Jeg er stadig virkelig begejstret for at bage i mine små hævekurve. De giver mig de fineste brød, der kan bruges til lidt af hvert. Jeg laver typisk én portion dej - og deler den i to små brød. Det giver mig muligheden for at servere friskbagt brød to dage i træk. Eller give det ene brød væk. Hjemmebagt brød er en stor luksus at give væk. Og modtage, erfarer jeg.
Her bagte jeg to små, runde brød. Det ene nød vi i løbet af weekenden. Det andet fik lov til at hygge sig i en pose en dag eller to - og så blev det ellers forkælet med hvidløgssmør og rigelige mængder ost. Serveret til varm tomatsuppe mandag aften. Et rart og varmende aftensmåltid. Hjemmebagt oste-surdejsbrød til aftensmad er ren forkælelse, og det klæder de kolde vinteraftener helt perfekt.
Til sommer forudser jeg lange aftener på terrassen med kølig rødvin i glasset og et varmt ostebrød i midten, som både store og små kan bryde stykker af og nyde. Et luksus hvidløgsbrød fyldt med ost.
Brødene bager jeg på stenkværnet, sigtet hvedemel. Det stenkværnede mel er så rig på smag - og det synes jeg klæder den rigelige mængde ost. Hvis du bager brødet på valset mel, så kan du overveje at mindske vandmængden.
Opskriften her giver dig to brød - hvor det ene (eller begge) kan forvandles til det lækreste og rigeste hvidløgs-ostebrød. Du kan selvfølgelig også halvere dejmængden og kun lave ét brød.
2 små brød (det ene brød laves til ostebrød - nok til 6 personer)
Det skal du bruge:
Surdej
- 40 g moden surdej
- 40 g vand, 20 grader
- 40 g stenkværnet, sigtet hvedemel
Dej
- 420 g vand, 29 grader
- 500 g stenkværnet, sigtet hvedemel - jeg har brugt Kornby Mølles hvedemel nr. 1
- 100 g ung surdej
- 12 g havsalt
Fyld
- 30 g blødt smør
- 1 fed hvidløg
- Ost - jeg brugte 100 g cheddar (revet groft) og 125 g frisk mozzarella
Derudover: 2 runde hævekurve halv størrelse - find dem her
Sådan gør du:
Fodr din surdej og lad den stå lunt til hævet til sit peak. Rør vand og mel sammen i en skål og lad det stå til autolyse i mindst 60 minutter. Tilsæt surdejen og ælt dejen på røremaskine (har du ingen, så kan du ælte dejen i hånden) ved lav hastighed i få minutter. Tilsæt saltet og ælt dejen til den slipper skålens kanter, er glat og samlet.
Smør en bøtte med olie og kom dejen heri. Giv dejen et fold. Du kan give dejen yderligere en foldning efter 30 minutter, hvis glutenstrukturen mangler styrke. Læg låg over dejen og lad den stå lunt til den er hævet med 30-40 %. Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord. Del dejen i to lige store portioner. Preshape hver dejportion. Lad dem hvile utildækket på bordet i cirka 30 minutter til de har en let, tør hinde på overfladen. Mens drysses der rismel i dine hævekurve.
Drys et let lag hvedemel på bordet og vend dejen rundt. Form til et rundt brød og læg dem med bunden opad i dine hævekurve. Kom brødene på køl til dagen efter.
Kom dit bageudstyr i ovnen - jeg bager ét rundt brød ad gangen i min Challenger Bread Pan. Opvarm i 45-60 minutter i ovnen på 260 grader. Vend brødet i dit bageudstyr og bag det ved 200 grader i 12 minutter. Fjern låget og bag brødet yderligere 10-15 minutter ved 260 grader varmluft til godt gylden. Gentag bagningen det med andet brød.
Lad brødet køle af. Du kan bruge et friskbagt eller daggammelt brød til at lave ostebrødet. Du kan se i denne video, hvordan jeg skærer og fylder brødet med ost - KLIK HER
Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Skær brødet i skiver (uden at skære helt igennem). Drej brødet 90 grader og skær skiver igen, så du får delt brødet i små firkanter. Bland det bløde smør med finthakket hvidløg. Riv osten i mindre stykker. Fordel hvidløgssmørret og osten ned i brødet. Kom det fyldte brød på en bageplade beklædt med bagepapir og varm brødet i cirka 10 minutter til det er gennemvarm og osten er smeltet. Nyd med det samme.
![](https://www.cathrinebrandt.dk/wp-content/uploads/2021/02/Ostebroed_surdejsbroed_ost_1-1.jpg)
Ved du om man kan lave det klar med smør og ost og så fryse ned inden sidste bagning? Det vil nemlig være helt perfekt at have liggende i fryseren til når vi skal have suppe i løbet af vinteren.
Hej Rikke
Ja, det vil du helt sikkert sagtens kunne 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hvis man ikke bager i Challenger, kan man så bage dem i en Le Creuset gryde?
Hej Pernille
Ja, det kan du 🙂
God bagelyst,
Cathrine