Opskrift lavet i betalt samarbejde med ArlaFonden
Hjemmelavet risengrød - enten er man helt vild med det, eller også er man ikke så begejstret. Har jeg ret? Herhjemme er vi 3 ud af 4, der er vilde med risengrød. Men det skal ikke holde mig tilbage fra at forsøge, at få lusket lidt risengrøds-traditioner ind i år. Jeg synes, at det kunne være så hyggeligt, hvis vi spiste risengrød til aftensmad den 23. december. Som en fin krølle på julen inden, at juleaftensdag går i gang.
Min risengrød er helt klassisk. Det er opskriften på risengrød, som jeg har lært den af min mormor og mor. Det er vist ingen hemmelighed, at det kræver en smule tålmodighed at koge risengrød, men hvis der sættes lidt hyggeligt julemusik på i mens, så synes jeg kun, at det er hyggeligt at koge grød til de juleglade børn (og voksne).
Er du ikke så vild med kanelsukker og smør på din risengrød, eller har du bare lyst til at prøve lidt noget andet, så kommer jeg med nogle ideer til, hvad du ellers kan komme oven på din risengrød.
4 personer
Det skal du bruge:
- 2 dl vand
- 2 dl grødris
- 1 liter sødmælk
- 1 tsk. groft salt - uden top
Topping
- 2 spsk. kanel, 2 spsk. rørsukker (rørt sammen) og koldt smør
- Hjemmekogt æblekompot - få ospkriften her og ristede mandler
- Knuste krydderkager, hakkede pistacienødder og hjemmelavet appelsin-kardemomme sirup
Appelsin-kardemomme sirup:
- 4 dl appelsinjuice - ikke fra koncentrat
- 100 g sukker
- 5 kapsler kardemomme
Sådan gør du:
Find en helt ren gryde frem. Kom vandet i gryden og lad det koge op. Kom grødrisene i og lad det koge op. Skru ned for temperaturen og lad grødrisene simre et par minutter, mens du rører rundt. Tilsæt mælken og bring risengrøden i kog under omrøring. Skru ned for temperaturen, så risengrøden står og simrer stille. Kom et låg på gryden og lad din risengrød simre i 40-45 minutter - HUSK! at røre i din risengrød ofte. Gerne hvert 5. minut. Når grøden næsten er kogt færdig, så skal du røre i den hele tiden for at undgå, at din risengrød brænder på.
Risengrøden er færdig, når den er cremet og grødrisene stadig har en lille smule bid. Risengrøden bliver mere fast, når den står og hviler, så kog den ikke for tør. Kom salt i risengrøden og smag den til.
Sluk for varmen på komfuret, læg et låg på gryden og lad din risengrød stå og hvile og samle sig i 5-10 minutter. Rør kanel og sukker sammen. Server med det samme.
Appelsin-kardemomme sirup:
Kom alle ingredienserne i en gryde og bring det i kog. Skru ned for temperaturen og lad din sirup simre i 15-20 minutter til den tykner en lille smule. Hæld din sirup på et skoldet glas og opbevar på køl. Appelsinsiruppen er også skøn til æbleskiver, på pandekager eller oven på morgengrøden og yoghurt.