Bløde bamseboller

31

Bamseboller, theboller, fødselsdagsboller. Kært barn har mange navne, og de her bløde boller kan bære dem alle. De er nemlig helt perfekte. Bløde, luftige og nemme at bage. Jeg tror, at de fleste har en svaghed for bløde hvedeboller. Selvom jeg elsker boller med en sprød skorpe og som er bagt på surdej, så siger jeg aldrig nej tak til en luftig bamsebolle. Bag bollerne til børnefødselsdagen (eller din egen fødselsdag), til en hyggelig eftermiddag eller bare for at gøre weekenden lidt bedre. De absolut bedste og blødeste bamseboller.

16 stk.
Det skal du bruge:

  • 2 dl mælk (jeg brugte sødmælk)
  • 1 dl koldt vand
  • 35 g gær
  • 60 g sukker
  • 2 æg (1 i dejen + 1 til at pensle med)
  • 600 g hvedemel
  • 1 tsk. kardemomme
  • 8 g salt
  • 50 g blødt smør

Sådan bager du luftige og bløde bamseboller:
Kom vand og mælk i en skål. Kom gær og sukker i og rør rundt indtil gæren er opløst. Kom ægget i og rør det ud. Kom mel, salt og kardemomme i og ælt dejen godt. Du kan ælte den på bordet, men du kan også bruge en røremaskine. Ælt dejen til den er glat, smidig og slipper skålens kanter eller nemt slipper bordet – de tager 5-10 minutter. Skær smørret i mindre stykker og ælt den ind i dejen til dejen bliver blank og glat. Dæk dejen med en pose eller husholdningsfilm og læg et viskestykke oven på (ikke et viskestykke nederst, da det suger fugt fra dejen) og lad den hæve ved stuetemperatur i 40 minutter.

Del dejen i 16 stykker. Form bollerne ved at spænde dejen ind under bollen i bunden. Du kan se, hvordan du spænder og former bollen i videoen nedenfor. Kom bollerne på to bageplader beklædt med bagepapir – der skal være god plads mellem bollerne. Lad bollerne efterhæve i 30 minutter ved stuetemperatur beklædt med husholdningsfilm og et viskestykke. Tænd ovnen på 200 grader varmluft + undervarme, hvis det er muligt. Pisk et æg sammen og pensl bollerne, når de er hævet færdig. Bag bollerne i 10 minutter til de er gyldne. Lad dem køle af på en rist og nyd.

Bamseboller_8Bamseboller_5

Sådan former du Bamseboller
00:00
--
/
--

Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!
Kommentarer
  1. Hannah Kay

    Hej Cathrine,
    Tak for endnu en fantastisk opskrift! Jeg nyder at følge dig og gør stor brug af dine skønne opskrifter 🙂
    Nu har jeg givet mig i kast med disse dejlige boller – som helt sikkert vil blive et lørdags-hit.
    Desværre har vores gamle ovn ikke varmluft. Kan almindelig over-under varme klare det? Og har du et bud på bagetid i så fald? 🙂
    Endnu en gang tak for dine skønne opskrifter!

    1. Hej Hannah.
      Selv tak – og tusind tak for din positive kommentar! Den er jeg rigtig glad for.

      Du kan sagtens bage bollerne ved over-under varme. Jeg vil tror, at de skal have 10-15 minutter. Men jeg vil anbefale, at du holder øje med dem. Når de er gyldne, og lyder hule, når du banker på dem under bunden, så er de færdige 🙂

      Jeg håber, at du bliver lige så vild med bollerne, som vi er her hjemme.

      God weekend!

  2. Line Noer Poulsen

    Hej Cathrine

    De skal da helt sikkert bages til dagplejen, når mindstepigen fylder 1 år lige om lidt!😊

    Ville man kunne reducere mængden af gær og så lade dem koldhæve natten over? Og ville du i så fald tage dem ud af køleskabet en halv time før eller hvordan?

    Tak for en inspirerende blog med skønne opskrifter.🙏🏼

    Mvh Line.

    1. Hej Line.

      Ja, du kan sagtens reducere gærmængden til 5-8 gram og så lade dejen koldhæve natten over.

      Så vil jeg tage dejen ud af køleskabet, forme bollerne og lade dem efterhæve i 30-45 minutter ved stuetemperatur inden, at jeg bagte dem 🙂

      Tak fordi du følger med herinde.

  3. Bettina

    Jeg synes simpelthend de her boller, er fantatiske 😀
    Jeg synes der er masser af opskrifter alle vegne på sunde og koldhævede boller, så bag dem. De her er bare gode, og intet sundt i dem og hallejula for det.
    Tusinde tak for en kanon opskrift.👍

  4. Nura

    Hej,

    Bliver de tørre, hvis jeg bager dem fx søndag og først skal spises dagen efter? Min lillebror vil gerne have dem med ifbm fødselsdags-uddeling i hans klasse.

    På forhånd tak

    1. Hej Nura.
      Det er en gærbolle, så de er klart bedst friskbagte eller hvis de lige bliver lunet inden servering. Men! De bliver ikke tørre. De er også gode dagen efter – også selvom de ikke bliver lunet.

      Hvis du har lidt tid om morgenen inden, at din bror skal have dem med, så kan du måske bage de koldhævede bamseboller i stedet? Så er bollerne helt friskbagte, når han får dem med til sin fødselsdag 🙂

      https://www.cathrinebrandt.dk/koldhaevede-bamseboller/

  5. Aisha

    Hej. Har lige brugt din opskrift. Men jeg har et generalt problem med alle opskrifter jeg følger.. syntes simpelthen dejen bliver for klisteret. Uanset hvor længe jeg ælter med hænder eller lader den køre i rørmaskine ??

    Så klisteret at de ikke kan formes med hånden men med to skeer. Hvor går det galt? For følger opskriften/opskrifterne nøje

    1. Hej Aisha.
      Det lyder virkelig mærkeligt. Dejen er blød, men ikke så blød, at den skal formes med skeer. Dejen virker blød inden, at den hæver – under hævningen suger melet vandet til sig, og dejen bliver fastere.

      Hvis dejen er æltet nok, så kan dejen godt klistre let til fingrene, men den er nem at få af, da glutennettet i dejen sikrer, at den hænger sammen.

      Mvh. Cathrine

  6. Christina Bhatti

    Hej Cathrine. Efter at have ledt nettet tyndt efter bløde boller, faldt jeg over din opskrift. Må indrømme at jeg blev lidt skeptisk da smøret kom i og den blev helt fedtet, men hold da op nogle lækre boller. Tak! Du er hermed bogmærket 😀🙏

  7. Anne

    Hej!

    Elsker at følge med her hos dig og bruger flittigt dine opskrifter.

    Når jeg laver disse lækre boller, har jeg lidt udfordringer med at få husholdningsfilmen “pænt” af bollerne (inden de skal pensles med æg, og efter de har hævet som rigtige boller..). Et tip, så de slipper let? ☺️

    Mvh. Anne

    1. Hej Anne.
      Tusind tak – det er jeg så glad for at høre 🙂

      Ja, det er rigtigt. Det kan godt hænge lidt ved. Jeg drysser (når jeg husker det) med meget lidt mel inden, at jeg kommer husholdningsfilm på. Eller nærmer “kaster” mel ud over bollerne, så det kun er et helt fint lag, der lander på bollerne.

      Jeg håber, at det kan hjælpe dig 🙂
      God bagelyst!

  8. Anne

    Det kan godt være, at det er et dumt spørgsmål, men når du skiver blødt smør, skal det så være smeltet eller tager du det bare ud af køleskabet noget tid inden du bager? 🙂

    1. Hej Anne.
      Nej, det er bestemt ikke et dumt spørgsmål 🙂
      Det er blødt smør, som har ligget ved stuetemperatur. Ikke smeltet.

      God bagelyst.
      Cathrine

    1. Hej Sofie
      Nej, mælken skal ikke lunes. Dejen lunes under den lange æltning. For at undgå at dejen bliver for varm, så starter du ud med kold mælk 🙂

      Gæren trives bedst i et miljø på 28-30 grader.

      God bagelyst,
      Cathrine

  9. Sofie

    Hej Cathrine – elsker dine opskrifter. Vil gerne bage dem her til min søns etårsfødselsdag i vuggeren, men de har en ikke-sukker politik. Kan sukkeret erstattes med noget? Eller kan du anbefale en anden (nem!) opskrift på sukkerfrit bagværk, der passer godt til 1-2-årige? Tak for en super blog.

    1. Hej Sofie
      Tusind tak!

      Du kan sagtens udelade sukker – de vil stadig smage dejligt!
      Kom 3-5 gram gær mere i så, da sukkeret hjælper med gærens aktivitet.

      Rigtig god bagelyst. Og god fødselsdag til din søn. 1 år – det er en stor dag! 🙂
      Cathrine

  10. Line

    Hej Cathrine! Der er vel ikke noget i vejen for at doble opskriften? Altså så det ender med 32 i stedet for 16 boller?
    De er SÅ gode! 🤤👌🏻
    Vh Line

  11. Absolut ikke, Line – gør du endelig bare det 🙂 Det vil blot give dig en dobbelt så stor portion af de bedste bamseboller 😉

    Jeg er virkelig glad for, at du har glæde af opskriften.

    Rigtig god bagelyst, Cathrine

  12. Emilie

    Endnu en uimodståelig brødopskrift fra din hånd 🙂 tak for det!
    Tilsætter du melet lidt efter lidt eller all at once?! Ender med en meget fast dej som kræver ekstra lang æltetid(og lidt ekstra væske) når jeg hælder alle 600g i med det samme…

    1. Hej Emilie
      Jeg hælder alt melet i med det samme. Dejen vil være fast og samle sig nemt, men når smørret kommes i, så bliver den blød, let og lækker 🙂

      Tak for dine pæne ord! De er meget værdsat.

      Hav en rigtig dejlig dag
      Cathrine

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

INSTAGRAM

ANNONCE

SENESTE

Kenwood Chef Sense XL
12. november 2018
Smørrebrød med hytteost og dukkah
31. oktober 2018
Surdejsbrød med friskmalet ølandshvede
27. oktober 2018
Koldhævede surdejsboller med TIPO 00
24. oktober 2018
Bjørneboller – den bedste fødselsdagsbolle
16. oktober 2018