Norske klejner med citronglasur

Endelig er det tid til at julebage. Sidste år udkom min bog JULENS BAGVÆRK. Her har jeg samlet alle mine julefavoritter. Alt det bagværk, vi ikke kan undvære hele december igennem. Opskriften på de her norske klejner finder du også i JULENS BAGVÆRK.

Annonce Valsemøllen

Luftige, lette og sprøde klejner. Med masser af citron. De norske klejner laves på en smørrig gærdej, der giver klejner, der er stik modsatte af min mormors små og sprøde klejner. Derfor bager jeg begge slags hver eneste jul. Mine børn elsker dem, for de minder rigtig meget om doughnuts – og hvem elsker ikke en friturestegt gærdej? Klejnerne pyntes med en frisk citronglasur for den helt rette smag.

10 stk.
Det skal du bruge

Glasur

  • 100 g flormelis
  • 2-4 spsk. citronsaft
  • Gul frugtfarve

Sådan gør du
Lun mælken i en gryde til godt varm og hæld det i en skål. Kom smørret i og rør sammen. Tilsæt gær og rørsukker og rør til gæren er opløst. Tilsæt æg, kardemomme, salt, citronskal og mel. Ælt til dejen slipper skålens kanter. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 30 minutter.

Varm palmin op til 180 grader i en gryde. Vend dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til et rektangel på ca. 1 cm tykkelse og ca. 20x25 cm. Skær dejen ud i 10 rektangler på 5x10 cm. Skær et ca. 3 cm snit i midten af hvert rektangel og træk den ene ende af dejen igennem snittet. Det er vigtigt, at du laver et langt nok snit, da klejnen gerne skal have et hul i midten - det sikrer, at de kan bages helt igennem, når de friteres, da den varme olie kan omslutte dejen. Er der ikke et hulrum i midten, så vil dejen være for tyk til, Læg klejner på et stykke bagepapir. Når palminen er rette temperatur, koges hver klejne til godt gyldne på hver side. Læg dem herefter på en rist eller fedtsugende papir.

Rør flormelis, citronsaft og lidt gul frugtfarve sammen og pynt de afkølede norske klejner. De smager allerbedst, når de er helt frisklavede.

Tip: Det er vigtigt, at din palmin har rette temperatur på 180 grader, når du koger dine klejner. Er den ikke varm nok, så suger dejen for meget fedt. Er den for varm, så branker klejnerne, og dine klejner vil ikke nå at blive gennembagte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT