Snobrød - lavet med surdej

Når forårssolen og den milde varme begynder at indfinde sig, så bruger vi stort set alt vores tid i haven. Jeg elsker det! Den friske luft og den gode plads gør det så rart at være sammen. Allerbedst er det, når vi hygger med bål. Som den gamle spejder, jeg jo er, så går jeg aldrig af vejen for et godt bål og nogle velbagte snobrød. For helt ærligt - er snobrød ikke bare noget af det hyggeligste? Det synes jeg.

Men som med alt andet bagværk, så vil jeg virkelig gerne, at mine snobrød smager af noget - og ikke bare er en kedelig dej, der er blevet rørt sammen lynhurtigt og næsten ikke har fået tid til at hæve og udvikle smag.

Her er svaret endnu engang min surdej. Med min surdej kan jeg lave de lækreste snobrød, som man også nyder at spise, når man har hygget sig med at bage dem. Snobrød lavet med surdej smager af så meget mere - og så meget bedre. Dejen er virkelig rar at arbejde med, så du undgår dej overalt. Det er rart!

10-12 stk.
Det skal du bruge

Surdej

  • 50 g moden surdej
  • 50 g vand, 29 grader
  • 50 g fint hvedemel

Dej

  • 350 g vand, 29 grader
  • 50 g fuldkorns hvedemel
  • 450 g hvedemel
  • 125 g ung surdej
  • 1 spsk. sukker
  • 1 spsk. olivenolie
  • 10 g salt

Sådan gør du
Fodr din surdej og lad den stå til peak og bageklar.

Kom vand og mel i en skål og rør sammen. Lad det stå tildækket til autolyse i 30-60 minutter. Kom surdejen i og rør den ind i dejen. Tilsæt sukker, olivenolie og salt og ælt dejen til den er glat, skinnende og slipper skålens kanter. Dejen er lidt fast - det er meningen, da du skal kunne håndtere dejen og sætte den på pind dagen efter.

Kom dejen i en bøtte smurt med lidt olivenolie. Lad dejen stå tildækket og lunt til den er hævet med 40-50 %. Det tager 3-4 timer for min dej. Stil dejen på køl til dagen efter.

Dagen efter laves et bål. Tag dejen ud fra køl cirka 30 minutter før brug og del dejen i portioner á 80-100 g. Form hver dejportion til en kugle ved at preshape den let. Læg dejportionerne på en plade drysset med mel. Lad dem hvile tildækket til bålet er klar. Kom lidt mel på hænderne og form dejen omkring snobrødspinden. Bag over bål og nyd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

9 comments on “Snobrød - lavet med surdej”

  1. Hvis jeg skal medbringe dejen, udenfor køleskab, 5-6 timer før den skal bruges, hvilken fremgangsmåde vil du så anbefale? Min egen tanke var at skære ned på surdejsmængden (til 80-100 gram?) og kun lade dejen hæve 30% inden køl, men hvordan ville du gribe det an?

  2. Kan dejen tåle at være ude af køleskab længere tid efter koldhævning? Hvis nu den fx skal med i skoven på telttur? Hvis ikke, har du så et bud på hvordan snobrød med surdej kan forberedes bedst muligt til at være ude af køleskab i 4-5 timer?

    1. Hej Katrine

      Ja, det kan den godt. Du kan komme 8 g gær i dejen og lade den koldhæve. Så skal den ikke hæve mere end 30-45 minutter ved stuetemperatur inden køl.

      God bagelyst,
      Cathrine

    1. Hej Marie

      Altså, jo længere, den fermentere/koldhæver, jo mere stivelse nedbrydes der, og så bliver dejen mere og mere slap. Og smagen udvikles også. Hvis du har brug for, at den skal stå så længe, så ville jeg komme mindre surdej i.

      God bagelyst,
      Cathrine

  3. Hov, er der ikke sket en fejl i opskriften?

    40 g moden surdej + 40 g vand + 40 g mel = 120 g ung surdej.

    Men det skal 125 g i.

    Det opdagede jeg først for sent, så nu satser jeg på, at 115 g ung surdej er nok.

    Men tak for en masse fantastiske opskrifter!

    1. Hej Krista

      Jo, der er! Et 5-tal havde forvandlet sig til et 4-tal. Det er rettet nu. Tak for at gøre mig opmærksom på det.

      God bagelyst,
      Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
GEORG JENSENS VEJ 6A
8600 SILKEBORG
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT