Sommerferie og surdej - sådan gør du

Sommerferien er lige rundt om hjørnet. Det betyder tid til afslapning, hygge og måske en rejse. Enten får du meget mere tid til at bage med sin surdej - eller også er det tid til at lade din surdej komme lidt på ferie også?

Din surdej kan sagtens undvære dig i sommerferien. Den kan tilmed også nemt overleve en sommer uden nogen opmærksomhed.

Du kan enten vælge at tage din surdej med dig på sommerferie eller lade din surdej passe sig selv derhjemme, mens du holder ferie.

Sådan tager du din surdej med på ferie
Din surdej kan sagtens klare at blive transporteret. Fodr din surdej hjemmefra. Fx. 10 g surdej, 100 g vand og 100 g mel. Jeg bruger det her glas til at have min surdej i (reklamelink). Der er låg til, som du kan lægge på - men der er stadig luft til din surdej, så din surdej trives. Skal din surdej i en taske, så vælg en bøtte med låg. Men så kan du med fordel sørge for, at din surdej har peaket inden, at du lukker låget helt tæt, da surdejen kan have så mange kræfter, at den kan skyde bøttens låg af, når den fortsat udvikler sig og hæver.

Når du kommer frem til din feriedestination, så kan du fodre din surdej dagligt fx 1:6:6. Lav gerne en melblanding hjemmefra til fodringer, så du kun behøver at medbringe den og ikke poser med mel.

Sådan holder du sommerferie fra din surdej
Når du gerne vil give din surdej en sommerferiepause, så kan du opbevare den i køleskabet. Her kan din surdej fint passe sig selv i 2-4 uger uden fodringer eller anden opmærksomhed.

Sådan gør du din surdej klar til sommerferie: Fodr din surdej som du plejer. Lad din surdej stå på køkkenbordet til den næsten rammer sit peak. Stil din surdej på køl. Nu er din surdej fuld af gode gærceller og mælkeksyrebakterier, og det er vigtigt, da du skal have noget at arbejde videre på, når du igen vil gøre din surdej aktiv og bageklar. Lad surdejen stå i køleskabet med et låg, der ikke lukker helt tæt (jeg opbevarer min surdej i det her glas i køleskabet, hvor låget ligger helt på (reklamelink)).

Når din surdej står i køleskabet, så vil den blive mere og mere sur. Den vil falde sammen og blive mere flydende. Den kan også skille, så der ligger sig et lag væske på toppen. Væsken kan endda blive helt mørk - og din surdej kan dufte kraftigt og næsten ubehageligt efter et par uger. Det er helt fint! Ingen panik. Lad bare din surdej passe sig selv i et par uger i køleskabet. Du behøver ikke gøre noget som helst ved den. Nyd ferien i stedet.

Sådan vækker du din surdej efter ferie: Når ferien er slut, så skal din surdej gøres bageklar igen. Tag din surdej ud fra køl. Hæld evt. væske på toppen fra. Rør rundt i surdejen. Nu fodrer du din surdej, så gærceller og mælkesyrebakterier kan opformeres. Det kræver et par dage og fodringer før, din surdej er klar til at bage med igen. Gærceller og mælkesyrebakterier skal opformeres.

  • 1. fodring: 1 tsk. surdej i nyt glas (kassér resten af surdej), 100 g lunt vand, 20 g fuldkornsrugmel + 80 g hvedemel (reklamelinks). Lad din surdej stå med låget på klem ved stuetemperatur. Det tager typisk 8-24 timer før, at den viser god aktivitet. Når din surdej er faldet lidt sammen igen, så laver du endnu en fodring.
  • 2. fodring: 10 g surdej, 60 g lunt vand, 60 g mel. Lad igen din surdej stå til peak og falde lidt sammen før næste fodring.

  • 3. fodring: 60 g surdej, 60 g vand, 60 g mel. Hvis din surdej peaker efter 3-4 timer efter fodringen her, så er den bageklar. Er den væsentligt længere om det, så giv den endnu en fodring.

RIGTIG GOD FERIE TIL DIG OG DIN SURDEJ.

Skulle det uheldige være sket, at du ikke kan få gang i din surdej igen, så kan du på få dage starte en ny surdej op med mine surdejsflager, som du finder i min lille webbutik her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT