Toast. Hvem elsker ikke en toast? Sprødt og blødt brød, smeltet ost og saltet hamburgerryg eller skinke. I forsøget på at holde vores køkkenskuffer nogenlunde overskuelige, så har vi faktisk fravalgt at eje en toastmaskine (læs: vi ville ikke kunne styre det). Toast er nemlig meget værdsat herhjemme. Det smager bare så godt! Særligt med hjemmebagt toastbrød. Det giver så meget mere smag og tekstur til toasten, og gør absolut kun toasten bedre. Brødet er også perfekt som sandwichbrød. Min favorit-toast er med ost, hamburgerryg, avokado og et tyndt lag dijonsennep. Dét er comfort food! Toastbrød er så nemt at bage selv, og det smager så meget bedre end den købte version.
Det skal du bruge:
- 15 g gær
- 300 g mælk
- 400 g hvedemel
- 100 g groft ølandshvedemel eller grahamsmel
- 15 g sukker
- 10 g salt
- 45 g blødt smør
- 1 bageform på ca. 1,5 l (jeg bruger den her træ bageform + låg)
Sådan bager du et luftigt og groft toastbrød:
Lun mælken til det er lillefingervarmt. Kom mælken i en skål og opløs gæren heri. Kom mel, sukker og salt i og ælt dejen til den er sammenhængende. Tilsæt det bløde smør og alt dejen til den er samlet og ikke hænger ved skålen. Dejen skal ikke æltes så meget, da den skal have en tæt krumme. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 1 time.
Smør din bageform med smør. Vend dejen ud på et meldrysset bord. Form dejen – du kan se i videoen nedenfor, hvordan du former dejen til toastbrødet. Kom brødet i formen og kom et låg over dejen, som også må komme med i ovnen. Lad dejen hæve i yderligere 1 time eller så længe det er nødvendigt for, at dejen næsten når kanten af formen. Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Når ovnen er varm og brødet er hævet færdigt, så sættes toastbrødet i ovnen, og der kommes noget tungt oven på låget, så brødet ikke kan hæve ud af formen. Jeg bruger et ildfast fad. Bag dit toastbrød i ca. 45 minutter. Tag brødet ud af formen og lad det afkøle på en rist.
Indlægget indeholder affiliatelinks.
[…] hvordan du preshaper. Lad dejen hvile ca. 30 minutter og form herefter dejen til et brød - du kan se her, hvordan du former et franskbrød (undlad dog at slå dejen ned inden, at du former). Læg dejen i bageformen med samlingen nedad. […]
Hej Cathrine
Jeg kunne godt tænke mig at forsøge mig med langtids hævning i køleskabet af toastbrødet... tænker du det kan lade sig gøre? Og i så fald, hvordan ville du gøre?
Glædelig jul
Hej Amalie
Ja, det kan du godt. Så skal du bare skrue ned for mængden af gær. 8-10 g.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Kan man også finde opskriften på surdejs toastbrød i din E-bog Surdej eller er det kun i den fysiske bog?
Mvh
Emilie
Hej Emilie
Opskriften på surdejs toastbrød finder du i min E-bog Slow Fast Food 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Bagte dit toastbrød i går - det var lækkert! Har du evt. en opskrift på et lavet på surdej?!? Det kunne jeg nemlig godt tænke mig at prøve!
Mange hilsner
Mette
Hej Mette
Dejligt! Det kan du tro - opskrift på surdejs toastbrød finder du i min bog Surdej eller E-bog Slow Fast Food 🙂 Det smager så, så godt!
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine. Har lige bagt blommetærten med mandelmel. MmmmmMm. Den er fremragende. Nu er dit/mit toastbrød lige røget i ovnen og jeg ville blive sååååå glad hvis du ville skrive hvilken hylde i ovnen den skal bage på. (Også blommetærten). Og skal brødet i en forvarmet ovn??? Det er det kommet her. Tusind tak for nogle lækre opskrifter med ordentlige produkter. Prøver dog nok hen af vejen at udskifte det hvide sukker med kokossukker. Men skal lige læse lidt mere på det.
Mange Hilsner Louise
Hej Louise.
Hvor er jeg glad for at høre, at du har glæde af og bruger bloggens opskrifter 🙂
God ide - jeg skal forsøge at huske, at tilføje hvor i ovnen, jeg bager. Toastbrødet bager jeg på 4. hylde (2. nederst).
Hvordan blev brødet? Jeg har også lige tilføjet i opskriften, at ovnen selvfølgelig skal være varm - det stod ikke tydeligt 🙂 Tak for note.
Spændende med kokossukker. Jeg har aldrig prøvet at bage med det. Så lad mig endelig vide, hvordan det fungerer i kagen 🙂