Specier med stenkværnet, sigtet ølandshvedemel, mælkechokolade og sesam

En (lidt tidlig) juleferie nærmer sig, og jeg glæder mig til langsomme morgener, lange gåture og masser af indehygge med med min lille familie i juledagene. Allerhelst i selskab med varm kaffe og hjemmebagte julesmåkager. Specier er en klassisk småkage, der har den skønneste, sprøde og porøse konsistens, som jeg elsker. De kan varieres i det uendelige, og her har jeg lavet den klassiske speciedej på dansk, økologisk og stenkværnet hvedemel. Det giver den søde småkage endnu mere smag.

Hvedemel sigtet er et populært mel i mit køkken. Jeg bruger det gerne til at fodre min surdej med, som sekundært mel i mine surdejsbrød- og boller, og nu har jeg også inviteret det med i mine julesmåkager. Her gør det sigtet hvedemel sig også godt. Specierne bliver sprøde og sammen med mælkechokolade og sesamfrø får du den skønneste smag.

Bag specierne med det samme - eller rul småkagedejen og kom rullen i fryseren. Så kan du tage den ud, lade den temperere kort, skære den og bage friskbagte specier,, når du har allermest lyst til dem.

Ca. 50-60 stk.
Det skal du bruge

Derudover: 1 æggehvide + sesamfrø

Sådan gør du
Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Pres vaniljekornene sammen med 1 spsk. formelis, så kornene fordeles. Kom hvedemel, vaniljeflormelis, flormelis i en skål. Skær det kolde smør i tern og kom det i. Rør dejen sammen. Jeg gør det i min røremaskine med en K-spade, Når dejen næsten er samlet tilsættes mælkechokolade, og dejen røres kort til den samler sig.

Vend dejen ud på bordet og tryk den sammen. Del den i to portioner og rul hver portion til en pølse på ca. 3 cm i diameter. Pak dem ind i husholdningsfilm og læg dem på køl i mindst 60 minutter eller op til 2 døgn.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Kom en æggehvide i en skål. Hæld sesamfrø på et fad eller direkte på bordet. Tag en rulle speciedej ud fra køl og fjern husholdningsfilmen. Pensl den ene side med æggehvide og rul dejen i sesamfrø. Pensl den anden side og dæk også med sesamfrø. Skær dejen ud i specier på ca. 5 mm. Læg dem på en plade beklæde med bagepapir. Bag én plade af gangen i ca. 10-12 minutter til let gyldne. Lad dem afkøle kort på bagepladen inden, at du flytter dem på en bagerist for at afkøle helt. Den her bagerist er fantastisk til småkager, da de ikke falder ned (reklamelink). Opbevar dine specier i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 comments on “Specier med stenkværnet, sigtet ølandshvedemel, mælkechokolade og sesam”

  1. Har netop bagt (og spist en upassende mængde af) specierne med sesam og mælkechokolade. Nøj, hvor er de bare gode! Helt perfekt konsistens, og smagsmæssigt en ret fænomenal tilføjelse med sesam på kanten. Bager dem med sikkerhed igen. Og igen:-).

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT