Groft franskbrød med surdej og ølandshvede

Min surdej er en del af næsten alt min bagning efterhånden. Den gør mig ægte glad. Jeg bliver fortsat begejstret over, hvordan vand og mel kan få mine deje til at hæve - og mit bagværk til at smage endnu bedre. Jeg bager ikke længere kun boller, brød og rugbrød med min surdej. Nu er min surdej også med, når jeg bager kardemommesnurrer, chokoladekiks, croissanter og kanelsnegle. Jeg åbner og bager fra min bog "Sødt Med Surdej" ugentligt, og den bogs opskrifter giver mig fortsat så meget glæde.

Derfor skulle min surdej selvfølgelig også være en del af et groft formfranskbrød. Sådan ét efterspurgte mine børn nemlig. "Ikke de der surdejsbrød, som du plejer at bage - men sådan et, der har den samme form som det franskbrød, oldemor bager". Kan I høre det for jer? Min bageglæde er allerstørst, når jeg bager til dem, jeg holder af - og jeg bager hellere end gerne efter specifikke ønsker. Dette var et ret specifikt ønske.

Og jeg ved godt, hvad det er for et franskbrød, de tænker på. I kender det også. Det hele lyse, luftige formfranskbrød. Min mormor bager det godt. Rigtig godt endda. Så den opskrift ville jeg slet ikke begynde at kæmpe op i mod. Til gengæld ville jeg meget gerne bage mine børn et formfranskbrød. Med min surdej. Og med masser af groft mel. Det synes jeg nemlig giver rigtig god mening, når det er et brød, som vi primært vil komme til at nyde i madpakken og til mellemmåltider.

Jeg kan afsløre for jer, at franskbrødet med surdej og fuldkorn blev mere end godkendt. Af både børn og voksne. Og at det giver dig en virkelig, virkelig god toast!

1 stk.
Det skal
du bruge

Surdej:

 • 40 g moden surdej
 • 40 g vand, 29 grader
 • 20 g fint hvedemel
 • 20 g ølandshvedemel sigtet

Dej:

Derudover: En bageform på ca. 1,7 liter (reklamelink)

Sådan gør du
Fodr din surdej og lad den stå lunt til peak og bageklar.

Kom vand og mel i en skål og rør det sammen til autolyse - jeg giver min dej ca. 2 timers autolyse, men gør det, der passer bedst ind i din bagning. Tilsæt surdej og salt og ælt dejen til den slipper skålens kanter og har udviklet en god glutenstruktur. Kom dejen i en bøtte smurt med en smule olie og lad den hæve ca. 3 timer. Vend dejen ud på bordet og preshape dejen - du kan se her, hvordan du preshaper. Lad dejen hvile ca. 30 minutter og form herefter dejen til et brød - du kan se her, hvordan du former et franskbrød (undlad dog at slå dejen ned inden, at du former). Læg dejen i bageformen med samlingen nedad. Dæk med husholdningsfilm og stil franskbrødet på køl til dagen efter.

Dagen efter tændes ovnen på 230 grader over/under varme. Kom en plade i bunden af ovnen og kog en liter vand - det skal bruges til at skabe damp under bagningen. Når ovnen er varm, så snittes brødet og sættes ind. Hæld kogende vand i den tomme, varme bageplade og luk ovnen. Bag brødet med damp i 15 minutter. Fjern pladen med vand og bag i ca. 10 minutter ved 230 grader varmluft til godt gylden. Brødet skal have en kernetemperatur på 97-98 grader for at være gennembagt. Jeg bruger det her digitale termometer for at sikre, at brødet er gennembagt (reklamelink).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

9 comments on “Groft franskbrød med surdej og ølandshvede”

 1. Hej Cathrine
  Jeg mangler den fuldkornshvede. Kan jeg bruge noget andet i stedet for - måske hælde noget mere ølandshvede i?

  Vh Heidi

  1. Hej Heidi

   Du kan bruge et andet fuldkornsmel i stedet. Eller erstatte med den sigtede øland og komme en smule mindre vand i end angivet.

   God bagelyst,
   Cathrine

 2. Jeg vil bruge din opskrift på groft franskbrød, men moden surdej, ung surdej, hvad er forskellen.

 3. Hej Cathrine. Jeg er ny i surdejsbagningen. Skal dejen til dette franskbrød æltes på en røremaskine? Og hvordan er man sikker på at den har udviklet en god glutenstruktur?
  Mvh. Natasha

  1. Hej Natasha

   Ja, jeg ælter dejen på min røremaskine. Når dejen slipper skålens kanter, og du kan lave en glutentest (se hvordan i andet indlæg her på bloggen), så har dejen en god glutenstruktur.

   God bagelyst,
   Cathrine

 4. Hej Catrine
  Jeg faldt lige over denne opskrift. Hydreringen af dejen er ret høj. Omkring 85%. Er det en opskrift, man som relativt nybegynder tør kaste sig ud i, eller er den for mere øvede? Jeg synes, det kan være svært at håndtere så våd en dej. Men måske er det nemmere, når dejen skal bages i formen.

  1. Hej Helle

   Når du bruger groft mel, så kan dejen suge væsentligt mere vand. Men ja, hydreringen er god. Brug noget godt mel, og så er det slet ikke noget problem 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT