Mormors klassiske fastelavnsboller

Da jeg spurgte min mormor, om jeg måtte få hendes opskrift på fastelavnsboller svarede hun ”jamen, den har jeg jo bare i hovedet?”. Sådan lyder svaret ofte, når jeg gerne vil have én af mine mormors opskrifter. Verdens bedste fødselsdagsboller er også en opskrift, som hun bare gemmer i hovedet. Netop derfor er jeg så glad for, at jeg husker at få hendes opskrifter, så de ikke går tabt. Tilbage til de hjemmebagte fastelavnsboller… For de smager helt fantastiske. Mormor Bente lærte mig, mens vi skriblede opskriften ned, at rigtige fastelavnsboller (ifølge hende) er med en let og smørfyldt wienerdej, for som hun sagde ”det er jo ikke meningen, at bollen skal være kompakt og et måltid i sig selv, men en blød bolle, der klæder vaniljecremen”. Jeg må give hende ret. Mormors klassiske fastelavnsboller bagt af en wienerdej og fyldt med hjemmekogt vaniljecreme ér altså fantastiske. Jeg har planer om at bage endnu en portion fastelavnsboller i februar, for min kæreste drømmer om, at jeg kommer både nougat og remonce i også – så det er vi nødt til at prøve.

18 stk.
Det skal du bruge:

 • 350-400g hvedemel
 • 250g smør (halvdelen til dejen, den anden halvdel til at fylde inden i dejen)
 • 25g gær
 • 2 spsk. sukker
 • 2 spsk. koldt vand
 • 2 æg (+ 1 til pensling)
 •  1,25 dl mælk
 • ½ tsk. kardemomme

Vaniljecreme:

 • 3 ægblommer
 • 3 spsk. sukker
 • 1 spsk. maizena
 • 2,5 dl mælk (jeg bruger sødmælk)
 • ½ vaniljestang

Sådan bager du mormors wienerbrøds fastelavnsboller med vaniljecreme:
Vaniljecremen koges først, så den kan nå at køle. Del vaniljestangen på langs og skrab vaniljekornene ud. Bland kornene med lidt sukker for at skille vaniljekornene ad. Rør ægblommer, sukker, maizena og vanilje sammen i en gryde. Kom mælken og den tomme vaniljestang i. Varm blandingen op under middelvarme, mens du pisker let. Når cremen koger skal den koges ca. 1-2 minutter, mens du stadig rører, så cremen ikke klumper. Kom cremen i en skål, dæk den med husholdningsfilm direkte ovenpå cremen, så den ikke danner hinde. Lad cremen køle i køleskabet, mens du laver dejen.

Kom gær, vand og sukker i en skål og rør det sammen. Slå æggene ud i og rør dem sammen med gæren. Kom mel og smør i en skål og smuldre det sammen. Tilsæt kardemomme. Lun mælken til den er lillefinger-varm. Bland alle ingredienserne sammen og ælt dejen til den er glat og smidig.

Kom godt med mel på bordet og hæld dejen ud herpå. Rul dejen ud til ca. 30x60cm. Kom tynde skiver af smør på en tredjedel af dejen. Fold dejen så der er tre lag. Bank dejen med kagerullen og rul den herefter til 30x60cm igen. Fold dejen endnu engang så der er tre lag. Bank og rul dejen igen, så dejen igen bliver 30x60cm. Kom et klæde over dejen og lad den hæve 1 time. Skær nu dejen ud i 18 lige store firkanter. Kom en spsk. creme i midten af hver firkant. Fold hver hjørne sammen på hver firkant, så cremen bliver lukket inde i hver fastelavnsbolle. Kom bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad bollerne efterhæve i 30 minutter. Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Pisk et æg sammen og pensel hver fastelavnsbolle. Bag de hjemmelavede fastelavnsboller i 15-20 minutter til de er let gyldne. Lad bollerne køle og pynt dem med chokoladeglasur.

Tip: sådan fryses fastelavnsboller ned. I denne video fortæller jeg, hvordan og hvornår du bedst fryser dine hjemmebagte fastelavnsboller. KLIK HER for at komme til video.

fastelavnsboller-2Fastelavnsboller_8 Fastelavnsboller_9 Fastelavnsboller_12 Fastelavnsboller_13

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

11 comments on “Mormors klassiske fastelavnsboller”

 1. Kan man lægge dem i køleskab, når de er færdig hævet, natten over for at bage dem dagen efter?

 2. Hej Cathrine,
  Jeg kan simpelthen ikke regne den første foldning ud. Hvis der kun kommer smør på en tredjedel af dejen og man derefter folder den så der kommer tre lag, så kommer der vel ikke smør i alle lagene? Ellers er det bare mig der slet ikke kan visualisere det 😅
  Kan du hjælpe?

  1. Hej Camilla
   Det er ikke dig, den er gal med - det er min mormor 😉 Du har helt ret! Jeg er faktisk begyndt at fordele smørret på 2/3 af dejen - så jeg kan folde den frie del i midten. Så giver det lag. Men sådan gør min mormor ikke, og jeg har her taget billeder af hendes bagning og videregivet hendes proces 🙂 Forvirrende eller ej.

   Jeg håber, at du kom i mål med nogle skønne fastelavnsboller.

   God bagelyst,
   Cathrine

 3. Hei.

  Har du bilde når du folder deigen i 3 lag? Er det kun smør første gangen ikke andre gangen du folder deigen ? Takk for hjelpen. Mvh. Anna

 4. Hej Cathrine. Jeg synes dejen virker meget våd og klistret. Så meget så jeg umiddelbart ikke tænker at den kan rulles ud.
  Hvordan skal konsistensen af dejen være?
  Mvh Lise

 5. Hej Cathrine,
  Jeg overvejer at gå i gang med at bage disse fastelavnsboller, men er kommet lidt i tvivl om fremgangsmåden.
  Kan det passe at dejen kun skal foldes to gange? Altså så der bliver 9 lag? Jeg har altid kun set opskrifter med weinerdej, hvor den foldes tre gange, så der kommer 27 lag.
  Og skal dejen efter sidste udrulning blot dækkes og derefter hæve udrullet på bordet? Det har jeg heller aldrig prøvet før. Er det mig der misforstår noget? 😄

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT