Der er altid plads til en chokoladekage mere i mit repertoire. For det er som oftest den kage, jeg tyer til, når jeg skal bage til gæster, familie eller en hyggelig lejlighed. De fleste sætter pris på en god chokoladekage, og det er jo det bedste udgangspunkt for bagning.
Chokoladekagen her er blevet noget helt særligt. Den er så intens og rig i sin smag, at alle smagsløg jubler, når man tager en bid. Ja - den er virkelig, virkelig god. Den chokoladerige chokoladekage er bagt på mandelmel og masser af chokolade og smør. Og æg! Æggene sikrer, at det mest af alt minder om en chokolademousse, der bages. Det er jeg vild med!
Kagen er glutenfri, så alle kan være med. Den er svampet, chokoladeintens og har en sprød top, der giver den helt perfekte bid. Den milde eftersmag af orange, synes jeg klæder den rige chokolade så godt. Er du ikke lige så vild med appelsin sammen med chokolade, som jeg - så udelader du det bare. Gør den endnu mere luksus ved at toppe med en klat fuldfed creme fraiche og et drys karamelsten.
8-10 personer
Det skal du bruge:
- 140 g mørk chokolade - jeg bruger en 70 % Callebaut chokolade (reklamelink)
- 115 g smør
- 1 økologisk appelsin, skallen heraf
- 3 æg, deles i hvider og blommer
- 115 g rørsukker, deles i to portioner
- 60 g mandelmel
- 1 tsk. flagesalt
- Kakao til at drysse på toppen - jeg bruger Callebauts 100 % kakao (reklamelink)
- Derudover: 38 % creme fraiche eller let pisket fløde. Og et drys Arla Unika Karamelsten for endnu mere luksus
- 1 springform eller kagering med en diameter på ca. 18 cm
Sådan bager du en bitter, chokoladerig chokoladekage med en dyb smag af chokolade og orange:
Tænd ovnen på 180 grader over/undervarme.
Skær smørret i mindre stykker og kom det i en skål sammen med chokoladen. Sæt skålen over vandbad og smelt smør og chokolade sammen over lav varme. Når det netop er smeltet sammen, tages skålen af varmen. Tilsæt fintrevet appelsinskal (jeg bruger det her Microplain rivejern, som er så godt! reklamelink) og rør i. Stil til side.
Kom æggeblommer og 60 g rørsukker i en skål og pisk til det er lyst, tykt og luftigt. Rør æggesnapsen sammen med det smeltede chokolade/smør til det netop begynder at samle sig. Kom mandelmel og salt i og rør en smule mere - det behøver ikke at være helt homogent.
Kom æggehviderne i en skål og pisk til de er skummende. Tilsæt de sidste 55 g rørsukker lidt ad gangen, og pisk til du har en næsten fast marengs, der er skinnende og kan lave en næsten fast marengs-top - du kan se her, hvad jeg mener med marengs-top.
Vend forsigtigt marengsen i chokoladedejen. Det gøres nemmest ved at tage en tredjedel og folde effektivt og godt ind dejen. Resten af marengsen foldes forsigtigt ind i dejen for at bevare luftigheden. Kom et stykke bagepapir i din kageform (krøl det først, så er det nemmest) og hæld dejen i. Bag kagen i ca. 20-25 minutter. Der må gerne være fugtige kagekrummer på pinden, når du stikker i midten af kagen. Lad kagen hvile og afkøle i formen. Kagen vil falde sammen og krakelere på toppen - det er meningen.
Servér kagen med en god skefuld creme fraiche eller let pisket fløde og et drys karamelsten, hvis du har sådan en - dét er lækkert!
Kan den bages dagen før? Og hvor stor en form tror du jeg skal bruge til 1,5 portion? 😊
Hej Ida
Ja, det kan du sagtens 🙂 Den har faktisk godt af at stå en dags tid.
Hvis du bager dobbelt portion, så passer det i en springform på 26-28 cm.
God bagelyst,
Cathrine