Gad vide hvor meget grød, jeg egentligt har kogt siden, at jeg blev mor for seks år siden? Meget. Rigtig meget! Grød er fortsat et hit hos mine børn - særligt i løbet af de koldere måneder, hvor det bare er rart at nyde en varm portion havregrød til morgenmad.
Selvom jeg efterhånden har en ret god fornemmelse af, hvor meget grød, jeg skal koge, for at det passer med familiens appetit, så står jeg alligevel ofte tilbage med en rest af grød. Ikke nødvendigvis meget, men alligevel nok til, at jeg ikke har lyst til at smide det ud.
Derfor gemmer jeg altid vores grødrester. Er der kun en smule, så gemmer jeg bare henover et par dage i et glas i køleskabet (reklamelink). Når jeg har nok, så steger jeg enten havregrøden til de her pandekager - eller kommer grøden i den her bolledej.
Det er om muligt de nemmeste og mest ukomplicerede surdejsboller, jeg nogensinde har bagt. Dejen til surdejsbollerne skal ikke æltes - eller foldes. Dejen skal bare røres sammen med en ske, hæve ved stuetemperatur og koldhæve natten over. Dagen efter former jeg dejen til boller med en våd ske. Drysser med frø og kerner (eller lader være) - og så er der friskbagte surdejsgrødboller små 20 minutter efter. Så. Nemt!
Så hvis du, ligesom jeg, ofte står tilbage med rester af morgengrøden, så ved du nu, hvad du kan bruge det til.
OBS! Brug noget godt mel - det er afgørende, når du ikke ælter dejen.
10-12 stk.
Det skal du bruge
Surdej
- 40 g moden surdej
- 40 g vand, 29 grader
- 10 g fuldkorns hvedemel - den her fuldkornsmel fra Kornby Mølle er min favorit (reklamelink)
- 30 g fint hvedemel - jeg bruger den her valset hvedemel fra Bornholms Valsemølle (reklamelink)
Dej
- 350 g lunkent vand
- 90 g ung og bageklar surdej
- 15 g honning eller rørsukker
- 175 g grød - alle slags kogt, afkølet grød kan bruges
- 50 g fuldkorns hvedemel - jeg bruger Kornby Mølle Hvedemel nr. 3 (reklamelink)
- 50 g sigtet ølandshvedemel - jeg bruger Kornby Mølle Øland nr. 2 (rekamelink)
- 380 g fint hvedemel - jeg bruger hvedemel fra Bornholms Valsemølle (reklamelink)
- 13 g havsalt
- *Frø, kerner og gryn til drys (kan udelades) - jeg bruger oftest blå birkes, sesamfrø, solsikkekerner og grovvalsede havregryn. Jeg bruger ca. 1 spsk. af hver og er der noget tilovers, så gemmer jeg det i en bøtte eller pose
Sådan gør du
Fodr din surdej og lad den stå lunt til den peaker og er bageklar.
Når surdejen er klar, så kommes vand, surdej, honning/rørsukker og grødrester i en skål eller bøtte (jeg bruger altid de her condibøtter til mine deje - de er nemme at arbejde i) (reklamelink). Rør til grøden er rørt ud og ikke ligger i klumper. Tilsæt mel og salt og rør dejen sammen med en ske til den er homogen og der ikke er mere tørt mel tilbage. Læg et tætsluttende låg på bøtten og lad dejen hæve ved stuetemperatur til den er hævet med ca. 50 %. Det tager typisk ca. 4 timer i mit køkken og med min surdej.
Kom dejen på køl til dagen efter.
Dagen efter tændes ovnen på 250 grader over/under varme - allerhelst med et bagestål i for bedste opbagning i bollerne (reklamelink). Lad ovnen og bagestålet varme op i ca. 45 minutter. Kom en tom bageplade nederst i ovnen og kog en liter vand i en elkedel - det skal bruges til at skabe damp under bagningen.
Når ovnen er varm, så tages dejen fra køl, og der formes boller med en våd spiseske. Kom bolledejen på et stykke bagepapir. Drys med frø og kerner og før bollerne ind på det varme bagestål. Hæld vand i den varme bageplade og luk for ovnen, så dampen forbliver omkring bollerne. Bag bollerne med damp i 8 minutter.
Tag pladen med vand ud og skru ovnen over på 250 grader varmluft. Bag grødbollerne yderligere ca. 10 minutter til godt gyldne. Afkøl på en rist og nyd.
*Det tyngder bollernes opbagning en smule, når du drysser med frø og kerner. Men jeg synes, det smager skønt - og så tager jeg fint til takke med en knap så høj bolle.
Skal det have en konsistens der smatter helt ud?
Hej Anja
Nej, det lyder ikke helt korrekt.
God bagelyst,
Cathrine
Min dej var helt flydende da jeg skulle sætte den på bagepapiret og flød helt ud til nærmest klatkager. Har fuldt opskriften helt, men der er jo forskel på mel og det er nok der problemet ligger, så det kunne faktisk være rart hvis der stod i din opskrift en beskrivelse af hvordan dejen ca skal føles eller hvor fast den skal være, For det var en homogen masse uden tør mel tilbage, men det kan jo gælde mange tykkelser. Hvis du forstår?
Hej Cathrine
Jeg vil gerne vide hvorfor du koger vandet i elkedel inden du hælder det i bradepanden? Kan det ikke bare være koldt vand fra vandhanen?
Hej Søren
For at sænke ovnrummets temperatur mindst muligt 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Catrine
Tror du jeg kan erstatte grød med noget andet?
Vh
Maryam
Jeg elsker dine opskrifter, da de bare aldrig fejler. Men jeg bruger ikke surdej. Kan du anbefale hvor mange gram gær jeg skal bruge til denne opskrift?
Hej Louise
Jeg ville bruge 10-15 gram.
God bagelyst,
Cathrine
Denne opskrift er genial!
Min familie elsker bagværk med surdej, men da jeg stort set aldrig arbejder hjemme mere, bliver det stort set kun til surdejsbrød bagt hhv søndag og mandag.
I går morges (fredag) fodrede jeg min surdej i forhold 1:2:2, så ville jeg forsøge at få bagt et brød. Men da jeg kom hjem opdagede jeg, at surdejen var bageklar, og da vi havde en rest havregrød, rørte jeg straks dejen her sammen. Jeg har netop taget nogle flotte og velduftende surdejsboller ud af ovnen.
Fantastisk med en opskrift hvor surdejsbagning og job kan gå hånd i hånd!!
Hej Malene
Dejligt, at du har glæde af opskriften på de nemme surdejsboller 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine,
Skal man ikke tage noget af dejen fra til ny surdej?
Bh
Julie
Hej Julie
Du skal gemme lidt af din surdej i glasset og så fodre videre på den 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Jeg følger denne opskrift til punkt og prikke - og alligevel hæver dejen aldrig når den står på køkkenbordet. Hvad gør jeg mon forkert?
Surdejen består ellers flydetesten, så den burde være som den skulle.
Hej Maria
Hvis din surdej hæver, så vil din dej også hæve. Det er uundgåeligt. Du kan enten stille dejen mere lunt, så gærcellerne i surdejen trives bedre, og derfor hæver din dej hurtigere, eller lade din dej hæve længere tid - til den viser aktivitet.
God bagelyst,
Cathrine
Jamen så må jeg prøve at stille det et sted hvor det står lunere og så i mere end 4 timer. Måske skal jeg også lade grøden få stuetemperatur inden jeg hælder det i dejen. De er så gode de boller - er sikker på, at hvis de hæver korrekt, så er de endnu bedre 🙂
Hej Maria
Ja, god ide - lad grøden være stuetemperatur, så den ikke køler dejen ned.
Jeg er glad for, at du har fornøjelse af opskriften på de nemme surdejsboller.
God bagelyst,
Cathrine
Bager disse boller på ugentlig basis! Dog med forskelligt mel ifht hvad jeg lige har i skabet. Generelt lidt en “ryd op”-opskrift herhjemme. Senest bagte jeg dem efter de havde koldhævet i ca. 40 timer. Det giver en lidt mere syrlig bolle, men virkelig stadig top lækre!
5/5 - prøv dem🙌🏻
Hej Ida
Det er jeg så glad for at høre. Det er også bare en nem opskrift, som jeg selv bruger ofte 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine,
Jeg kan se at du i mange af dine opskrifter har vand i ovnen når du bager. Kan jeg undlade dette, da vi engang gjorde det med æbleskiver og endte med at skulle udskifte ovnen. Vi fik af vide at det var pga vandet, så jeg tør simpelthen ikke forsøge igen 😬
Og tak for en super god blog 🤗
De bedste hilsner
Kamilla
Hej Kamilla
Ja, du kan godt undlade det - men dampen hjælper til, at dejen ikke sætter skorpe for tidligt i bagningen 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Sikke nogle lækre og nemme boller - dem kommer jeg helt sikkert til at bage mange gange!
Kunne godt bruge en surdej med lidt mere aktivitet, har du nogle gode tips til dette?
Hej Josefine
Hvis du gerne vil have mere aktivitet i din surdej, så kan du fodre den morgen og aften i et par dage 🙂
God bagelyst,
Cathrine
De smager himmelsk!!!
Desværre var dejen for blød for mig… jeg er ikke vanvittig god til for våde deje - så jeg vil spørge dig, om du tror, at jeg kan hæve mængden af mel eller sænke mængden af vand?
Hvad er bedst..? Og hvor meget??
Hej Janne
Så ville jeg enten sænke mængden af vand eller bruge et andet mel. Hvor meget mel, du skal tage ud, er svært for mig at svare på - det afhænger af dit mel. Men prøv dig frem, og så kan du tilsætte mere vand løbende, når du rører dejen sammen.
God bagelyst,
Cathrine
Kæmpe favorit - vi bager dem minimum 2 gange om ugen, og jeg er endda begyndt at koge havregrød specifikt hertil 🤪.
De er mega nemme at lave og holder sig dejligt friske i flere dage, så tusind tak for den opskrift (også) 👏🏼
Hvordan skal temp være når jeg ikke kan bruge damp, da mit bagestål endnu er for nyt?
Bh Margrethe
Hej Margrethe
Temperaturen skal være den samme 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Jeg har bagt bollerne to gange. Jeg havde igen overskudsgrød. I stedet lavede jeg en frisk portion, som jeg puttede varm ned i det kolde vand. Så blev vandet lunt og grøden kølet helt ned. Herefter fulgte jeg resten af opskriften. Dejligt opskrift!
Hej Nina
Super fint tip - tak for det 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine. Har lige testet dine nye havregrødsboller her til morgen.
De var en KÆMPE SUCCES🥰
De smager vildt godt og med den sprødeste krumme. Bagte dem på på bagestål.
Og så gør det jo heller ikke noget opskriften er mega nem og næsten intet kræver👍🏼
Tak til dig for dine vildt gode opskrifter ❤️❤️❤️
Hej Anne
Hvor er det skønt at høre, at du har glæde af de nemme surdejsboller med havregrød. Det gør mig så glad.
Tak fordi du bager med.
God bagelyst,
Cathrine
Hej☺️ Jeg har investeret i en melkværn og korn selvfølgelig 😅 og bruger flittigt det friskmalede Mel i mit surdejsbrød, men oplever tit at den bliver lidt mere våd, end ved “købe”Mel. Er det noget du har erfaringen med?
Tilsvarende nemlig også når jeg fodrer min surdej med det.
Hej Bolette
Det kan skyldes, at formalingsgraden i den kværn er grovere end det mel, du køber.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine. Kan man mon bruge Fuldkorns Øland fra Bornholms valsemølle istedet for kornby nr 3?
Kh Rebekka
Hej Rebekka
Ja, det tænker jeg sagtens, at du kan 🙂
God bagelyst,
Cathrine