Fastelavnsboller med remonce og vaniljecreme

Jeg har lidt svært ved at afvige fra min mormors opskrift på hjemmebagte fastelavnsboller. De er altså bare fantastiske! Men da jeg allerede har bagt dem et par gange i år, så fik jeg lyst til at eksperimentere med en fastelavnsbolledej, der lidt nemmere kan holde på en større mængde fyld. Wienerbrødsdejen, som min mormor bruger til sine fastelavnsboller, er ret porøs, og jeg har bedst succes med kun at komme vaniljecreme i dem.

Derfor skulle de indeholde forskellige slags fyld, da jeg bagte de her supergode og nemme fastelavnsboller. Gærdejen er lidt mere fast, og den kan nemt klare masser af god fyld. Derfor indeholder de her hjemmebagte fastelavnsboller både vaniljecreme, remonce og nougat. Og en generøs klat glasur ej at forglemme. Og de smagte altså så skønt. Fadet blev hurtigt tømt, og jeg glæder mig allerede til at bage dem flere gange i februar.

12 stk.
Det skal du bruge:

Dej

  • 75 g mælk
  • 75 g blødt smør
  • 20 g gær
  • 20 g sukker
  • 250 g hvedemel
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 3 g salt
  • 1 æg

Vaniljecreme

  • 1 vaniljestang
  • 2 æggeblommer
  • 25 g sukker
  • 20 g maizena
  • 200 g sødmælk

Remonce

  • 50 g marcipan
  • 50 g sukker
  • 50 g blødt smør

Derudover

Sådan bager du fastelavnsboller med vaniljecreme og remonce:
Vaniljecreme:
Vaniljecremen koges først, så den kan nå at køle. Del vaniljestangen på langs og skrab vaniljekornene ud. Bland kornene med lidt sukker for at skille vaniljekornene ad. Rør æggeblommer, sukker, maizena og vanilje sammen i en gryde. Kom mælken og den tomme vaniljestang i. Varm blandingen op under middelvarme, mens du pisker let. Når cremen koger, så tages den af varmen. Kom cremen i en skål, dæk den med husholdningsfilm direkte oven på cremen, så den ikke danner en hinde. Lad cremen køle i køleskabet, mens du laver dejen.

Dejen:
Lun mælken i en gryde til den er lillefinger-varm. Tag gryden af varmen, kom smørret i og lad det smelte. Hæld smør- og mælkeblandingen i en skål. Kom gær i og rør rundt så gæren opløses. Kom ægget i blandingen og rør det ud. Bland hvedemel, kardemomme, salt og sukker sammen og ælt dejen godt til den er glat og skinnende og ikke hænger ved bordet.

Kom en pose eller husholdningsfilm over dejen. Kom et viskestykke over og lad dejen hæve ved stuetemperatur i 45 minutter.

Remonce:
Kom marcipan, sukker og blødt smør i en skål. Rør det sammen med en ske. Stil til side.

Saml og form fastelavnsbollerne:
Vend dejen ud på et let meldrysset bord og rul den ud til et rektangel på 30 x 40 cm. Skær dejen i firkanter på ca. 10 x 10 cm. Kom en tynd skive nougat på hver firkant efterfulgt af en spsk. remonce og en spsk. vaniljecreme. Fold hvert hjørne ind over fyldet og tryk dejen godt sammen hele vejen rundt, så der ikke er nogle åbne sprækker, hvor fyldet kan løbe ud. Kom fastelavnsbollerne på en bageplade beklædt med bagepapir.

Lad fastelavnsbollerne efterhæve under et stykke husholdningsfilm og viskestykke i 45 minutter. Tænd ovnen på 200 grader over/under varme. Stil en tom bageplade i nederste rille i ovnen – den skal bruges, når der skal skabes damp i ovnen. Kog en liter vand i en elkedel. Pisk et æg sammen og pensl fastelavnsbollerne, når de har efterhævet. Sæt én plade fastelavnsbolle i midten af ovnen. Hæld kogende vand i den tomme bageplade og luk ovnen. Bag de hjemmelavede fastelavnsboller med damp i 10. Fjern bagepladen med vand og bag fastelavnsbollerne i yderligere cirka 5 minutter til gyldne.

Lad fastelavnsbollerne køle af på en rist og smør dem med en tyk glasur, hakkede pistacienødder og frysetørrede hindbær.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Fastelavnsboller_red2

58 comments on “Fastelavnsboller med remonce og vaniljecreme”

  1. Uh, de er lige kommet ud af ovnen herhjemme.
    Der blev ca dobbelt så mange som 12 ;p Men de dufter himmelsk!

    KH

  2. Jeg har nogle i ovnen lige nu. Hvordan skal de mon opbevares? Umiddelbart har jeg lyst til at lade dem stå på køkkenbordet i en beholder, så de ikke udtørrer i køleskabet. Men er det nu den bedste måde at gøre det på?

  3. Glæder mig til at skulle igang med dem ? Hvordan kan det være du bruger varmluft? Synes jeg har hørt at det tørre bagværket ud?

    1. Hej Karina
      Det gør jeg også!
      Jeg elsker fastelavnsboller 🙂

      Jeg bruger varmluft fordi, at det giver en højere varme end almindelig ovn.
      Du kan også bage dem på 220 grader over/under varme 🙂

      Rigtig god bagelyst,
      Cathrine

  4. Hej Cathrine.
    Tak for mange super lækre opskrifter 🙂
    Tror du man man lave fastelavnsbollene om aftenen, stille på køl og så bage dem om morgenen?

    1. Hej Helene

      Så vil jeg hellere anbefale dig at fryse dem 🙂 Når de har efterhævet, så kan du fryse dem ned. Lad dem tø op i en lille halv times tid ved stuetemperatur, mens ovnen varmes op.

      Bag dem - måske lidt længere tid end angivet her i opskriften, da de lige skal tø helt op i ovnen. Så er de helt friskbagte til servering 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  5. MUMS, jeg har lige bagt dem her:P Dejlig nem opskrift! Dejen hævede ret godt og jeg kunne sagtens have lavet mange flere end de 12 (jeg ved ikke hvorfor jeg ikke bare lavede flere..???) og da jeg samtidig tænkte at jeg ligeså godt også kunne bruge alt det fyld jeg havde lavet, står jeg nu med en plade med 12 fastelavnsboller på størrelse med håndbolde.....eller måske bare halve håndbolde:D:D Men heldigvis elsker jeg fastelavnsboller - og fyld:D

  6. Hej Maria

    Skønt, at du er glad for opskriften på fastelavnsboller. Du har helt ret - der bliver flere end 12 stk. Jeg bagte dem selv i weekenden, og jeg fik 18 stk. Så det har jeg rettet til nu 🙂 Tak!

    God bagelyst,
    Cathrine

  7. Hej Cathrine.

    Ved du om jeg kan bytte smør og mælk ud med hhv. Naturli' "smør" og havre/mandel/soya mælk?
    Jeg vil gerne lave dine fastelavnsboller men jeg har en som ikke kan tåle mælkeprotein nemlig.

  8. Hej Cathrine.

    Kan man putte lidt mørkt chokolade i, i stedet for nougat?
    Tak for dine mange lækre opskrifter. I morgen står den på koldhævede kanelsnurrerer. Og jeg glæder mig.

  9. Hej Cathrine.
    Jeg fik din bog bagværk i julegave og dette var den 3. Opskrift jeg har prøvet derfra. Igen stor jubel ved hele familien. Jeg havde midt problemer med at cremen flød ud for mig, så jeg har nok ikke fået lukket dem godt nok. Men så lækre - godt tip med dampen 🙂
    Kh Mette

    1. Hej Mette

      Tusind tak - hvor er det dejligt, at min bog er i brug hos dig 🙂

      Ja, enten ikke lukket ordentligt. Eller også er dejen ikke æltet ordentligt. En god glutenstruktur er vigtig, så dejen ikke sprækker, når den hæver under bagning. Lidt damp i starten af bagningen kan også være et tip 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  10. Hej Cathrine
    Jeg glæder mig til at bage dine fastelavnsboller i weekenden, men undrer mig over at der står 75 g mælk - er det rigtigt nok? Tænker det er lidt 🙈
    Giver opskriften 12 el 18 stk.?
    Kh. Charlotte

  11. Hej! Har lige sendt dig er som på insta, men lægger det her også, hvis nu andre har samme spm...

    Hej Cathrine. Efter at have spist os igennem de mest perfekt chokoladeboller og pølsehorn, er vi nået til fastelavnsbollerne 😋 (jeg fik din bagebog i julegave af min datter - snedig type...). Nå, men dejen står til hævning, men jeg synes, den virker lidt kompakt/meget smørholdig (ift alm bolledej). Hvor meget skal jeg forvente, at den hæver? Håber du har tid til at svare. Ellers er det selvfølgelig også helt ok!

  12. Hej Cathrine
    Jeg havde også lidt problemer med hævningen både før og efter formning af bollerne. Og dejen var underlig umedgørlig - sådan elastisk. Det har helt sikkert ikke noget med opskriften at gøre, men måske du ved, hvad der er sket..?

    PS fik også din skønne bog i julegave☺️

    1. Hej Marie

      Jo, det havde desværre noget med opskriften at gøre 🙁 Jeg var kommet til at skrive 350 g hvedemel i stedet for 250 g hvedemel. Du har derfor fået en for tør og kedelig dej. Det beklager jeg virkelig! Fejlen er rettet - og jeg håber, at du vil give fastelavnsbollerne et nyt forsøg 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  13. Hej Marie

    Hvis dejen har været lidt tyggegummi-agtigt, så kan det tyde på, at den enten er overæltet eller blevet for varm under æltning? Kan det passe?

    Dejen bør være meget taknemmelig at arbejde med grundet det gode indhold af smør og æg 🙂 Den er så mættet, at den nemt slipper bordet og klistrer sig sammen, når fastelavnsbollerne skal formes.

    God bagelyst,
    Cathrine

  14. Hej Cathrine😊
    Der står man skal bruge 1 æg i dejen, men i fremgangsmåden står der “æggene”. Er det en fejl eller? Ellers tusind tak for mega lækker opskrift;)
    Kh. Pernille

    1. Hej Pernille

      Ja, der skal kun 1 æg i dejen. Derudover skal du bruge 1 æg til at pensle fastelavnsbollerne med. Jeg har rettet til - tak for at gøre mig opmærksom på det 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  15. Hej Cathrine. Mange tak for svar! Det kan bestemt godt være derfor. Jeg kørte min dej på maskine, så måske det er bedre at bruge kold mælk så, for at det ikke bliver for varmt? Tak for gode opskrifter og gode råd☺️

  16. Hej Cathrine
    Noget gik helt galt, da jeg bagte disse fastelavnsboller. Dejen blev meget tør og sej og hævede ikke. Jeg plejer at have godt styr på mine gærdeje, så det undrer mig.
    Du skriver, at der skal 1 æg i dejen, men skriver at æggene(flertal) røres i. Det ville forklare at den var så tør.
    Ser dog at det er lykkedes for andre med samme opskrift?!
    I øvrigt tusind tak for en god og meget givende blog og videoer som jeg har meget glæde af at følge.

    1. Hej Synne

      Fejlen er min! Jeg beklager så meget! 250 g hvedemel var blevet til 350 g hvedemel. Og det er en fejl! Du har derfor stået med en alt for tør dej! Undskyld.

      Jeg har rettet til i opskriften, så der nu er de korrekte 250 g hvedemel i dejen. Jeg håber meget, at du har lyst til at give opskriften endnu et forsøg - for det er nogle virkelig skønne fastelavnsboller 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  17. Hej Cathrine. De ser så lækre ud disse fastelavnsboller! Jeg har dog lidt problemer med opskriften. Jeg synes ikke dejmængden overhovedet harmonerer med de angivne 12 stks / 10x10 cm stykker / 0,5 cm tykkelse?! Jeg fik lige dej nok til 10 små boller, og fik slet ikke brug for alt fyldet. Jeg synes dejen skilte og var meget svær at få lukket sammen/få til at klæbe sammen under bollerne (så fyldet løb ud på de fleste). Mht bagning, så skriver du 200 gr over/under i opskriften, men i kommentarer skriver du at du bruger 220/varmluft? Måske jeg bare skal gi dem et forsøg mere, men synes det har været relativt meget arbejde/mange processer for et resultat der ikk er helt godt, så vil gerne lige prøve at eliminere fejlkilder før jeg evt prøver igen

    1. Hej Ida

      Jeg har desværre haft en fejl i opskriften. Du har haft en for tør dej, da jeg havde angivet for meget hvedemel. Det beklager jeg - jeg kan godt forstå, at dejen har drillet dig. Dejen skal rulles ud til et rektangel på 30 x 40 cm - så passer den perfekt til 10x10 firkanter. Der giver dig 12 fastelavnsboller 🙂

      Jeg bager dem ved 200 grader over/under varme.

      God bagelyst,
      Cathrine

  18. Hej hej, hvad er det der gør at man kan få det hulrum i bollen når den er færdig bagt? Synes tit mine bare bliver kompakte boller med fyld. Men vil gerne de hæver lidt op og skabet det “hulrum” Jeg synes ikke de hævet alverden når de er fyldt og venter på ovnen. Skal de hæve en masse der lige som en alm bolle? Har bagt en del forskellige boller fra “Bagværk” og de er blevet sindssyg gode!👍🏽👍🏽😊 Tak🙏🏽

    1. Hej Mads

      Hulrummet bør skabes "automatisk", da du folder dejen omkring noget fyld. På min YouTube kanal kan de se en video af, hvordan jeg former mine fastelavnsboller - måske det kan guide dig 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  19. Er det rigtigt at der kun skal 75 g Mælk i?
    Jeg syntes min dej var helt tør, så jeg måtte tilføje 50 g mere for at få en homogen dej..

    1. Hej Mathilde

      Tusind tak for din besked!

      Ja, 75 g mælk er korrekt. MEN! Det var melmængden ikke. Et 2-tal var blevet til et 3-tal. Så der stod 350 g hvedemel i stedet for 250 g hvedemel. UNDSKYLD! Jeg er så ærgerlig over, at opskriften har været misvisende.

      Jeg har nu rettet opskriften til, så den passer.

      Godt, at du selv justerede med mere mælk.

      God bagelyst,
      Cathrine

  20. Hej Cathrine.
    Under ingredienser til dejen står der 1 æg, men i teksten skriver du æggene?!
    Min dej lader tør. Havde intet problem med ikke at få den til at klistre til bordet, snarere at samle den... og ja det samme gjorde sig gældende, da bollerne skulle lukkes, kunne desværre slet ikke få dejen til at hænge sammen.
    Mon du har et bud på, hvad der er gået galt?

    1. Hej Helle

      Jeg har rettet teksten med æggene. 1 æg i dejen er korrekt. MEN! Jeg har desværre lavet en fejl i melmængden, og du får derfor en tør dej. UNDSKYLD! Du skal bruge 250 g hvedemel - og ikke 350 g!

      God bagelyst,
      Cathrine

  21. VIRKELIG lækre fastelavnsboller! - og for første gang bagt med damp er det første gang jeg har oplevet, at alt fyldet er blevet inde i bollerne 🙂

    I opskriften i bogen (og til dels også heri, det står dog ikke ligeså tydeligt), står der, at de skal lægges på to plader, men synes umiddelbart godt de kunne være på én også uden at vokse sammen. Måske mine ikke hævede så meget.. eller er der en anden særlig årsag til at vælge to plader?

  22. Tak for svar Cathrine - det er nu rettet i min bog. Heldigvis forblev fyldet indeni de fleste boller og smagen fejlede intet 🤤

  23. Sker der noget ved at bage dem på varmluft i stedet for? Jeg bor i studiebolig og har en elendig ovn, og min over/undervarme funktion virker ikke rigtigt 🙂

  24. Hej Cathrine.
    Jeg bøvler med, at remoncen knaser, hvilket jeg ikke rigtigt synes er tilfældet, når andre serverer bagværk med remonce. Det er som om at sukkeret ikke rigtigt smelter - er der nogle tips og tricks til at undgå det, eller er det bare sådan, at det egentligt skal være?

  25. Hej Cathrine.
    Kan man fryse fastelavnsbollerne når de er bagt og nedkølet?
    De smager jo vildt godt 🙂
    Bh Louise😉

    1. Hej Louise

      Ja, de er superdejlige 🙂 De kan sagtens fryses. Du kan fryse dem før efterhævning - og så tø dem op natten over og lade dem efterhæve inden bagning. Du kan også fryse dem efter bagning (uden glasur). Lad dem tø op, stænk dem med lidt vand og lun dem ved 180 grader til let sprøde udenpå og gennemvarme.

      God bagelyst,
      Cathrine

  26. Jeg synes min dej blev lidt tør/tung og den hævede ikke godt op... i vejledningen til dejen står der kom æggene i. I ingredienslisten står der 1 æg - mon der skal mere end et æg i? Ellers ved jeg ikke hvad der er gået galt for mig...

    1. Hej Josefine

      Har du mon printet opskriften ud eller andet tidligere? Jeg har i løbet af ugen fundet en fejl i opskriften, som du er rettet. 250 g mel var blevet til 350 g mel - det var en fejl! Opskriften er nu rettet til, så der er de korrekte 250 g hvedemel (og rettet "æggene" - det er korrekt med 1 æg)

      God bagelyst,
      Cathrine

  27. Hej Frederikke

    Nej, så bager du dem bare på varmluft - hellere det end dårlig varme. Ulempen ved varmluft er, at det kan tørre overfladen en smule ud, og det øger risikoen for, at de sprækker.

    God bagelyst,
    Cathrine

  28. Mine fastelavnsboller revnede under hævningen. Jeg havde ikke husholdningsfilm over, men kun viskestykke, kan det være årsagen? De ser ellers så lækre ud 🙂

    1. Hej Lærke

      Jeg tror nærmere, det skyldes, at dejens glutenstruktur måske ikke har været udviklet optimalt. Men ja, et klæde kan også tørre dejen ud, men det bør ikke være nok til, at de revner under hævning.

      God bagelyst,
      Cathrine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT