Fermenteret grød lyder ret kompliceret. Men det er så nemt, og det kræver nærmest intet. Bonus er, at det faktisk er endnu hurtigere at koge grøden om morgenen. Og det er altså en fordel, når man som vi koger grød næsten hver eneste morgen. Ellinor elsker sin morgengrød, og jeg spiser det også meget gerne. Særligt når det er fermenteret. Så smager det nemlig af meget mere.
Det er så simpelt at fermentere din grød, og det giver dig langt mere sundhed og mæthed. Som jeg også skrev om i det her indlæg, så indeholder fuldkorn fytinsyre, som kan hindre optagelsen af calcium, jern, zink og magnesium. Når du fermenterer din mad, så omdannes fytinsyren, og det øger fordøjeligheden og optagelsen af de vitaminer og mineraler, der er i grøden.
Fermenteret grød er mere syrlig end almindelig grød. Men det smager til gengæld også af meget mere. Sammen med saltet i grøden og toppet med sød frugt, bitre kakaonibs og sprøde kokosflager, så har du et superlækkert og sundt morgenmåltid.
1 portion
Det skal du bruge:
- 40 g gryn, fx havregryn, speltgryn, ruggryn osv.
- 100-125 g vand
- 1 lille spsk. Acido, kærnemælk eller valleprotein
- Salt
- Topping: jeg brugte kakaonibs, ristede kokosflager, frisk æble, hampefrø som er fulde af protein og sunde fedtsyrer og Acido.
Sådan laver du fermenteret grød:
Aftenen før: Kom vand, gryn og surmælksprodukt i en gryde. Dæk gryden med et låg, men sørg for at der kan komme ilt til, så de sunde bakterier kan udvikle sig. Lad grøden stå i gryden ved stuetemperatur til morgenen efter.
Om morgenen koges grøden. Tilsæt mere vand hvis nødvendigt og andre smagsgivere. Du kan få inspiration til, hvad du kan koge din grød med i det her indlæg.
Indeholder affiliatelinks.
Hejsa - kan jeg bruge Hampeprotein til at gøre det surt med?
Hej Jette
Jeg har ikke prøvet at arbejde med hampeprotein, så det ved jeg desværre ikke.
God bagelyst,
Cathrine
Vil kogning ikke ødelægge de gavnlige bakterier der er hele formålet med at fermentere grøden?
Tak for dejlig opskrift, der er noget jeg ikke forstår.
Ved fermentering af grøntsager med salt, skal man helst holde ilt væk, da ilt beskrives som fermenteringens fjende, men når man laver denne grød skal der helst ilt til?
Hej Lena.
Ja, det er helt korrekt. På fx kål er der en masse gærceller og bakterier på kålens overflade, der kan starte en fermenteringsproces.
Det er der ikke på gryn og mel - derfor har vi brug for bakterier fra luften, og ilt til at de bakterier kan formeres. Luftens bakterier lever af stivelsen i mel og gryn. Derfor skal der også tilføres ny mel og vand løbende for, at surdejen kan leve videre og ikke rådner.
Din surdej vil også rådne, hvis den stod en måned ved stuetemperatur (som fermenteret kål fx. skal) og ikke fik tilført ny mel og vand (næring).
Så du kan egentligt sammenligne en fermenteret grød med en surdej - og ikke fermenteret kål.
Giver det mening? 🙂
Mvh. Cathrine
Kan man bruge almindelig yoghurt naturel eller græsk yoghurt? Og kan man f.eks. lade grøden stå med tørrede frugter i, sammen med grynene?
Hej Susanne.
Ja, det kun bruge alle slags syrnede mælkeprodukter. De skal dog være økologiske, da mælkesyrebakterierne er aktive der i 🙂
Du kan sagtens komme tørrede frugter, nødder, frø, kerner osv i 🙂
Et revet æble ville garanteret også være lækkert.
Kan man gøre noget andet hvis man ikke kan tåle mælkeprodukter ?
Ja, du kan bruge en surdej i stedet 🙂