Lad dejen stå tildækket ved stuetemperatur til autolyse i 30 minutter. Herved udvikles glutenstrukturen, og æltningen bliver langt nemmere.

Kom gær og 2 spsk. vand i en skål og rør det ud. Kom det i dejen og ælt sammen i 1 minut inden, at saltet tilsættes. Ælt dejen til den slipper skålens kanter. Det tager 5-10 minutter ved medium hastighed. Smør en bøtte med olivenolie og hæld dejen heri. Læg tætsluttende låg på og kom dejen på køl til dagen efter.

*Skal dejen ikke koldhæves, så kommes 35 g gær i. Ælt dejen som angivet og lad den hæve i 60 minutter ved stuetemperatur. Bag som angivet nedenfor.

Dagen efter tændes ovnen på 230 grader varmluft. Mens ovnen varmes op, kommes et stykke bagepapir i din bradepande. Krøl bagepapiret godt - så er det langt nemmere at forme nede i bradepanden. Vend dejen ud i bradepanden. Hæld olivenolie over og tryk fingrene ned i dejen for at lave fordybninger. Kom rosmarin og flagesalt på og bag brødet i cirka 25 minutter til det er godt gyldent.

Tip: Hvorfor koldhæve? Dit brød får langt mere smag og en mere spændende krumme. Brødet er derudover også nemmere at fordøje, og det kan derfor opleves mere rart at spise. Så har du tiden - så lad dejen til dit madbrød koldhæve.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

9 comments on “Nemt madbrød med rosmarin”

  1. Jeg ELSKER den her opskrift. Den er så nem og samtidig så lækker. Ganger den ofte op og bager i en hel stor bradepande. Bager den altid til nytår, og uanset hvor stort et brød og til hvilken menu, bliver det altid spist op.

  2. Hej Cathrine.
    Kan dejen laves om aftenen og koldhæve og bages til aftensmaden dagen efter? Eller er det for længe at hæve?
    Mvh Susan.

  3. Hej Cathrine

    Jeg undrer mig lidt over at der ikke skal sukker/honning i, når det er en gærdej. Vil gæren virke alligevel?

  4. Hej Cathrine!
    Super lækker opskrift. Lige et spørgsmål til bøtten du bruger. Jeg plejer nemlig at bruge skålen fra min Kitchen Aid og lægge et hævelåg på. Problemet er bare, at det altid hopper af når det ståe på køl, måske pga. tryk. Så hvor vigtigt er det, at det er i en tæt beholder? Hvor meget skal det kunne hæve i den beholder? 🤔
    Tak

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT