Bløde boller med risengrød - brug dine rester af risengrød

Har du spist risengrød i år? Det er altså et must i december, hvis du spørger mig - og jeg håber stadig på, at jeg får indført den traditionen med, at vi skal spise risengrød til aftensmad d. 23. december. Det vil både være hyggeligt og praktisk, da jeg alligevel skal koge risengrød, så jeg kan lave ris ala mande til juleaften.

Men hvert år sker der også altid det samme - jeg bliver overrasket over, hvor meget risengrød egentligt mætter. Derfor har jeg næsten altid lidt risengrød i overskud. Og i bedste stop madspilds-stil, så er der absolut ingen grund til at smide det ud. Det kan nemt steges til klatkager eller kommes i en bolledej som her. Risengrøden er med til at give en dejlig blød og svampet bolle. Helt perfekt til julehyggen dagene derpå. Allerhelst spist med nattøj på, mens man ser en hyggelig julefilm. Og med tandsmør, selvfølgelig!

Jeg har kommet lidt lune julekrydderier i dejen, men er du mæt af julens smage, så kan du udelade dem.

14-16 stk.
Det skal du bruge:

 • 200 g kold mælk
 • 100 g kold vand
 • 25 g gær
 • 30 g sukker
 • 2 æg (1 i dejen + 1 til at pensle med)
 • 50 g groft speltmel
 • 150 g sigtet speltmel
 • 450 g fint hvedemel
 • ½ tsk. stødt kardemomme (kan udelades)
 • ½ tsk. stødt kanel (kan udelades)
 • 8 g salt
 • 40 g blødt smør
 • 250 g risengrød

Sådan gør du:
Kom mælk, vand, gær og sukker i en skål og rør til gæren er opløst. Kom ét æg, mel, krydderier og salt i og ælt dejen i et par minutter til den er homogen og samlet. Kom blødt smør i og ælt dejen til den næsten slipper skålens kanter og samler sig om dejkrogen. Kom risengrøden i til sidst under æltningen og ælt til dejen slipper skålens kanter.

Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 60 minutter. Kom et stykke bagepapir i to 26 cm springforme - jeg bruger den her springform (reklamelink). Tip: krøl bagepapiret helt og fold det ud igen - så er det meget nemmere at få til at lægge ordentligt i formen. Du kan også bage bollerne på en almindelig bageplade. Vend dejen ud på et let meldrysset bord og del dejen i portioner a cirka 80 g. Form hver dejportion til en bolle og placer otte boller i hver form. Lad bollerne efterhæve tildækket i 45 minutter. Tænd ovnen på 220 grader varmluft. Pisk et æg sammen med en gaffel og pensel bollerne. Bag risengrødsbollerne i ca. 15 minutter til godt gyldne. Befri bollerne fra formen og lad dem afkøle på en rist.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 comments on “Bløde boller med risengrød - brug dine rester af risengrød”

 1. Hej
  Jeg kan se at du skriver at man kan skifte gæren ud med surdej. Udskifter man 1 til 1? Eller har du mulighed for at forklare, hvordan du gør? ☺️
  Mvh Ginnie

 2. Jeg har lige bagt grødbollerne, og de er virkelig blevet lækre 👍 den opskrift skal jeg helst sikkert bruge igen 😀

 3. Wow - simpelthen wow!! Tætte, seje. luftige - også 3 dage efter. Virkelig en genial opskrift. Kan de koldhæve hvis man reduceerer gærmængden - eller hæver de så slet ikke?

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT