Lav din egen surdej

OPDATERING! Jeg har skrevet en bog om Surdej - her finder du en udførelig guide til, hvordan du laver din egen surdej, fodrer den, bager med den og holder den i live. Bogen indeholder alt min viden om surdej, udførlig how to, masser af opskrift på brød, boller, knækbrød, rugbrød, pizza med surdej, burger, pølsehorn og meget mere. Derudover får du massevis af how to videoer, der viser alle steps i surdejsbagning.

Er du mere til digitale bøger, så finder du mine E-bøger om surdej her

OBS! Jeg følger ikke denne fremgangsmåde, når jeg laver en surdej. Dette er en biga surdej (en meget tynd surdej), der primært bruges som smagsgiver, og oftest bruges sammen med en lillesmule gær. Du finder min guide og fremgangsmåde til surdej i min bog eller E-bog.

Den surdej jeg bruger til mange af mine brød er en biga-surdej. Jeg har opskriften fra Meyers bagebog. Det er ikke en super stærk surdej, og du kan derfor med fordel bage med gær sammen med din biga surdej. Surdejen kræver omsorg og opmærksomhed, men til gengæld kvitterer den med en fantastisk smag og andre gode sager til de brød, den bages med. Hvis du bager ofte er der ingen undskyldning for ikke at have en surdej – den gør virkelig en forskel for dine brød.

Det skal du bruge:

 • 3 dl koldt vand
 • 50 g økologisk hvedemel
 • 25 g økologisk grahamsmel
 • 25 g økologisk rugmel


Sådan laver du en surdej:

Bland alle ingredienser i en skål, og pisk dem godt sammen.
Hæld blandingen i en skål, der kan blive delvis dækket, så surdejen stadig kan ånde. Opbevar surdejen ved ca. 20 grader.

Tip: Når du har lavet dig en surdej, så er det vigtigt at fodre den og holde den i live. Jeg har skrevet et indlæg om, hvordan du fodrer din surdej, holder den i live og gør din surdej klar til bagning - det kan du læse her.

Surdej Cathrine Brandt

Rør i surdejen 2 gange om dagen. Sørg for at røre helt i bund, da surdejen bundfalder. Efter ca. 10 dage (nogen gange er den allerede færdig efter 4-5 dage) skal surdejen dufte som en god, kraftig mørk øl. Nu har du en perfekt surdej. Hver gang du bruger af surdejen, skal den friskes op med nyt mel og vand.

Når du bruger 1 dl af surdejen, skal den friskes op ved at tilsætte vand og mel svarende til 1 dl ny ”surdej”.

Mængderne til surdejsopfriskeren:
1 dl = 0,75 dl vand, 12 g hvedemel, 6 g rugmel og 6 g grahamsmel
1,5 dl = 1,1 dl vand, 18 g hvedemel, 9 g rugmel og 9 g grahamsmel
2 dl = 1,5 dl vand, 25 g hvedemel, 12 g rugmel og 12 g grahamsmel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

101 comments on “Lav din egen surdej”

 1. Hej Cathrine

  Min gl. surdej har lige fået et par små prikker med "hvidt lidt låddent udsende" på overfladen. Jeg har fjernet dem med en ske. Kan jeg bruge resten, eller er det ud med surdejen, sundhedsskadelig???

  1. Hej Tina

   Prøv at give din surdej et par fodringer. Fortsætter den med at se lodden ud, så ville jeg starte forfra med en ny surdej 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 2. Hej.
  Jeg har begivet mig ud i at lave surdej for første gang.
  Er nu på dag 4. Kun 5 min efter grundig omrøring begynder min dej at skille (har den gjort alle dage). Her til morgen var det halv lys brun væske og halv boblende tyk masse. Lyder det rigtigt?
  Og skal man skifte glasset det opbevares i engang imellem?
  Mvh Maria

 3. Godmorgen
  Jeg har fået din bog om surdej i gave for en uge siden, og er klar til at bage - men jeg forstår ikke/kan ikke læse hvad du mener med "ung" surdej, og hvordan man får 250 af det (ved f.eks. Pro surdejsboller), når man smider det meste væk hver gang man fodrer..?
  Og hvornår sætter man en anden dej til autolyse, er det ved 1., 2. eller 3. fodring..?
  Jeg mener at være almindeligt begavet, men har læst diverse afsnit uden at forstå 🙁
  PS: når jeg scanner QR-koden forrest i bogen, så skal man indtaste "alle mulige" oplysninger, og det har jeg ikke lyst til! Vil du kunne koble mig til at kunne se de små videoer uden..?
  Venlig hilsen Jette

 4. Hej Cathrine. Min surdej mugner på 2/3 dagen 😞 hvad tror du det skyldes? Den står i køkken med klæde over

  1. Hej Julie

   Det skyldes, at du fodrer den for sent - eller at du slet ikke har fået gang i den. Prøv at søge på "problemer" her på bloggen. Så finder du et indlæg, hvor jeg deler mine bedste tips og tricks til at opstarte en surdej.

   God bagelyst,
   Cathrine

 5. Hej Cathrine;
  Har lige købt din bog "Surdej" og har allerede haft stor succes med surdej, men når jeg skal til at bage bliver jeg forvirret: når jeg skal lave surdejen til at komme i bagværket, Skal jeg så lave en ny surdej af den surdej jeg har lavet i forvejen? - "altså 75g ud af den forud lavede dej og blande den med 75g vand og 75g fint hvedemel"?

  Hilsen Kira

 6. Hej Cathrine,
  Jeg er nysgerrig på hvor du har fået produceret din fine emballage til din tør-surdejsflager? Der står æsken er lavet i Danmark 🙂

  Venlig hilsen
  Thinne

 7. Hej Cathrine
  Jeg undrer mig over at din opskrift på surdej her siger 3 dl vand til 100 g mel. Det er jo ikke sådan du selv gør?!?
  Tak for mange gode opskrifter ellers 😊
  Mvh Sara

  1. Hej Sara

   Det er helt korrekt. Har du set, hvad jeg har skrevet i starten af indlægget? 🙂 Dette er en MEGET gammel fremgangsmåde, som jeg delte for over 10 år siden. Det er ikke sådan, jeg gør. Her vil du lave en biga. Jeg arbejder ikke længere med biga og gær, men med en surdej, der kan stå alene.

   Jeg har samlet alt i min bog SURDEJ. Jeg håber, at det giver mening.

   God bagelyst,
   Cathrine

 8. Hej Cathrine
  Jeg er ved at opstarte en ny surdej efter dine anvisninger i bogen, men efter 1-2 dage kommer der allerede lidt mug på toppen. Hvorfor mon??
  Jeg har før haft succes med at opstarte surdej på samme måde, men den er desværre helt færdig efter jeg glemte den i for lang tid🤦🏼‍♀️

  Kan det have noget med andre temperaturer eller andet at gøre??

  Vh. Julie

  1. Hej Anette

   Du finder alt materiale, der hører til E-bogen på shop.cathrinebrandt.dk, hvor du laver et login, og så har du adgang til alle videoer og skemaer 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 9. Hej Cathrine
  Stor fan ad dig og bogen surdej 👍
  Skulle prøve at lave din super pizza dej men 😕🤔
  Har en surdej der er vældig aktiv
  Startede med at røre surdej 150g 330g vand og 450g Meinert fint hvedemel sammen
  Stod i 60min og kom salt og oliven og kørte til dejen havde samlet sig
  Stod i smurt bøtte 4timer og havde hævet til dobbelt størrelse
  I køleskabet natten over
  Men da der skulle bages var dejen meget klistetet og blød så væltede det hele af i oven da den ikke ville slippe spaden 😬😬
  Hvad gjorde jeg galt ?? De smagte godt bare mega trælse at arbejde med

  1. Hej Preben

   Umiddelbart lyder det til, at du har gjort det helt rigtige.

   Det eneste, jeg kan komme med at tips er, at du kan forsøge med noget stærkere mel (hvis du er glad for Mejnerts, så kan du bruge deres TIPO 00) - jeg er glad for at bruge hvedemel fra Bornholms Valsemølle til mine pizzaer.

   Du kan komme rismel på din spade - så glider pizzaerne nemt ind i ovnen.

   God bagelyst,
   Cathrine

 10. Hej Cathrine,

  Jeg har store problemer med at min surdej tiltrækker bananfluer mellem fordringerne. Har du et trick til at undgå det?

  Mvh,
  Emilie

  1. Hej Emilie

   Øv! Når først der er kommet bananfluer, så kan de være svære at komme af med igen så længe det, de er tiltrukket af er tilstede. Så. En tur på køl med din surdej, kom bananfluer til livs - og så kan de surdej leve videre på køkkenbordet efterfølgende med låget lukket.

   God bagelyst,
   Cathrine

 11. Hej!

  Jeg lavede surdej som var færdig d. 22/3 - jeg har haft den på køl sammen med min anden bøtte med "frasorteret surdej" altså alt det dej jeg har sorteret fra når jeg har fodret den. Nu vil jeg gerne bage et surdejsbrød - jeg tog min surdej ud i nat, fodrede den klokken 5 imorges med 1:1:1 og for at undgå at smide surdej ud delte jeg de 380 gram surdej op og blandede forholdene op i henholdsvis 100g á 2 omgange og 1 gang med 180.

  Nu står jeg med 3 bøtter der er klar til surdej, de er dobbelt størrelse i beholderen og dufter som de skal - men hvad gør jeg nu med at det overskydende? :O jeg har samlet 500g surdej :I 😀

  knus en forvirret ung surdejsbagerbegynder

  1. Hej Johanne Marie

   Du kan ikke undgå at skulle smide surdej ud (eller gemme det som overskudssurdej), når du fodrer din surdej. Det er vilkårene for at have en stærk og god surdej.

   Du kan bage fx knækbrød af dit overskudssurdej. Du får en virkelig dejlig opskrift på knækbrød med overskudssurdej i min bog SURDEJ. Jeg bager også bananbrød, pandekager og brownie med min overskudssurdej. De opskrifter finder du her på bloggen. Jeg skriver også netop nu på en bog med opskrifter, hvor overskudssurdej kan bruges. Den kommer til efteråret.

   God bagelyst,
   Cathrine

 12. Tak for super gode artikler og gode opslag på Instagram.

  Jeg har flere gange kæmpet med opstart af surdej. Jeg laver den på 50g hvedemel, 50g rugmel og 100g vand. Jeg rører det sammen og stiller det i et glas mørkt og dækket med et tyndt klæde Surdejen bobler tit hurtigt op (inden for 1-2 døgn, inden første fodring).Når jeg så fortsætter som beskrevet i din bog og stiller glasset på køkkenbordet,hvor låget ligger løst ovenpå falder aktiviteten. Den hæver ikke op over elastikken men der er en lille smule bobler i dejen

  Hvad gør jeg forkert? Skal jeg fodre min dej tidligere (mens den stadig bobler/er hævet op)?

  1. Hej Bente

   Ja, du skal bare fortsætte med at fodre den 🙂

   Du kan søge på "problemer" her på bloggen - så finder du et blogindlæg, hvor jeg deler mine bedste tips til en surdej, der driller.

   God bagelyst,
   Cathrine

 13. Hej Cathrine,
  Et sted - som jeg ikke kan finde igen! - har du skrevet din definition på en “ moden surdej”. Vil du ikke gentage?

  Mange tak for svar - og al din fantastiske inspiration🤗

  Mvh Hanne

 14. Min surdej blev lavet i lørdags, der ligger et lag vand på toppen nu og dej i bunden. Er det en ommer? Rører ofte i den, og den går bare til at være to delt.

  1. Hej Anne Sophie

   Nej, ikke nødvendigvis. Du skal bare fortsætte med at fodre den. Du finder endnu mere viden og råd i min E-bog eller bog Surdej.

   God bagelyst,
   Cathrine

 15. […] For at kunne lave mit rugbrød har du brug for en moden surdej, har du ikke sådan en er det bare med at komme igang. Jeg kan varmt anbefale Cathrine Brandts opskrift på en god surdej som kan bruges til al slags bagning med surdej 😉. Du finder opskriften her: […]

 16. Hej Cathrine
  Jeg er kommet godt i gang med surdejen , men kan ikke finde de tidsskemaer du beskriver på side 37 😳
  Er der en forklaring ?
  Hilsen Sys Nielsen

  1. Hej Sys

   På side 37 i min bog eller E-bog? Du logger bare ind på shop.cathrinebrandt.dk - der finder du alle skemaer og videoer, der hører til.

   God bagelyst,
   Cathrine

 17. Hej Cathrine
  Som så mange andre har jeg nu kastet mig ud i surdejens forunderlige verden - og har fundet vejen til dig, som surdejens guru 😉

  Jeg startede med at lave Meyers grundsurdej og fulgte en facebookside om surdej. Til min store fortvivlelse hævede denne ret våde surdej slet ikke op, som jeg kunne se andre surdeje gjorde. Så fordrede jeg den i forholdet 150 g surdej, 100 g vand og 50 g rugmel og 50 g hvedemel - og så kom der gang i den. Nu hæver den til dobbelt størrelse hver gang jeg har fodret den. Men kan du fortælle mig hvad forskellen er på de to surdeje?

  Mange hilsner Julie

 18. Hej Cathrine.
  Tak for en fantastisk side.
  Jeg startede surdej søndag aften. I dag dufter den af yoghurt, ikke surt så man trækker næsen til sig og der er bobler. Skal jeg så foder første gang i dag.?
  På forhånd tak.
  Mvh Gitte

 19. Hej Cathrine
  Jeg har for første gang kastet mig ud i surdej og et meget spændt pp resultatet:D
  Jeg er dog lidt i tvivl. Nu har jeg jo lavet en ny surdej og når jeg så skal bage med den når den er klar skal jeg så tage en del af den oprindelige dej og fodre og kassere resten af den oprindelige surdej eller hvordan gør man når det er opstarten.
  Mvh Malene

 20. Hej Cathrine

  Tak for super gode artikler og gode opslag på Instagram.

  Jeg har flere gange kæmpet med opstart af surdej. Jeg laver den på 1,5 dl. hvedemel, 1,5 dl. rugmel og 3 dl. vand. Jeg pisker det sammen og stiller det i et glas på køkkenbordet, hvor låget ligger løst ovenpå. Surdejen bobler tit hurtigt op (inden for 1-2 døgn, inden første fodring). Dejen falder herefter lidt sammen, men begynder så at lave brun væske (nogle gange også med skorpe på toppen). Når jeg herefter fodrer min surdej, bliver den ved med at væske, og jeg synes, at aktiviteten i dejen er begrænset. I enkelte tilfælde er surdejen herefter begyndt at lugte grimt (af bræk), og jeg har smidt den ud.

  Hvad gør jeg forkert? Skal jeg fodre min dej tidligere (mens den stadig bobler/er hævet op)?

  Tak for din tid 🙂

  Mvh Christine

 21. Hej Cathrine,

  Måske det står et sted, men kan ikke lige se det; hvor mange kalorier er der i de boller/brød du laver sådan ca?

 22. Hej Kathrine
  Vi er gået all in i surdej herhjemme i denne tid?
  Vil lige høre hvornår du forventer at hævekurvene er på lager igen?
  Mvh. Hanne

 23. Hej Cathrine

  Jeg overvejer at gå igang med en surdej. Hvornår starter du med at fodre den? Den skal vel ikke bare stå i 10 dage?

  Krammer Hannah

  1. Hej Hannah

   Nej, det skal den ikke. Jeg fodrer den dagligt. Du finder min bedste guide til at lave din egen surdej i min bog Surdej.

   God bagelyst,
   Cathrine

 24. Kære Cathrine

  Tak for evig inspiration og gode opskrifter!

  I disse lockdown-tider har jeg endelig fundet tiden til at starte en surdej op. Jeg lavede den søndag formiddag, og her til morgen lugtede den allerede meget surt, dårligt synes jeg næsten. Det er svært at forklare. Den skiller ofte, og den bobler små bobler i overfladen. Kan den allerede være klar til første fodring mon?

  Bedste hilsner,
  Laura

 25. Hejsa Cathrine

  Er det meget vigtigt at det er økologisk mel man bruger i sin surdej? Jeg overvejer nemlig at begynde at lave surdej, hvis nu coronavirussen bliver så slem at man ikke kan komme ud og handle??

  Elsker at se dine videoer og billeder på instagram hvilket også gør at jeg vil prøve kaste mig ud i surdej da jeg elsker at bage?

  Kærlige hilsner Mette

  1. Hej Mette

   Sikke en god ide. Ja, det er vigtigt, at det er økologisk mel. Det er meget mere levende, og din surdej har brug for de gode mikroorganismer 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 26. Hej Maia

  Nej, det vil det ikke. Den varme temperatur booster surdejen, så du skal bare være lidt mere over den, og måske lade den stå lidt kortere tid inden første fodring.

  God fornøjelse 🙂
  Cathrine

 27. Hej Cathrine,

  Du skriver, at surdejen skal stå i et rum med ca. 20 grader, når man starter den op. Jeg bor i et nyt hus, hvor vi virkelig kæmper med varmen. Vi har konstant min. 26 grader og ofte op til 30 grader indendørs.

  Vil det så være helt umuligt for mig at starte en surdej op?

  Mange hilsener
  Maia 🙂

 28. Hej Cecilie

  Mange tak for din besked. Jeg vil anbefale dig at følge guiden og opskriften på surdej i min E-bog Surdej. Der finder du også svar på dine spørgsmål 🙂

  God bagelyst,
  Cathrine

 29. Hej Cathrine.

  Jeg har kastet mig ud i det her Surdejseventyr, og vil virkelig gerne have det til at lykkes, og har lige et par spørgsmål som jeg håber du vil besvare 🙂

  1. Jeg har lavet min surdej søndag eftermiddag, og i dag er det tirsdag morgen. Siden da, har den stået på køkkenbordet i et syltetøjsglas med låget på 'klem' (ikke lukket i). Jeg har rørt i den 2 gange om dagen. Nu er der begyndt at komme bobler i den. Jeg har dog endnu ikke duftet til den. Det glemte jeg 🙂 Den står stadig på køkkenbordet.
  SPG: Skal jeg sætte den i køleskabet på et tidspunkt eller skal den altid blive stående på bordet?

  2. Når jeg skal fodre den - det går jeg ud fra, at jeg skal når den bobler og dufter som ymer som du vist skriver. Hvis jeg forstår dig rigtigt, så foregår en fodring ved at man tager fx 10 g. surdej og blander med 60g. ny vand og mel. Og det er den surdej man bruger til at bage med. Resten kan man smide ud eller fryse. Men hvad gør man hvis man beholder noge, skal det i køleskabet? Og så skal det fodres selvom man ikke skal bruge det lige nu og her, eller skal man ikke fodre det før man skal bruge det såfremt det står i køleskabet?

  3. Lidt til blandingsforholdene: Du skriver at til én omgang boller, det antager jeg er en af dine opskrifter med 12-15 stk. boller, der bruger du 100 g. surdej.
  Hvis man fodrer surdejen inden med forholdene: 1:6:6 - 10g. surdej, 60g. vand og 60 g. mel, så får man vel mere end 100g - skal jeg forstå det sådan, at man fodrer 1:6:6 og lader stå, fodrer igen på ny med 1:1:1 og så bruger man bare 100 g. af det man så har fået lavet ud af 1:1:1?

  4. Hvad svarer 1:1:1 hvis man har brugt 10. surdej, 60g. vand og 60g. mel i fodringen til at starte med, er det så 10 g. surdej, 10g. vand og 10 g. mel?

  5. Når man fodrer igen (1:1:1), tager man så 10 g. af den 'nye' fodring surdej man lavede, og tilsætter så resterende 1:1 (vand:mel) altså så man faktisk benytter den første fodring til en fodring, og dermed ikke bruger hele den første fodring i dejen, men som fodring til den surdej, der faktisk kommer i dejen?

  Jeg beklager virkelig de mange og sikkert ikke så smarte spørgsmål, men jeg synes det er lidt svært at hitte rede i 🙂 Tusind tak!

 30. Hej Marianne

  Ja, din surdej elsker, hvis den bliver fodret hver dag eller sågar morgen og aften.

  Sådan kan du have den stående lige så længe, som du ønsker på køkkenbordet, hvis du bare fodrer den dagligt - eller minimum hver anden dag.

  God bagelyst,
  Cathrine

 31. Hej.
  Skal jeg fodre min surdej hver dag når den står på køkkenbordet indtil at jeg skal bruge den?? Hvor lang tid kan jeg bare fodre den og have den ude??
  Vh Marianne

 32. Hej Cathrine

  I går fik jeg startet min surdej op. Nøj, jeg er spændt på den! Den skiller dog ret hurtigt, og vandet ligger sig på toppen. Det sker allerede 5 min. efter, jeg har rørt i den. Er det mon helt normalt? 🙂

 33. Hej Cathrine,
  Lige et hurtigt spørgsmål, når man lige har lavet en surdej skal den så stå ude ved stuetemperatur hele den første tid hvor man rører i den et par gange om dagen?
  Og hvornår sætter man den i køleskab derefter, er det når den er klar men man ikke skal bruge den lige den dag?
  Håber det giver mening.
  Har netop lavet en surdej i dag og stillet med låget åbent ved stuetemperatur. 🙂
  Mvh Ida

 34. Hej Cathrine,

  Jeg skal lige høre - har du en surdej til boller og en anden til rugbrød? 🙂

  Og kan man starte en surdej hvor melet er halv rug og halv hvede? 🙂

  Vh. Lisbet

  1. Hej Lisbet
   Nej, jeg har én surdej, som jeg så fodrer med det mel, jeg skal bruge i mit bagværk.

   Ja, det tænker jeg godt, at du kan 🙂
   God bagelyst,
   Cathrine

 35. Ja til det hele 🙂

  Hvis det var mig, så ville jeg fodre surdejen på fredag. Giv den lidt ny energi.
  Tag 10 g af din surdej, 60 g vand, 60 g mel og rør det hele sammen - gerne med fingrene. Der er gode bakterier, som din surdej har godt af. Lad den stå ved stuetemperatur til du kommer hjem. Giv den en ny fodring og hold øje med, hvordan den reagerer. Hvis den hæver 2-3 gange op på et par timer, så kan du begynde at gøre den klar til bagning.

  Jeg håber, at det bliver en succes 🙂
  God bagelyst,
  Cathrine

 36. Hej Cathrine. Jeg lavede min surdej i lørdags (2 dage siden), og jeg er ikke hjemme fra fredag (om 4 dage) eftermiddag til søndag eftermiddag - HVIS min surdej er klar på fredag, kan jeg så fodre den der, lade den blive aktiv på køkkenbordet, og så i køleskabet (hvorefter jeg så kan tage den ud og gøre klar til bagning i næste uge)? Og er det i forholdet 1:6:6 jeg skal fodre den? (bare lige så jeg er sikker 1:6:6, det betyder fx 10 g surdej, 60 g vand, og 60 g mel, ikke?)
  HVIS IKKE den er klar på fredag, kan jeg så bare lade den stå på køkkenbordet (uden at den bliver rørt i), og håbe den er klar/ok søndag?

 37. Hejsa Cathrine
  Jeg har en surdej p¨å vej efter din opskrift men den bliver tyndere som dagene går og jeg har ikke frisket den op endnu for den er ikke helt klar endnu. Den var en tyk grød da jeg startede og nu ca 4 dage efter er den ret flydende, er det normalt ?
  Susanne

  1. Hej Susanne
   Ja, det er lyder helt fint. Prøv du bare at friske din surdej op - gerne et par gange, så er den snart klar til at bage med 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 38. Hej Cathrine

  Først og fremmest tak for inspiration og skønne opskrifter! Din er altid min go-to blog, når der skal bages noget godt til det ene eller andet formål - og den skuffer aldrig. 🙂

  Og så til mit spørgsmål; jeg startede en surdej i fredags - allerede lørdag boblede den, når jeg rørte rundt og lignede, at den havde det skønt! I går, mandag, smed jeg den ud, da den lugtede meget grimt af opkast og virkede helt ‘død’. Kan det virkelig gå så hurtigt, at den er klar og skal fodres?

  Dernæst (hvis det lykkes mig at få en surdej op at køre) er jeg lidt forvirret over, hvornår man fodrer den inden brug... Jeg synes både at kunne læse, at den skal fodres 4-6 timer før brug, og ellers 10-12 timer før i forholdet 1:6:6. MEN i tråden under opslaget om at holde en surdej, synes jeg, du skriver, at man både skal fodre 12 timer inden og 4-6 timer inden. Så er det ‘enten eller’ eller ‘både og’?
  Håber at det gav mening?

  Tak for hjælp og inspiration.
  Kh Line (der drømmer sig tilbage til barsel og tid til bagning, strik og andet godt!)

 39. Hej Cathrine,

  Min surdej skiller en del og er begyndt af have lidt gær-agtig lugt. Den er 7 dage i dag.

  Hvordan skal surdejen se ud når den er færdig med at udvikle mælkesyrebakterier? Min skiller, men når jeg ser billeder af din, så bobler den altid så fint... 🙂

  Dbh Malene

  1. Hej Malene

   Du skal fodre din surdej et par gange, når den begynder at dufte sådan. Efter et par fodringer, så skal den gerne boble fint - ligesom min. Og så kan du bage med den 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 40. Hej Cathrine, tak for fin opskrift. Når surdejen er opfrisket efter de første ca. 5 dage og ikke skal bruges endnu , skal den så have låg på eller stadig kunne ånde?

 41. Hej 🙂
  Jeg prøver at udfordre mig selv ved at lave din surdej, men jeg har ikke grahamsmel, kan man erstatte det med noget andet?

 42. Hej Cathrine. Tak for en super blog! Jeg har nu prøvet at lave en surdej selv. Men har du prøvet at den mugne op af kanten? Kan jeg evt hælde den over i et andet glas så? Jeg tror det er det der sidder på kanten når jeg rør i den der mugner. Hilse Winnie

  1. Ja, den kan godt mugne i kanten, hvis du ikke får rørt det hele ned. Det kan en være en fordel at bruge en dejskraber til at få det hele ned fra kanten, når du har rørt i den 🙂

 43. Hej Cathrine,
  Jeg har kastet mig ud i surdejsprojektet og lavet en surdej efter din opskrift tirsdag aften.
  Den skiller meget og der går ikke længe fra at jeg har rørt i den til at der igen ligger vand på overfladen.
  Jeg synes også at den lugter ret surt og lidt ubehageligt allerede. Men eftersom jeg aldrig har lavet en surdej før, ved jeg ikke hvordan den skal lugte.
  Er det normalt at den skiller så meget og allerede lugter lidt, eller bør jeg starte forfra?
  Vh Louise

  1. Tak for dit hurtige svar! Det har jeg nu gjort og håber på det bedste, så jeg kan prøve nogle af dine lækre opskrifter med surdej 🙂

 44. Hej Laura.

  Ja, når du laver din surdej fra bunden, så skal den være tynd og flydende. Når du så begynder at fodre den og gøre den klar til bagning, så skal den være tykkere i konsistensen. Eller rettere; det er én af de mange, mange måder at arbejde med en surdej, og den metode, som jeg bruger og beskriver.

  Jeg fodrer min surdej inden bagning. Når jeg har taget surdej til min endelig brød/bolledej, så stiller jeg bare den resterende surdej i køleskabet. Så står den der indtil, at jeg fodrer den for at gøre den klar til bagning igen.

  Hvor er det ærgerligt og lidt mystisk!
  Der er nogle få ting, som jeg har fokus på, når jeg arbejder med en dej, for at være sikker på, at den har det godt:
  - En aktiv og sund surdej
  - Dejen skal stå ved stuetemperatur i et par timer, så surdejen kan få lov til at blive aktiv i den færdige dej.
  - Dejen skal helt optimalt have en temperatur på omkring 27-29 grader. Det kan du måske tjekke? Hvis din dej er for kold, så bliver surdejen ikke ordentligt aktiveret, og det kan give kompakte og flade boller. Hvis din dej er alt for varm, så bliver de gode mælkesyrebakterier, som skal hæve dejen, slået ned.
  - Kig på din dej inden, at du kommer den i køleskabet. Der skal være bobler, og dejen skal være begyndt at hæve. Hvis den endnu ikke er hævet overhovedet, så skal den stå i længere tid ved stuetemperatur.

  Jeg håber virkelig, at det lykkes for dig 🙂
  Mvh. Cathrine

 45. Hej Cathrine,
  Jeg har nu flere gange forsøgt mig med at bage med surdej, men det er endnu ikke lykkedes mig at få det til at fungere 100%.
  Jeg har læst alle dine indlæg omkring surdej og de er alle super gode. Jeg kan dog ikke helt finde hoved og hale i, hvilke fremgangsmåder/opskrifter, du bruger i forhold til surdejen på hvilke tidspunkter. Jeg håber, du måske kan skære det lidt mere ”ud i pap” for mig. Jeg beklager på forhånd eventuelle dumme spørgsmål!
  I ”Lav din egen surdej” giver du en opskrift på, hvad jeg går ud fra er en ”opstarter”, som ikke skal fodres før den er klar efter 5-10 dage, men blot omrøres.
  I samme indlæg giver du en opskrift på ”surdejsopfrisker”. Hvornår bruger du denne? Når surdejen ”trænger”, men du ikke har brugt af den?

  I indlægget ”sådan holder du liv i din surdej” giver du opskriften på, hvordan surdejen skal fodres 4-6 timer inden bagning. Indtil nu har jeg gjort dette 6 timer inden bagning. Jeg er dog i tvivl om, om du smider resten af den oprindelige surdej ud og gemmer noget af den ”forberedte” surdej, som du efterfølgende fodrer videre på, eller om du smider resten af din forberedte surdej ud og fortsat fodrer videre på den gamle/”oprindelige” surdej?

  Hvor tyk skal en surdej desuden som udgangspunkt være i konsistens? ?

  Beklager de mange spørgsmål – jeg håber, du finder tid til at svare på et tidspunkt.
  Afslutningsvis må jeg lige rose din hammer lækre blog og ikke mindst dine fantastiske opskrifter! Jeg bager sjældent efter andre opskrifter end dine nu.

  Mange hilsner, Laura

  1. Hej Laura.

   Tak for din kommentar.

   Jeg skal forsøge at svare så godt som muligt, men sig endelig bare til, hvis du sidder tilbage med flere spørgsmål, eller det ikke giver helt mening.

   Surdejsopsfrisker bruger jeg, når jeg ikke har tid til at bage med min surdej, og den derfor bare står i køleskabet. For at sikre, at den holder sig i live, så opfrisker jeg den ca. 1 gang i ugen, hvis jeg ikke bager med den. Så du smider noget af det surdej ud, du har stående og opsfrisker en smule af det - samme princip som når du fodrer din surdej.

   Når jeg skal bage med min surdej, så gør jeg følgende:
   Tager den ud af køleskabet og lader den stå og "vågne" en times tid eller to på køkkenbordet.
   Om aftenen inden, at jeg skal bage dagen efter, så fodrer jeg den med 1:6:6. Jeg tager fx. 10 g af surdejen og smider resten ud eller gemmer den til at bage surdejsknækbrød, pandekager eller galette med.

   Om morgenen fodrer jeg den med 1:1:1. Herefter bager jeg med den efter 4-6 seks timer, hvis den ser levende og luftig ud. Ellers kan du fodre den endnu en gang med 1:1:1. Det er den her surdej, jeg gemmer lidt af i køleskabet og fodrer på ny, når jeg igen skal bage.

   Jeg synes, at du skal prøve at bage med din surdej efter 4 timer. Så er den ung og frisk.

   En surdej skal være lidt ala havregrød i konsistensen. Hvis du kun fodrer med fuldkornsmel eller rugmel, så bliver den mere fast, og den bliver tyndere, hvis du bruger hvedemel fx.

   Spørgsmål er altid meget velkomne! Jeg er glad for, at du kan bruge bloggen 🙂

   God dag,
   Cathrine

  2. Hej Cathrine,
   Tusind tak for svar!

   Længere oppe skriver du, at en surdej er meget tynd og vandet i konsistensen. Er dette en fejl, siden du skriver "havregrødsagtig" her? Eller er det kun den surdej, der er klargjort til bagning, der skal være som havregrød? 🙂

   Når du arbejder videre på/gemmer noget af den til bagning forberedte surdej, fodrer du da den resterende del af dejen inden du sætter den til side? Og er det i så fald i blandingsforholdet 1:6:6?

   Jeg forsøgte mig i går med dine æltefrie surdejsboller med min nye surdej. Da jeg havde gjort den klar, havde den den tykke havregrødskonsistens og boblede lystigt efter 4 timer. Jeg rørte mel og vand sammen, lod det stå en time og tilsatte så surdejen og salt og foldede efter din video og anvisninger i opskriften. Næste morgen var dejen slet ikke hævet og boblede ikke fint/så aktiv ud, som den har gjort i dine stories på IG. Bollerne blev kompakte og flade og måtte en tur i skraldespanden. Jeg kan SIMPELTHEN ikke gennemskue, hvor jeg laver fejlen henne eller om det er i selve "håndteringen"/plejen af min surdej, at det går galt 🙁

   Mange hilsner,
   Laura

 46. Hej igen, lige et spørgsmål.. når min surdej har stået i køleskabet et par dage og den nu skal fodres inden jeg igen stiller den i køleskabet, hvor meget af den 'gamle' surdej skal da gennem og hvor meget nyt tilføjes? 🙂 god aften

 47. Hej Cathrine 🙂 virkelig lækre opskrifter du deler! Hvor længe kan en surdej holde, hvis man laver en? 🙂

 48. […] Min opskrift på hjemmelavet surdej blev delt tilbage i 2013, og siden da har jeg bagt virkelig, virkelig mange brød og boller med min surdej. Tidligere kom jeg en lille klump gær i, når jeg bagte med surdej, for at sikre, at dejen hævede, hvis surdejen ikke var aktiv nok. Det gør jeg ikke længere. Nu ved jeg, hvad jeg skal gøre for at være helt sikker på, at min surdej indeholder masser af mælkesyrebakterier, så den får mit brød til at hæve og smage skønt. […]

 49. Jeg håber ikke at jeg lyder helt dum, men når jeg har brugt 50 g af surdejen hvad skal jeg så komme i min surdej for at opfriske den?

  1. Hej Louise.
   Herinde findes der ingen dumme spørgsmål! Fedt, at du er givet dig i kast med en surdej. Når du har brugt 50g, så tilsætter du 25g vand og 25g mel til din surdej. Det er ikke så afgørende hvilket mel, det er - bare det, du har på lager.

   Du kan også friske din surdej op sådan her: Kom surdej i din dej. Inden du kommer salt i, så rører du dejen lidt sammen og tager lidt dej fra. Det er så din surdej til næste gang.

   God bagelyst!
   Cathrine

 50. Hej søde Cathrine.
  Jeg har endelig taget mig sammen til at lave min egen surdej, så nu har jeg lige et par spørgsmål.
  Jeg lavede den i tirsdag, og jeg havde nok forventet at surdejen ville blive lidt "tykkere" - skal den det eller det meningen den skal forblive flydende?
  Og en anden ting: jeg synes den bundfalder ret hurtigt, så må/kan man røre i den mere en to gange om dagen, eller er det okay at den bundfalder sig?

  PS. Håber baby, dig og Morten har det godt! Hils dem begge fra mig 🙂

  1. Hej Signe.
   Hvor er det fedt, at du har lavet dig en surdej - den er jeg sikker på, at du bliver super glad for!

   Surdejen er meget flydende - næsten vandet i konsistensen. Det er også grunden til, at den bundfalder. Du må meget gerne røre i den mere end to gange om dagen, hvis du har lyst :).

   Jeg håber, at din surdej bliver en succes. Ellers sig til, så kan du få noget fra min surdej.
   Kram Cathrine

  2. Min surdej er også ret flødende. Faktisk meget flydende, og så bundfalder den også. Bruger du så kun den nederste og mere faste del af dejen? Eller hvordan?

   Tak for hjælpen og en skøn blog 🙂

  3. Hej Rebekka.

   Ja, surdejen kan godt være tynd og flydende afhængig af hvilket blandingsforhold, du laver, når du fodrer den.

   Du skal bare røre den sammen, hvis den skiller 🙂

 51. Hej Catrine!

  Inspireret af din lækre blog og ikke mindst lækre mad, har jeg nu også kastet mig ud i et surdejs eksperiment. Hvis du vil kan du følge med i om jeg mestrer bagningen ligeså vel som dig her:
  http://lillemormor.dk/sur-sur-sur-dejen-er-sa-sur/

  Jeg har linket til dig - så nu håber vi bare at jeg ikke kaster skam over din surdej 😉
  Jeg er i hvert fald spændt på at skulle bage mit første rugbrød inden længe 🙂

  1. Hej Tine.
   Rigtig god ide - det er fantastisk med sin egen surdej. Den er jeg sikke på, at du bliver meget glad for :).
   God fornøjelse med den og rigtig god bagelyst.

 52. Inspireret af din flotte hjemmeside og dit altid lækre frisk bagte brød, kaster jeg mig nu ud i at lave en surdej:-)

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT