Hjemmebagte kiks er en helt anden liga end købekiks. Jeg var overbevist, da jeg smagte mine hjemmebagte vaniljekiks. Siden da har jeg fået virkelig mange ideer til hjemmelavede kiks, som bare venter på at blive testet. Den første variant, jeg har testet og bagt (mange gange), er de her grove havrekiks, som jeg har drysset med flagesalt. Helt perfekte som en lille eftermiddagsmundfuld til både børn og voksne, som tilbehør til et ostebord eller bare med en god skive ost på. Den kan faktisk lidt det hele, den her kiks, og jeg ved med sikkerhed, at jeg kommer til at bage dem mange gange endnu. Ellinor har nemlig allerede spurgt efter endnu en "rund kiks" 🙂
Ca. 24 stk.
Det skal du bruge:
- 100 g finvalsede havregryn
- 100 g kogt vand
- 100 g blødt smør
- 30 g rørsukker eller almindelig sukker
- 100 g groft mel - jeg bruger gerne groft ølandshvedemel eller grahamsmel
- 1 knsp. salt
- ½ tsk. bagepulver
- Flagesalt til at drysse på toppen
Sådan bager du sprøde og grove havrekiks med salt:
Hæld det kogende vand over havregrynene og rør godt rundt. Stil det til side og lad det køle af, mens du forbereder resten. Kom det bløde smør og sukker i en skål, og rør det sammen til det er homogent og lyst. Kom mel, salt og bagepulver i og rør det sammen. Kom havregrøden i og ælt dejen til den er samlet. Stil evt. dejen på køl i 15-30 minutter, hvis den er for blød til at rulle ud.
Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Drys et bord med mel og rul dejen ud til en tykkelse på ca. 3 mm (lidt tyndere end en Digestive kiks). Drys let med mel undervejs - også på din dejrulle, så dejen ikke hænger fast. Stik kiks ud med en udstikker eller skær dejen ud i ønsket størrelse. Jeg brugte en udstikker med en diameter på 6 cm. Forsæt med at rulle dejen ud og udstikke kiks, indtil at alt dejen er brugt op. Kom kiksene på en bageplade beklædt med bagepapir. Dyp en smule vand på hver kiks og drys med flagesalt. Bag to plader kiks ad gangen på anden øverste og nederste rille i ovnen i 15-20 minutter, til de er gyldne i kanten. Lad dem afkøle på pladen i 5 minutter før, at du fører dem over på en rist for at køle helt af.
Indlægget indeholder affiliatelinks.
Skøn opskrift! Nemme at lave og de smager dejligt.
Tak for hurtig svar 👍 og så skal de bages 😋
Vil blot lige høre om de holder sig sprøde, hvis de bliver bagt en lille uge før de skal bruges!
Hej Ilse
Det gør de 🙂
God bagelyst,
Cathrine