Små figentærter med mandelfrangipane

Der har været lidt stille på kanalen her. Det har nu ikke skyldtes, at jeg ikke har bagt. Faktisk lige det modsatte. Jeg har bagt og bagt og bagt. Min næste bog har jeg nemlig arbejdet på i det sidste halve år, og nu er den endeligt sendt til tryk. Jeg glæder mig til at dele SØDT med SURDEJ med jer i oktober. Og så glæder jeg mig til at dele endnu flere opskrifter med jer her.

Lad os bare få startet. For endelig er tiden kommet til, at jeg kan sætte tænderne i de søde figner. Jeg elsker, når det bliver sæson for endnu en frugt. Jeg har mange favoritter i løbet af året, men figensæsonen er altid en, jeg særligt ser frem til. Måske fordi den er så kort? Fignernes sofistikerede smag og knasende frugtkød er jeg virkelig vild med. Den er ikke for sød. Eller for sur. Den er lige tilpas, og så klæder den sådan en helt enkel tærte, som her. Mandel og mælkechokolade er to gode makkere til de friske figner.

Tærterne er helt små - næsten petite. Jeg er vild med den lille størrelse, der gør sig perfekt som et sødt punktum efter et dejligt måltid, eller som en sød mundfuld til eftermiddagens kaffe. Når lidt er helt perfekt. Sådan er det, når man bager med gode og smagfulde råvarer.

Cirka 15 stk.
Det skal du bruge

Mørdej

 • 115 g hvedemel
 • 20 g mandelmel
 • 35 g flormelis
 • 1 nip salt
 • 70 g smør, koldt
 • 1 æg - du skal kun bruge halvdelen

Mandelfrangipane

 • 75 g smør, stuetempereret
 • 75 g rørsukker
 • 80 mandelmel
 • 1 æg
 • 1 nip salt
 • 20 g hvedemel

Mælkechokolade ganache

 • 150 g piskefløde
 • 10 g glukosesirup
 • 100 g mælkechokolade - jeg bruger denne chokolade fra Callebaut, som er perfekt til ganachen (reklamelink)
 • 40 g smør, stuetempereret

Derudover: 2-3 friske figner, perforede tærteringe ø. 5 cm (jeg har 6 stk., så jeg bager dem først og laver resten bagefter - dej og mandelfrangipane kan sagtens stå lidt og bages efterfølgende, når tærteringene er frie) (reklamelink)

Sådan gør du
Du kan med fordel lave ganachen først, så den kan nå at køle af.

Mælkechokoladeganache: Varm fløden og glukosesirup op til lige under kogepunktet. Tag gryden af varmen og tilsæt mælkechokoladen. Stavblend ganachen homogen og lad den køle ned til ca. 40 grader. Tilsæt smørret og stavblend igen til homogen. Kom ganachen i et stort fad og læg husholdningsfilm direkte over. Sæt den på køl og lad den køle ned til den er fast, men ikke hård. Kom mælkechokolade ganachen i en sprøjtepose. Den er klar til brug, når du kan sprøjte den ud, uden at den flyder ud.

Mørdej: Kom smør, hvedemel, mandelmel, flormelis og salt i en skål og rør/smuldr det sammen. Jeg rører det sammen på min røremaskine med K-spaden. Når det ligner rasp/parmesan. Pisk ægget sammen med en gaffel og tilsæt halvdelen. Rør mørdejen sammen - til en netop samles. Vend den ud på bordet og saml den helt, men uden at ælte dejen. Pak mørdejen ind i husholdningsfilm og lad den hvile på køl i 30 minutter. Imens laves mandelfrangipanen.

Mandelfrangipane: Kom smør og rørsukker i en skål og pisk det lyst og luftigt. Jeg bruger min røremaskine med en K-spade – alternativt kan en håndmixer bruges. Kom mandelmel i og rør sammen. Tilsæt ægget og rør sammen. Tilsæt salt og hvedemel og rør til din mandelfrangipane er homogen og luftig. Kom din mandelfrangipane i en sprøjtepose - så er den nem at fordele i tærterne. Har du ingen, så kan du lade den være i skålen og fordele den med en ske.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Tag tærtedejen ud fra køl. Rul tærtedejen ud til 2 mm tykkelse. Det er vigtigt, at mørdejen ikke er for tyk, når du bager i små forme, da tærten så kan indeholde mindre fyld og kan virke mere tør, når den spises. Tryk tærteringene ned i mørdejen og fyld bunden ud med mørdej. Placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir - jeg bruger min paletkniv (reklamelink), når jeg skal flytte rundt på tærtedejen. Du kan komme mørdejen på køl i et par minutter af og til, hvis den bliver for blød at arbejde med. Skær strimler af mørdejen, der passer med tærteringenes højde - det gøres allernemmest med sådan en dejskærer her, som jeg knuselsker i mit køkken (reklamelink). Sæt mørdej rundt i tærteringene og skær overskydende mørdej væk med en skarp kniv.

Fordel mandelfrangipanen jævnt i tærteformen. Du skal kun fylde dem lidt mere end halvt op, da mandelfrangipanen hæver op under bagning. Bag dine minitærter i cirka 12-15 minutter til gyldne. Du kan fjerne tærteringene i de sidste minutter af bagningen for en mere jævn afbagning. Lad tærterne afkøle på en rist. Jeg bruger denne her rist (reklamelink), der ikke optager for meget af min bordplads.

Kom mælkechokolade ganache på toppen af de helt afkølede tærter. Smør det ud og skab en lille top - det gøres nemmest med siden af en palatkniv (reklamelink). Skær fingerne i små både og placer dem på toppen af ganachen. Server og nyd.

Tip: Får du ikke spist alle tærterne første dag, så vent med at pynte dem med figner. Jeg opbevarer mine tærter i en condibøtte (reklamelink) ved stuetemperatur.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 comments on “Små figentærter med mandelfrangipane”

 1. Jeg har ikke så små tærteforme, og jeg tænker ikke, at mine muffinsforme i silikone vil give samme sprødhed… Ved du mon, om jeg kan bruge en stor springform i stedet? I så fald hvor stor, og vil der så ikke være ændringer i bagetid og andre forhold?
  På forhånd tak ☺️

  1. Hej Mathilde

   Du kan godt bage i en stor tærteform i stedet. Du skal bage den lidt længere så. Jeg ville starte med 20 minutter, og så kan du kigge efter, at den skal være gylden i kanterne og på toppen af mandelfrangipanen.

   God bagelyst,
   Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT