Ølkage med appelsinsmør

Mere simpelt bliver det ikke. Bland, rør sammen og bag. Du bliver belønnet med en saftig, svampet og en smule sej ølkage, der er rig på varme krydderier. Ølkagen er for mig en klassiker, jeg kan spise hele året. Egentligt kan jeg blive i tvivl - er det en kage? Eller er det et brød? Ølkage smager allerbedst, når den spises med et lag iskoldt tandsmør. Det taler for, at det er et brød. Men de resterende ingredienser skriger, at det så absolut er en kage. Nyd ølkagen præcis, som du vil - som en skive brød eller et stykke kage. Her får du opskriften på min allerbedste ølkage, jeg bager igen og igen.

Det skal du bruge:

 • 400 g hvedemel
 • 2 tsk. natron
 • 1 tsk. stødt ingefær
 • 1 tsk. stødt kardemomme
 • 1 tsk. stødt nelliker
 • 2 tsk. kanel
 • 1 knsp. salt
 • 400 g mørk muscovado rørsukker - alternativt brun farin
 • 1 flaske hvidtøl, 33 cl
 • 1 brødform på 1,75 liter - jeg bruge denne form (reklamelink)

Appelsinsmør:

 • 100 g smør
 • ½ økologisk appelsin - skal og lidt saft heraf

Sådan gør du:
Tænd ovnen på 180 grader over/undervarme. Smør bageformen med smør og drys med lidt sukker (eller kom bagepapir i). Rør alle de tørre ingredienser sammen. Hæld øllet i de tørre ingredienser og rør det hele godt sammen til dejen er helt homogen og glat. Det gøres nemmest med en ske eller et piskeris.

Hæld dejen i formen og bag ølkagen i ca. 40-50 minutter. Du skal kunne stikke i kagen uden, at der sidder kagedej på. Så er den færdigbagt. Lad ølkagen hvile i 10-15 minutter i formen inden, at du befrier den. Afkøl på en rist. Nyd den lun med koldt appelsinsmør eller lad den køle helt af.

Appelsinsmør: Lad smørret temperere i 10-15 minutter ved stuetemperatur. Riv appelsinskallen fint og kom ved smørret - tilføj lidt ad gangen, så du kan smage til undervejs. Smagen bliver kraftigere, når smørret står og trækker på køl. Tilsæt lidt appelsinsaft også, hvis du ønsker en dybere smag. Afkøl og servér til den friskbagte ølkage.

Tip: Ølkagen er god i mange dage. Foretrækker du den lun, så kan du riste et par skiver på en brødrister inden servering. Ølkagen kan fryses.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

9 comments on “Ølkage med appelsinsmør”

 1. Tror ikke, jeg har fået bedre ølkage, og jeg har altså prøvet en del efterhånden! Svampet, sprød og sej på samme tid, og bare en skøn smag😍

 2. Fantastisk kage, lige tilbage til minderne fra min barndom.
  Min mor bagte/bager den altid i en bradepande, så den ikke er så høj, og (for mig) nemmere at vurdere, om den er gennembagt. En dobbeltportion af din opskrift, passer til min bradepande.
  Blot et tip.

 3. Virkelig god opskrift, og præcis som jeg husker den fra min barndom.

  Jeg har bagt den flere gange, men har hver gang måtte fordoble bagetiden (de sidste 45 minutter bages den med staniol over, så den ikke bliver brændt.

  Jeg aner ikke, hvad der går galt - men resultatet bliver godt, så det går nok.

  1. Hej Rebekka

   Tak for det - det er jeg glad for at høre 🙂
   Hvilken form bager du i? Jeg bagte lige ølkagen i sidste weeekend sammen med min datter - bagetiden stemte her 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT