De lune sommerdage skal nydes ude i det gode vejr, og tiden i køkkenet bliver derfor mindre og mindre. Det er helt okay. Derfor er helt nemme brød også helt perfekte, når maden skal være god, men ikke stjæle alt for meget tid. Et friskbagt madbrød er godt som tilbehør til aftensmaden eller medbragt på stranden, i skoven eller på udflugt i madpakken.
Har du tiden, så lad dejen koldhæve. Det giver et brød, der smager af mere. Kommer du pludseligt i tanke om, at du gerne vil servere friskbagt brød inden længe, så guider jeg dig også i, hvordan du kan lade dejen hæve i kort tid og bage madbrødet samme dag. Jeg deler begge fremgangsmåder i opskriften.
Det skal du bruge:
- 625 g koldt vand
- 200 g sigtet stenkværnet hvedemel
- 600 g hvedemel
- 10 g gær (35 g gær*)
- 15 g salt
- 25 g olivenolie
- Frisk rosmarin
- Flagesalt
- Bradepande ca. 25 x 35 cm - jeg bruger denne form (reklamelink)
Sådan gør du:
Jeg ælter dejen i min røremaskine, men du kan også ælte den i hånden. Kom vand og mel i en skål og rør til melet er absorberet. Lad dejen stå tildækket ved stuetemperatur til autolyse i 30 minutter. Herved udvikles glutenstrukturen, og æltningen bliver langt nemmere.
Kom gær og 2 spsk. vand i en skål og rør det ud. Kom det i dejen og ælt sammen i 1 minut inden, at saltet tilsættes. Ælt dejen til den slipper skålens kanter. Det tager 5-10 minutter ved medium hastighed. Smør en bøtte med olivenolie og hæld dejen heri. Læg tætsluttende låg på og kom dejen på køl til dagen efter.
*Skal dejen ikke koldhæves, så kommes 35 g gær i. Ælt dejen som angivet og lad den hæve i 60 minutter ved stuetemperatur. Bag som angivet nedenfor.
Dagen efter tændes ovnen på 230 grader varmluft. Mens ovnen varmes op, kommes et stykke bagepapir i din bradepande. Krøl bagepapiret godt - så er det langt nemmere at forme nede i bradepanden. Vend dejen ud i bradepanden. Hæld olivenolie over og tryk fingrene ned i dejen for at lave fordybninger. Kom rosmarin og flagesalt på og bag brødet i cirka 25 minutter til det er godt gyldent.
Tip: Hvorfor koldhæve? Dit brød får langt mere smag og en mere spændende krumme. Brødet er derudover også nemmere at fordøje, og det kan derfor opleves mere rart at spise. Så har du tiden - så lad dejen til dit madbrød koldhæve.
Er brødet fryse egnet?
Kan man bruge lidt surdej (moden) bare for smagen?
Jeg ELSKER den her opskrift. Den er så nem og samtidig så lækker. Ganger den ofte op og bager i en hel stor bradepande. Bager den altid til nytår, og uanset hvor stort et brød og til hvilken menu, bliver det altid spist op.
Hej Cathrine.
Kan dejen laves om aftenen og koldhæve og bages til aftensmaden dagen efter? Eller er det for længe at hæve?
Mvh Susan.
Hej Susan
Ja, det kan du sagtens.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Jeg undrer mig lidt over at der ikke skal sukker/honning i, når det er en gærdej. Vil gæren virke alligevel?
Hej Sofie
Gær behøver ikke sukker eller honning for at hæve en dej 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine!
Super lækker opskrift. Lige et spørgsmål til bøtten du bruger. Jeg plejer nemlig at bruge skålen fra min Kitchen Aid og lægge et hævelåg på. Problemet er bare, at det altid hopper af når det ståe på køl, måske pga. tryk. Så hvor vigtigt er det, at det er i en tæt beholder? Hvor meget skal det kunne hæve i den beholder? 🤔
Tak
Hej Louise
Det er ret vigtigt, at det er tæt, da luft vil tørre dejen ud på overfladen. Jeg bruger en 3000 ml condibøtte.
God bagelyst,
Cathrine