Citronmåne - svampet og helt klassisk

Annonce Valsemøllen

Kære Citronmåne - du vækker så mange kærlige barndomsminder. Lune dage på terrassen. Min farfar, der drikker kulsort kaffe. Nu gør jeg det samme. Spiser citronmåne og drikker kulsort kaffe til. Det må betegne en kageklassiker. At den er et hit hos og gennem flere generationer.

En helt klassisk citronmåne. Så simpel en kage kræver gode råvarer, for den smager præcist af det, den er bagt af. Smør, sukker, æg og citron. Jeg er helt vild med den klassiske sandkage, der er supernem at bage. Nyd den helt friskbagt eller opbevar den i en lufttæt beholder - så er den god i flere dage.

6-8 personer
Det skal du bruge

  • 100 g let stuetempereret smør
  • 125 g sukker
  • ½ vaniljestang
  • 1 citron, skallen heraf
  • 2 æg, stuetemperede
  • 2 spsk. citronsaft
  • 100 g hvedemel - jeg bruger her Valsemøllens kagemel
  • 1 godt nip fint salt
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 stk. 18 cm springform

Glasur:

  • Cirka 75-100 g flormelis
  • 1-2 spsk. vand
  • Lidt ekstra citronskal til at drysse på toppen af kagen

Sådan gør du
Start med at tage dit smør ud fra køl. Lad det ligge på køkkenbordet, mens du gør citron, sukker og vaniljeklar. Så har smørret den rette temperatur.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Skær smørret i mindre stykker og kom i en skål. Jeg bruger min røremaskine med en gummi-belagt K-spade, men du kan også bruge en håndmixer. Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Pres vaniljekornene sammen med en teske sukker, så kornene deles. Riv skallen af citronen. Kom smør, sukker, vaniljesukker og citronskal i skålen og pisk det lyst og luftigt. Det tager ca. 5 minutter ved medium hastighed. Husk at skrabe ned langs kanterne et par gange undevejs, så det hele mixes godt.

Kom ét æg i dejen og rør forsigtigt til netop samlet. Tilsæt det andet æg og gentag.

Rør hvedemel, salt og bagepulver sammen. Pres 2 spsk. citronsaft. Nu kommes de tørre ingredienser og saften i skiftevis. Kom først 1/3 af melet i og rør det forsigtigt ind i dejen - det behøver ikke at være helt homogent. Kom 1 spsk. citron saft i. Rør lidt igen. Gentag til alt mel og saft er i dejen.

Smør en springform eller kagering med smør og drys med sukker. Kom dejen ned i formen og bag din citronmåne i 15-20 minutter. Hold godt øje med den, så du ikke bager den tør! Stik i midten af kagen undervejs - der må gerne være fugtige kagekrummer, men ikke våd dej. Lad din citronemåne afkøle helt, smør med glasur og revet citronskal.

Citronmånen opbevares bedst i en lufttætbeholder ved stuetemperatur.

Bagetip: En sandkage kan være den mest luftige og svampede kage. Hemmeligheden er, at smør og sukker skal piskes lyst og luftigt. Det kan lade sig gøre, hvis smørret ikke er for koldt eller for blødt. Tag det ud fra køl 10-15 minutter før, at du skal bruge smørret. Det skal helst være ca. 15 grader varmt. Så kan smørret piskes luftigt og holde på luften. Det kan ikke lade sig gøre, hvis smørret er for varmt og blødt. Derudover skal æggene i sandkagen ikke piskes luftige - det giver en tør citronmåne. Æggene skal være stuetemperede, så de ikke får smørblandingen til at køle ned og klumpe sammen. Har du ikke fået taget æggene ud fra køl i tide, så kan du lægge dem i lidt lunkent vand, når du også tager smørret ud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT