Tiramisu

Når du smager en virkelig god tiramisu, så er du ikke i tvivl. Da jeg smagte Mika's tiramisu ved mit besøg hos Magasinet Lækkerier, så var jeg mildest talt begejstret (reklame da jeg tidligere har lavet opskrifter for Lækkerier). Tiramisu er for mig den perfekte dessert at slutte et skønt måltid på. Jeg elsker, at jeg kan nyde en god kop kaffe sammen med kagen. Det er for mig det rareste punktum. Jeg har ladet mig inspirere af dygtige Mika's tiramisu og tilpasset den min smag - så du nu kan få opskriften på min all time bedste tiramisu.

Jeg elsker tiramisu. Men det er alligevel en dessert, jeg meget sjældent bestiller, hvis jeg er ude at spise. Kvaliteten er så svingende, og jeg er ret specifik omkring, hvordan jeg gerne vil have min tiramisu. Den skal være let og blød. Men ikke for luftig. Og så nyder jeg slet ikke, hvis ladyfingers er helt opløst i kaffe og nærmest smuldrer i kagen.

Min tiramisu skal have en creme, der er rig på mascarpone, med et stænk af god rom og let i konsistensen. Jeg bruger ikke pisket æggehvider, da jeg synes, det gør cremen for luftig. I stedet pisker jeg mascarponen med fløde for at gøre den let. Mine ladyfingers får et hurtigt dyp i god espresso, der er rørt sammen med lidt rørsukker og (mere) god rom. Det efterflader mig med ladyfingers, der har en rig smag, men fortsat har en midte, der forblive "kagefast" - og det synes jeg klæder en tiramisu.

Inden du spørger, så har jeg selvfølgelig testet at bage mine egne ladyfingers. For jeg er jo klart fortaler for, at hjemmebag er at foretrække. Men lige med ladyfingers syntes jeg desværre ikke, at det var umagen værd. De fungerer primært som en smagsholder i en tiramisu, og jeg kunne ikke smage forskel på mine hjemmebagte ladyfingers og den købte version. Så her er jeg altså sprunget over, hvor gærdet er lavest og brugt købte kager - de fungerer perfekt og er nemme at få fat på.

Så her har du den. Min bedste opskrift på tiramisu, som jeg er ellevild med!

Ca. 10 personer
Det skal du bruge

  • 200 g færdigbrygget espresso - eller god, stærk kaffe
  • 50 g rørsukker (til kaffen)
  • 7 æggeblommer
  • 150 g rørsukker (til æggesnapsen)
  • 50 g rom
  • 380 g mascarpone
  • 200 g piskefløde
  • 200 g ladyfingers - det passer med én pakke
  • Kakao til at drysse på toppen - jeg bruger den her 100 % kakao fra Callebaut (reklamelink)

Derudover: Fad - jeg bruger et glasfad, der måler ca. 21x21 cm

Sådan gør du
Bryg kaffen. Kom det i en flad beholder, der er nem at dyppe ladyfingers i - jeg bruger den her condibøtte (reklamelink). Kom 50 g rørsukker i og rør kort i det, så rørsukkeret opløses. Stil det til side.

Kom æggeblommer (jeg bruger æggeblommer fra friske æg, da de smager bedst, synes jeg. Det er OK at spise rå æg) og 150 g rørsukker i en skål. Pisk det til en lys, sej og luftig æggesnaps. Det tager ca. 5 minutter på høj hastighed på min røremaskine. Når æggesnapsen er pisket, så tilsættes 30 g rom i en tynd stråle, mens der fortsat piskes. Lad stå.

Kom mascarpone i en skål og rør det sammen til homogent og uden klumper med en dejskraber. Tilsæt piskefløden og pisk det sammen med en håndmixer - det skal have en konsistens som luftig og let flødeskum. Når piskerne trækker spor i cremen, så er den færdig.

Kom 1/3 af de piskede æggeblommer i mascarponcremen og rør godt sammen til homogen med en dejskraber. Tilsæt herefter resten og vend mere forsigtigt i.

Tilsæt 20 g rom til kaffen og dyp nu halvdelen af dine ladyfingers i kaffen. De skal kun lige ned, vendes, ned igen - og så op. De skal ikke ligge og trække i kaffen. Så bliver de bløde og falder fra hinanden. Jeg foretrækker, når mine ladyfingers fortsat har en lille midte, der ikke er fyldt med kaffe, så de bidrager med konsistens til tiramisuen. Fyld fadets bund med kaffedyppede ladyfingers. De skal ligge tæt og fylde fadet ud. Hæld halvdelen af mascaponecremen over og fordel. Lav endnu et lag ladyfingers. Top med den sidste creme.

Stil din tiramisu på køl. Den er allerbedst, hvis den får lov til at trække og sætte sig i 12-24 timer. Lad gerne den hjemmelavede tiramisu tempere i 15-30 minutter inden servering. Drys med kakao og nyd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

10 comments on “Tiramisu”

  1. Hvis kagen skal være alkoholfri, skal jeg så erstatte de 50 g. Rom med kaffe, eller har du et andet forslag? Eller skal jeg bare undvære det helt?

  2. Dette er blevet min ynglings tiramisu. Jeg har lavet den to gange nu, og den er bare spot on 🙂 jeg lagde et lag med rabarberkompot i - det kan også anbefales. Og den kan sagtens fryses ned, hvis der er rester.

  3. Hvor flydende skal cremen være når den er færdig? Min an hældes i, det er vel ikke meningen?

  4. Har fulgt din opskrift og har fået en helt igennem lækker tiramisu - tak tak tak.
    Ville gerne at cremen var lidt mere fast, men måske jeg skal piske fløde og mascarpone lidt mere fast næste gang.
    Mvh
    Gitte

    1. Hej Gitte

      Skønt! Jeg er så vild med den her tiramisu - tak fordi du bruger opskriften 🙂

      Ja, så skal du bare piske noget mere. Din håndmixer skal trække tydelige spor i cremen, når du er færdig med at piske.

      God bagelyst,
      Cathrine

  5. Tak for opskrift - den glæder jeg mig til at prøve, jeg plejer nemlig at bruge æggehvider også.
    Må jeg spørge hvilken Rom du bruger ?

    1. Hej Heidi

      Jeg glæder mig til at høre, hvad du synes om min opskrift på tiramisu.

      Jeg har lavet den med både en mørk rom (med noter af vanilje og karamel) og en romlikør - begge dele fungerede perfekt i smag.

      God bagelyst,
      Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT