Koldhævede æbleskiver med surdej

Æbleskiver hører julen til. Min mormors gamle æbleskivejern har mange år på bagen, og der er efterhånden blevet bagt et utal af æbleskiver på det. Jeg har fået lov til at have æbleskivejernet boende hos mig, og det er jeg spændt på, om jeg kan administrere. For jeg kan virkelig godt lide æbleskiver.

Siden at Ellinor begyndte at spise selv, så har hun altid fået lov til at smage vores mad, hvis hun viser interesse for det. Derfor forsøger jeg også at gøre alt mit bagværk så næringsrigt og letfordøjeligt som muligt. Is, kage og slik får hun endnu ikke. Men æbleskiver i juletiden vil hun gerne smage, og derfor vil jeg gerne lave vores æbleskiver så næringsrige og sunde som muligt. Samtidig med at de skal smage af æbleskiver og ikke være en grov bolle, der er bagt i et æbleskivejern.

Surdej i æbleskivedejen, friskkværnet mel og koldhævning giver hjemmebagte æbleskiver masser af smag, men sikrer også at de indeholder kostfibre, vitaminer og mineraler, som er gode for kroppen og som mætter os. Når man bruger fuldkornsmel og friskkværnet mel, så er indholdet af fytin højt. Fytin findes i kornets skaldele, og det binder calcium, jern, zink og magnesium. Når du bruger surdej og koldhævning, så aktiveres fytase-enzymet i kornet. Fytase kan bryde fytin-bindingen, så kroppen kan optage de næringsstoffer, der er i melet. Hvis du kværner dit eget mel, så er indholdet af vitaminer og mineraler særligt højt.

Æbleskiverne smager af meget mere, end de æbleskiver, man køber. Samtidig mætter de meget mere og kan sagtens serveres som et hyggeligt aftensmåltid i december. Koldhævede æbleskiver med surdej er de bedste æbleskiver, jeg har smagt.

25-30 stk.
Det skal du bruge:

 • 5 dl kærnemælk
 • 75 g ung surdej (læs her hvordan du fodrer din surdej)
 • 200 g groft ølandshvedemel – gerne friskkværnet for højere næringsindhold*
 • 150 g hvedemel
 • 1 tsk. kardemomme
 • 1 tsk. bagepulver
 • 3 æg
 • 2 spsk. sukker
 • 50 g smeltet smør
 • ½ tsk. salt

Sådan lavere du sundere og bedre æbleskiver:
12-24 timer før spisetid:
Rør kærnemælk, surdej og mel sammen. Lad det stå på køkkenbordet med et låg løst over sig (så der kan komme luft til) i ca. 2-3 timer. Herefter stiller du fordejen i køleskabet natten over.

Inden spisetid pisker du æggeblommerne sammen med sukker. Når æggeblommerne er lyse og luftige, så piskes bagepulver og kardemomme i kort. Æggehviderne piskes stive. Kom smeltet smør, salt og æggeblommerne i fordejen. Vend de piskede æggehvider i. Tag først en skefuld og bank den godt ind i dejen. Herefter kan du forsigtigt folde resten af æggehviderne i, så du får en luftig og let æbleskive dej. Varm et æbleskivejern godt op. Kom en smule smør i hvert hul og steg æbleskiverne.

*Hvis du er glad for at bage, og du gerne vil have, at dit hjemmebagte brød (og æbleskiver) har så højt et næringsindhold, som muligt, så kan jeg kun anbefale at investere i en melkværn. Den sikrer, at dit mel er friskkværnet, og det smager både bedre og er sundere. En melkværn har du resten af livet. Jeg har den her Hawos Billy melkværn, og jeg er så glad for den. Den gør mit bagværk sundere og giver det meget mere smag. En melkværn har du resten af livet.

ableskiver_surdej_1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

10 comments on “Koldhævede æbleskiver med surdej”

 1. Hej Cathrine,

  Tak for mange gode opskrifter på både web, video og bøger!

  Hvorfor bruger du groft / fuldkorns Ølandshvede i dem - sundhed? Ville det være muligt, at lave dem kun på hvedemel, så de bliver mere som almindelige æbleskiver?

  /Niklas

  1. Hej Niklas

   Tak! Ja, du kan sagtens lave dem på fint hvedemel.

   Det grove ølandshvede var vist en del mit "jeg er lige blevet mor, og mit barn skal have fuldkorn"-trip - og så for smagen. Fuldkornsmel smager af mere. Meeen... I dag ville jeg helt sikkert bage dem på hvedemel 🙂 Helt klassiske.

   God bagelyst,
   Cathrine

 2. Hej, vil jeg kunne skifte kærnemælk ud med eksempelvis kokosmælk eller en plantebaseret yoghurt? Jeg er mælkeallergiker og min krop ville ikke rigtig samarbejde med mælkeprotein ?
  På forhånd tak, Hilda

 3. Hej.
  Hvad er grunden til at du bruger bagepulver og ikke natron i dine æbleskiver. Har vist ikke set det før i en opskrift. er det pga surdejen? 🙂

  1. Hej Anne
   Min basisopskrift på æbleskiver er fra min mormor - og der er bagepulver i. Så det har jeg ikke tænkt over.
   Er det bedre med natron? Hvad er din erfaring?

   Mvh. Cathrine

  2. Halløj,

   Så er det i dag/i morgen din opskrift skal stå sin prøve her i julehytten:-)
   Traditions tro er der æbleskiver og gløgg 1. søndag i advent.

 4. Hej Cathrine
  Jeg har lige fundet din opskrift på æbleskiver. Glæder mig til at prøve den 🙂
  Jeg har tidligere bagt mange æbleskiver men oplever de falder sammen, når de har ligget 5-10 min. Fx når jeg prøver at holde dem varme i ovnen. Jeg har prøvet at bage både med gær og bagepulver, men med samme trælse resultat hver gang. De smager godt men ser ikke så pæne og indbydende ud når de har ligget lidt tid. Ved du om din opskrift her er bedre mht ikke at falde sammen? Eller har du et godt råd til hvad jeg kan gøre, så de ikke falder sammen i ovnen?
  Pft for hjælpen.
  Mvh Rikke

  1. Hej Rikke
   Tak for din kommentar - jeg er glad for, at du har lyst til at prøve opskriften på mine æbleskiver.

   Gode, hjemmelavede æbleskiver vil falde lidt sammen, når de ligger. Det er kun de kedelige, kompakte æbleskiver fra frost, der kan holde den perfekte runde form. Grunden til, at æbleskiverne falder sammen, kan være, at der ikke er nok hævemiddel i (surdej, gær, bagepulver) eller at æbleskiverne ikke er bagt nok.
   De skal selvfølgelig ikke blive helt flade, men det er ikke til at undgå, at de ikke forbliver kuglerunde.

   God bagelyst,
   Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT