brydeboller med speltkerner Cathrine Brandt

Brydeboller med speltkerner

4

Jeg er meget glad for at bage, og jeg forsøger så vidt muligt at bage alt vores brød selv. Derfor kræver det også fantasi og lidt eksperimenter, for at sikre, at vi ikke får det samme brød hele tiden. Disse boller har jeg tilført hele speltkerner. Hele kerner generelt giver en super god mæthedsfornemmelse, og de er med til at holde maven i gang længe. Bollerne er lette og luftige, og de hele speltkerne gør, at der er noget at tygge på.

Bollerne smager skønt, og de fungerer perfekt til morgenmaden og madpakken.

12 stk.
Det skal du bruge:

 • 350g koldt vand
 • 100g grahamsmel
 • 100g groft ølandshvede
 • 300g sigtet spelt
 • 2dl surdej (Se hvordan – klik her)
 • 3g økologisk gær
 • 100g udblødte speltkerner
 • 15g salt


Sådan laver du brydeboller med speltkerner:

Aftenen før: sæt speltkerner i blød, så de er dækket af vand. Stil dem i køleskabet til dagen efter.

Dag 1
Bland vand og mel og rør det sammen. Lad det stå tildækket på bordet i 30 minutter. Herved sker der en autolyse i dejen. Du vil have en lidt ”sej” dej efterfølgende. Kom surdejen og gær i og rør det sammen. Herefter tilsætter du salt og de udblødte speltkerner. Ælt nu dejen til den er glat og skinnende. Kom dejen i en skål, der er smurt med en smule olie. Stil den tildækket på køl i ca. 24 timer.

Dag 2
Vend dejen ud på bordet. Del den i 12 lige store portioner og form dem til boller. Kom bollerne på et stykke bagepapir. Hvis du ønsker brydeboller, så sørg for at lægge dem så tæt, at de flyder lidt ind i hinanden, mens de hæver. Lad dem hæve ca. en time på køkkenbordet med et klæde over.

Tænd for ovnen på ca. 250 grader med din bagesten eller en bageplade i. Når ovnen er helt varm sætter du bollerne ind. Bag dem i ca. 15-20 minutter. Køl af på en rist og nyd!

Tip: Hvis du ikke har nået at sætte speltkernerne i blød aftenen før, så kan du give dem et opkog i en gryde i ca. 10-15 minutter. Lad dem køle helt af inden du kommer dem i dejen.

Brydeboller med speltkerner Cathrine Brandt

Brydeboller med speltkerner Cathrine Brandt

Brydeboller med speltkerner Cathrine Brandt

 

Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!
Kommentarer
 1. Laila

  Hej…
  Spændende opskrift… Jeg har lige et spørgsmål.
  På dag 1 skal man røre mel og vand sammen og lade det stå i 30 min.
  Jeg har blandet alle de forskellige slags mel og blandet med vand og efter trækketiden på 30 min skal jeg røre kerner, gær, surdej og salt i… Og mel??

  Hvilken mel skal være i den blanding der skal trække i 30 min med vand og hvilken mel skal jeg gemme til senere?

  1. Hej Laila
   Tak fordi at du skriver – der er simpelthen en fejl i opskriften!
   Alt melet skal blandes med vand og stå i 30 minutter. Derefter kommes de resterende ingredienser i, men IKKE mere mel!

   Jeg beklager fejlen, og håber at du lykkes med bollerne på trods.
   Rigtigt god bagelyst!
   Cathrine Brandt

 2. Karen

  Hej Cathrine

  Jeg kan kun få opskriften til at virke, hvis jeg tilsætter noget mere mel (jeg har brugt hvedemel) efter at have tilsat surdej, gær, salt og kerner. Hvis jeg ikke tilsætter mel, er det bare en blød grød, som jeg ikke kan røre glat, så ðen kan formes til boller. Jeg har nok tilsat ca. 150-200 ekstra mel.
  Eller griber jeg mon opskriften forkert an ….?

  Venlig hilsen
  Karen

  1. Hej Karen.

   Tak for din kommentar. Dejen kan være en smule svær at ælte, da speltkernerne tynger dejen lidt, og derfor er det ikke helt så nemt at få opbygget et godt glutennet. Bruger du kun hvedemel eller bruger du også grovere meltyper, som skrevet i opskriften? Det mel, jeg har brugt i opskriften, suger væsentligt mere væske til sig under æltning end hvedemel, da det er grovere. Det kan være årsagen til, at du oplever, at dejen er meget våd. Hvis bare de nybagte boller blev gode, så er det ikke så vigtigt, om du har kommet mere mel i dejen, end hvad der står skrevet i opskriften :).

   Hvis du har en røremaskine, kan du med fordel ælte dejen deri.

   Rigtig god bagelyst,
   Cathrine Brandt

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

INSTAGRAM

ANNONCE

SENESTE

Kenwood Chef Sense XL
12. november 2018
Smørrebrød med hytteost og dukkah
31. oktober 2018
Surdejsbrød med friskmalet ølandshvede
27. oktober 2018
Koldhævede surdejsboller med TIPO 00
24. oktober 2018
Bjørneboller – den bedste fødselsdagsbolle
16. oktober 2018