Tærte med brombær og ristet hasselnødde-frangipane

Annonce for Valsemøllen

Min mormor roste de her små tærter til skyerne - eller rettere, hun sagde "det var virkelig nogle lækre tærter, Cathrine. De smagte så godt". Det er ros til skyerne i mine øre, når ordene kommer fra en jysk kvinde med ben i næsen, kan jeg fortælle dig...

Og jeg er helt enig med hende. Faktisk vil jeg sige, at de her søde tærter er noget af de fineste og bedste, jeg har bagt længe. Jeg har sagt det før, men jeg kan bare allerbedst lide kager og desserter, der er rene, simple og fine i sine smage - og hvor de forskellige smage faktisk kan smages. Her smager jeg tydeligt og fint smørrig og porøs mørdej, dybe noter af ristede hasselnødder og syre og friskhed fra sommerens brombær. Jeg er helt vild med det!

Endnu bedre, så er brombærtærterne nemme at bage. Mørdejen kan du lave et par dage før og opbevare i køleskabet indtil, at du ruller den ud og kommer i forme. Du kan enten bage mange små tærter eller lave én større tærte - det bestemmer du.

12 stk
Det skal du bruge

Mørdej

  • 80 g koldt smør
  • 55 g flormelis
  • 20 g mandelmel
  • 155 g hvedemel - jeg brugte Valsemøllens kagemel, der har et lavt proteinindhold, så mørdejen bliver sprød og ikke sej
  • 1 nip salt
  • 0,5 æg, M/L, delt i blomme og hvide

Hasselnøddefrangipane

  • 75 g hasselnødder, blendes fint
  • 75 g blødt smør
  • 75 g sukker
  • 2 æg, stuetemperede

Derudover

Sådan laver du små, søde og sprøde bærtærter:
Kom smør, flormelis, hvedemel, mandelmel, salt i en minihakker/foodprocessor/blender og puls det sammen til det ligner rasp. Kom det i en skål og tilsæt æggeblommen. Saml dejen så let som muligt - er dejen fortsat ikke samlet kan en smule af æggehviden tilsættes. Undlad at ælte i mørdejen, da den så bliver sej og ikke sprød. Pak mørdejen i husholdningsfilm og lad den hvile i 30 minutter i køleskabet.

Rist hasselnødder ved 200 grader varmluft i 10-15 minutter til skallen krakelerer og hasselnødderne gyldner. Lad dem køle af. Blend hasselnødderne til fint mel. Kom smør og sukker i en skål og pisk det lyst og luftigt. Vend hasselnøddemelet i og pisk herefter æggene i ét af gangen. Kom hasselnøddefrangipanen i en sprøjtepose og læg den til side til den skal bruges.

Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Rul mørdejen ud mellem to stykker bagepapir eller på et let meldrysset bord. Beklæd tærteformene med mørdej. Sprøjt hasselnøddefrangipane i mørdejsbundene og læg et par brombær på toppen. Bag de små tærter i ca. 15 minutter til gyldne. Lad afkøle og befri fra tærteformene. Drys med en smule flormelis og server.

Tip til den bedste tærtebund: Når du skal bage søde desserttærter (og tærter generelt), så er målet et helt andet, end når du bager brød. En tærtebund skal være sprød, smagfuld og porøs (det hjælper mandelmel til), og uden store lufthuller og seje kanter. Det har en rigtig stor betydning, at smagen og teksturen i tærtebunden og fyldet understøtter hinanden.


For at opnå en tærtebund uden store lufthuller, så er det vigtigt at undgå at danne glutenstruktur undervejs i bagningen. Her skal du gå efter mel med et lavt proteinindhold, da proteinerne ER gluten. Melet indeholder altså fra naturens side gluten, men det er først når man bearbejder melet, at dannelsen af glutennetværket starter. Her er det vigtigt, at du arbejder så lidt med dejen som muligt, da varmen og håndteringen fra fingrene ved at bruge håndkraft, vil igangsætte glutendannelsen væsentligt hurtigere. Det bedste er at bruge en foodprocessor, når du skal blande mel og smør til din tærtedej, og at du dernæst ganske let bearbejder dejen med hænderne.

2 comments on “Tærte med brombær og ristet hasselnødde-frangipane”

  1. Hej Cathrine, hvor længe skal tærten bage hvis man laver dem som én stor?
    og i forhold til den her opskrift, hvor stor en tærteform vil du så bruge.
    Glæder mig til at smage de her! 🙂

  2. Hej Anne

    Jeg ville bruge en tærteform, der var cirka 24 cm. Eller den form, du nu har. Det er mere højden på tærten, der er afgørende for, hvor længe den skal bage.

    Bag tærten til den er gylden og sprød i kanten og fyldet har poppet en smule op under bagning. Jeg kan desværre ikke give en præcis bagetid, da det afhænger af formen.

    God bagelyst,
    Cathrine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT
envelope-ochevron-upfacebookinstagrampinterest-p