Skagenslapper - rundstykker med solsikkekerner, blå birkes og gær

Annonce Valsemøllen

Jeg har ærligt talt været i tvivl. Jeg fornemmer også, at jeg ikke er den eneste, der er det. En rigtig skagenslap har selvfølgelig solsikkekerner i bunden, men... Hvad er den drysset med på toppen? Blå birkes? Eller blå birkes og sesamfrø?

Mange mener blå birkes og sesamfrø. Men jeg har forhørt mig hos indfødte skagboer. De fortæller mig, at en skagenslap i Skagen kun er drysset med blå birkes. Så sådan bliver det altså i mit lille bageri. Hvad du foretrækker, det er selvfølgelig helt op til dig selv.

Nyd de lange morgener i weekenden og server friskbagte skagenslapper. De gode mængder knas og topping gør det bare til en virkelig god bolle/rundstykke.

Cirka 12 stk.
Det skal du bruge:

Sådan gør du
Kom vand og mel i en skål og rør det sammen. Jeg ælter 2 minutter ved lav hastighed på min røremaskine til dejen er homogen. Lad det stå til autolyse tildækket i 30 minutter. Opløs gær i 25 g vand og hæld det i dejen. Rør dejen yderligere 2 minutter til gæren er fordelt. Tilsæt salt og ælt dejen til den slipper skålens kanter og bund. Sådan ælter du en dej på en røremaskine - se video her. Det tager 8-10 minutter ved medium hastighed på min røremaskine. Lav en glutentest af dejen, for at tjekke, at dejen er æltet tilstrækkeligt - se hvordan i video her. Kom dejen i en bøtte smurt med en smule olie og lad den stå ved stuetemperatur i 2 timer inden, den kommes på køl til dagen efter.

Dagen efter kommes et bagestål (reklamelink) eller bagesten i ovnen, og den tændes på 250 grader over/under varme. Lad ovnen og bageudstyr varme op i 45-60 minutter. Efter 30 minutter kommes en tom bageplade nederst i ovnen - den skal bruges til at skabe damp i ovnen med.

Kog en liter vand i en elkedel. Drys solsikkekerner på bordet og vend dejen ud ovenpå. Drys med blå birkes og hak dejen ud til 12 boller - det gøres nemmest med en dejspatel - find min håndlavede dejspatel i min webbutik her. Kom dem på et stykke bagepapir. Før skagenslapperne ind på det varme bagestål. Hæld kogende vand i den varme bageplade og bag dem i 8 minutter med damp. Fjern bagepladen med vand og skru ovnen over på 250 grader varmluft. Bag rundstykkerne i yderligere 8-10 minutter til godt gyldne. Afkøl på en rist og nyd.

Bagetip: Færdigæltet dej - sådan tjekker du det
Det kan kræve lidt øvelse og en god fornemmelse af sin dej for at vide, hvordan den er æltet tilstrækkeligt. Æltningen har den effekt, at det udvikler og styrker dejens glutenstruktur. Hvis der ikke skabes glutenstruktur gennem æltning og/eller foldninger i dejen, så vil dejen ikke kunne holde på den luft, der skabes, når gærcellerne skaber kuldioxid i dejen. Der skal altså dannes en masse små "balloner" i dejen, som kan pustes op under hævning og bagning - ellers får du et bagværk, der er tæt og jævnt i krummen.

Når jeg ælter mine deje på min røremaskine, så kigger jeg efter, at dejen slipper skålens kanter. Det viser mig, at dejen har skabt en glutenstruktur - nogle elastikker, der kan samle dejen og gør den stærk og elastisk. Derudover laver jeg en glutentest af dejen. Ved at trække ud i en lille del af dejen med fugtede hænder, så kan jeg tjekke, om dejen har en god nok glutenstruktur. Hvis dejen kan strækkes og skabe et "vindue", så er glutenstrukturen udviklet optimalt. Dejen behøves ikke at æltes super stram og stærk - en god glutentest kan godt dannes inden. Lad gerne dejen hvile få minutter i skålen efter æltning inden, at du laver glutentesten. Du får det mest valide svar fra dejen, hvis den lige får lov til at slappe af kort efter æltning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

42 comments on “Skagenslapper - rundstykker med solsikkekerner, blå birkes og gær”

 1. Hvordan får man birkes og kerne til at hænge ordentlig fast? Efter bollerne er bagt på bagestål falder mindst halvdelen af kernerne af når man skærer dem over… Har du et tricks hvordan de bedre bliver på? Jeg har prøvet at pensle dem med olie men det blev det meget værre af …

  Tak for gode opskrifter ❤️

 2. Super lækre skagenslappere, meget bedre end dem hos bageren;) Ved dobbeltportion skal der så bruges dobbelt gær?
  Mvh Anne

 3. Hej Cathrine. Hvis man bager med en hvedemel som er "for ringe" (Remas økologiske hvedemel) kan dejen så af den grund være for "våd"? Vil en bedre hvedemel sikre en bedre hydrering? Hilsen Heidi

  1. Hej Heidi

   Ja, lige netop. Det er ikke nødvendigvis en dårlig mel. Men der er meget forskel på, hvor meget vand forskelligt mel kan klare. Så hvis du oplever, at dine deje er for våde, så ville jeg prøve et andet mel.

   God bagelyst,
   Cathrine

 4. Cathrine… jeg har slet ingen ord for de her Skagenslapper- jeg er dybt forelsket i dem!! Tak tak tak for verdens lækreste opskrift 🙏🏽😍

 5. Hej Cathrine
  Skal dejen bruges efter et døgn på køl eller kan man godt lade den stå et døgn mere? 🙂 Så vil jeg nemlig bage halvdelen nu og bage den anden halvdel i morgen.
  Kh Ida

 6. Hej Cathrine

  Kan den stenformalede hvedemel erstattes af fuldkornshvedemel eller ølandshvede. Har simpelthen så mange åbne mel for tiden, og ville jo være perfekt og få omdannet det til lækkert bagværk.

  Hilsen Heidi

  1. Hej Heidi

   Ja, det kan du godt 🙂 Dejen vil være lidt mere levende at arbejde med så, men det gør ikke noget negativt 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 7. Hvis nu ovnen har indbygget damp skal man så bare slå over på den funktion når de skal i ovnen? og så stadig 250C?

 8. Hej Cathrine, jeg ska' da ha' bagt disse Skagenslappere 🙂
  ... To spørgsmål dukker op i forbindelse med hævning;
  1) Skal bøtten være lufttæt, når dejen står 2 timer ved stuetemperatur?
  2) Er der nogen særlig årsag til at du ikke anvender hævekurv under koldhævningen?

  På forhånd tak
  Andreas Bahrt

 9. Shit en fantastisk opskrift!! Tak er et fattigt ord - men tak tak tak.. De skal laves til min datters fødselsdag i weekend 🙂

 10. Valgte at forsøge bage sksgenslapperne med surdej, valgte at erstatte gæren med 100g surdej, hvilket var lidt i underkanten,men smagte godt.

  1. Hej Patricia

   Det er så fedt, når I eksperimenterer med udgangspunkt i mine opskrifter 🙂 Giv det et forsøg mere - så sidder den sikkert lige i skabet næste gang.

   God bagelyst,
   Cathrine

 11. Elsker denne opskrift, har allerede bagt den flere gange. Men jeg synes min dej overhæver lidt. Det når at falde lidt sammen inden bagningen. Er det rigtig eller skal jeg måske komme den før i køleskabet så den kun står 1 time på bordet?

 12. Har lige bagt de dejlige lapper, god smag og sprødhed og egt. Også krumme men dejen var meget lind ? Har fulgt opskriften mener jeg, men så godt allerede ved æltning at den var ret flydende. Turde ikke at supplere med mere mel, tror jeg prøver igen med lidt mere mel.
  Bagte også dine cookies, de sad i skabet mums . Tak for god bageinspiration 🙂

 13. Åhhh.. Jeg har lige bagt disse til morgen for første gang, med det skønneste resultat! Vi har spist de lækreste, sprødeste og mest velsmagende skagenslapper jeg længe har fået. Opskrift og vejledning er fuldstændig perfekt!

 14. De er så lækre!
  Har du nogen erfaring med eller tips til nedfrysning af dem? 12 stk. blev lidt voldsomt til 2 personer på én weekend 😅

  1. Hej Lise

   De kan sagtens fryses 🙂 Jeg fryser dem efter bagning, mens de stadig er friske. Jeg lader dem gerne tø lidt op før, at jeg luner dem ved 180-200 grader i 8-10 minutter.

   God bagelyst,
   Cathrine

 15. Nem opskrift, skøn og sprød smag - what´s not to like? Jeg venter også på opskrift med surdej 🙂

  1. Hej Bodil

   Du har helt ret - jeg skal have lavet en opskrift på skagenslapper med surdej 🙂

   Dejligt, at du har glæde af de her indtil da.

   God bagelyst,
   Cathrine

 16. Hej Cathrine. Bedste morgenbrød jeg længe har bagt. Nem og virkelig god opskrift! Tak for den 🙂

 17. Har bagt de her til morgen - de er intet mindre end fantastiske. Opskriften er super nem at gå til - tak for den 🤗

 18. Hvor ser de bare lækre ud. Jeg har lige sat en portion dej i køleskabet og er meget spændt på resultatet i morgen tidlig. Jeg bager stort set aldrig med gær - kan rundstykkerne laves med surdej i stedet for?

  1. Hej Anne

   Ja, det kan de godt - det kræver bare en helt anden fremgangsmåde 🙂

   Hvis du har styr på din surdej og surdejsbagning, så udskifter du bare gær med surdej. Og så skal jeg sørge for at få lavet en opskrift på surdejs skagenslapper inden alt for længe 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 19. Fantastisk, det er lige det jeg skal bage til min søndagsbrunch! MEN - den foregår i sommerhuset uden min røremaskine. Ville du anbefale håndæltning eller i stedet at folde nogle gange, hvis man nu skulle forsøge sig uden Kenwood 😅

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT