Surdejsboller med rugflager

2

Surdejen er også flyttet med mig. Og jeg har glædet mig til at bage med den igen. Første bagning blev til de her sprøde og smagfulde surdejsboller, som jeg har vendt i rugflager for ekstra smag og tekstur. Har du prøvet at bage med surdej frem for gær? Det kan virkelig anbefales. Både smag, skorpe og brødets krumme bliver en helt andet. Og meget bedre!

Det skal du bruge:

 • 375g koldt vand
 • 40g surdej
 • 100g rugmel
 • 375g sigtet speltmel
 • 12g salt

 

Sådan bager du surdejsboller:
Kom vand, mel og surdej i en skål og rør det godt sammen. Lad det stå på køkkenbordet med et klæde over sig i en lille times tid. Herved sker der en autolyse, der påvirker dejens proteiner og blandt andet gør den nemmere at ælte efterfølgende. Tag surdej fra til næste bagning. Tilsæt salt og ælt dejen til den er glat og smidig. Kom dejen i en skål, der er smurt med en smule raps- eller olivenolie. Lad dejen stå tildækket (med et låg eller husholdningsfilm) på bordet i et par timer så surdejen lige kan komme i gang. Stil herefter dejen i køleskabet natten over.

Dagen efter kommes en bagesten i ovnen. Tænd ovnen på 280 grader. Lad ovnen blive gennemvarm. Drys rugflager og en smule mel ud på bordet og vend dejen ud ovenpå. Drys med rugflager på toppen af dejen også. Del dejen i 9-12 boller. Bag bollerne i ca. 15 minutter til de er godt gyldne. Lad dem køle af på en rist og nyd.

surdejsboller-1

surdejsboller-2

Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!
Kommentarer
 1. Jeg har en surdej sat over, der allerede nu her på tredjedagen lugter surt og bobler. Jeg har sådan lyst til at bage disse boller, men hvordan skal dejen stå natten over? I køleskabet eller på bordet? Og med fugtigt klæde over?
  KH
  Anne

 2. Hej Anne.
  Hvor fedt med din surdej! Jeg er vild, at der er med fellow-surdejsbagere ;).

  Hov, godt du spørger – det har jeg glemt at skrive i opskriften. Det retter jeg lige. Tjek opskriften 🙂

  Når du har en helt ny surdej, så vil jeg anbefale dig at komme en lillebitte smule gær i dejen også, så du er sikker på, at de hæver. Jeg ville gøre sådan her:
  Ælt vand, surdej og mel sammen i et par minutter. Tag surdej fra. Opløs lidt gær (på størrelse med en lille ært) i 1 spsk. vand og kom det i dejen + salt. Ælt dejen færdig.

  Jeg glæder mig til at høre, hvad du synes om bollerne. Hvis du er på Instagram, så del gerne et billede og tag mig – jeg er nysgerrig ;).

  God bagelyst!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

INSTAGRAM

ANNONCE

SENESTE

Mit bedste og mest uundværlige bageudstyr
12. december 2018
Prikkede julesmåkager – søde, nemme og hyggelige
11. december 2018
Flødeboller med midte af brownie
6. december 2018
Cheesecake med hytteost og brombær
1. december 2018
Søde kardemommesnurrer
29. november 2018