Bløde speltboller med frø og kerner

Solen skinner fra en skyfri himmel. Vi er netop ved at lave vores have færdig, som har fungeret som en byggeplads de sidste mange, mange måneder eller rettere - de sidste to år. Jeg glæder mig så meget til, at græsplænen er vokset op, og vi kan holde picnic i vores egen have. Jeg har planer om at madpakken til picnickurven skal bestå af de her bløde, grove boller med masser af kerner.

Bollerne er den perfekte bolle til små og større børn. Men jeg siger nu også gerne ja tak til en blød og luftig bolle. Selvom jeg elsker friskbagte surdejsboller med masser af smag, luftig krumme og supersprød skorpe, så kan sådan en blød bolle bare noget særligt. Det er altså hyggeligt at spise en blød bolle. Speltbollerne er også rigtig gode til madpakken - de er lynhurtige at bage, kan sagtens fryses, og så holder de sig bløde og gode i et par dage efter bagning.

Jeg bager gerne bollerne til Ellinor - de er nemme for hende at spise, og så er de stadig fulde af kostfibre og mætter hende godt. En blød speltbolle, der hitter hos hele familien.

10 store boller
Det skal du bruge:

  • 100 g blandede frø og kerner (jeg bruger lige dele solsikkekerner, hørfrø og knækket rug)
  • 100 g koldt vand (til iblødsætning af frø og kerner)
  • 200 g sødmælk
  • 100 g koldt vand
  • 30 g gær
  • 1 æg
  • 450 g sigtet speltmel
  • 75 g groft speltmel eller hvedemel
  • 10 g salt
  • 35 g blødt smør

Sådan bager du bløde speltboller med kerner og frø:
Kom kerner og 100 g vand i en skål og lad det trække i minimum 30 minutter. Du kan også lade det trække i køleskabet natten over.

Kom vand og mælk i en skål. Kom gær i og rør rundt indtil gæren er opløst. Kom ægget i og rør det ud. Kom mel, kerner og salt i og ælt dejen godt. Du kan ælte den på bordet, men du kan også bruge en røremaskine. Ælt dejen til den er glat, smidig og slipper skålens kanter eller nemt slipper bordet. Skær smørret i mindre stykker og ælt den ind i dejen til dejen bliver blank og glat. Dæk dejen med husholdningsfilm og derefter et viskestykke, og lad dejen hæve ved stuetemperatur i 45 minutter.

Del dejen i 10 stykker. Form bollerne ved at spænde dejen ind under bollen i bunden. Du kan se, hvordan du spænder og former bollen i videoen her. Kom bollerne på to bageplader beklædt med bagepapir – der skal være god plads mellem bollerne. Lad bollerne efterhæve i 40 minutter ved stuetemperatur beklædt med husholdningsfilm og et viskestykke. Tænd ovnen på 220 grader over/undervarme. Bag bollerne i 10-12 minutter til de er gyldne. Lad dem køle af på en rist og nyd.

Indlægget indeholder affiliatelinks. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 comments on “Bløde speltboller med frø og kerner”

  1. I snart to år har der været en portion af de her boller i fryseren under navnet madpakkeboller, fordi vi har opdaget at de er perfekte til det. Så TAK for en genial opskrift! Jeg tilsætter bageenzym og bruger oftest af de forskellige meltyper jeg nu har.
    Mit spørgsmål er, om de kan koldhæves og hvilken fremgangsmåde du i såfald ville bruge?

  2. Hej Cathrine. Denne bolle er en kæmpe favorit! I dag oplevede jeg dog at min dej var mega klistret, og kunne kun forme dem med den spartel du shaper surdej med. De smager virkelig godt, men hvad kan der være sket? Er den overæltet mon? Hilsen Heidi

  3. Hej Cathrine
    Har du prøvet at bage disse med surdej istedet for gær?
    I så fald, hvor meget surdej brugte du?

  4. Der står kun 100g vand i opskriften, men der skal også bruges 100g vand til udblødning.
    Jeg går ud fra de 100g vand er det vand der skal tilsættes ‘rent’ ?

    1. Hej Jeanett.
      Der står 100 g vand øverst, og ved fjerde punkt står der 1 dl vand 🙂

      Du skal bruge 100 g vand til at udbløde korn og kerner. 1 dl vand skal du bruge i dejen til at opløse gær i sammen med mælk 🙂

      Jeg håber, at det giver mening!
      God bagelyst
      Cathrine

    1. Hej Anne.
      Ja, du kan godt udskifte kernerne med havregryn eller andre gryn. Udblød grynene i lidt mindre vand end angivet i opskriften.

      God bagelyst.
      Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT