Hjemmebagte fuldkorns vaniljekiks

Kiks - sprøde, knasende og med en god smag af smør. Det er sådan en kiks, jeg bedst kan lide. Tilføj smagen af fuldkorn, og så er jeg tæt på lykkelig. Dé her kiks gør mig mere end glad. De smager så godt! Jeg synes, at kiks passer så godt til mange ting. Tapas, ostebord, dessert, eftermiddagssnack. Men ligeså vild jeg er med kiks, ligeså træt er jeg af alle de knapt så lækre ingredienser, som oftest findes i kiks. Jeg foretrækker, hvis en kiks er bagt på smør og gode ingredienser. Så smager de bedst og gør mig allermest glad.

De her vaniljekiks er netop bagt med smør og gode ingredienser. Mel af en god kvalitet, fuldkornsmel, der giver masser af smag og bid til kiksen, og en stor, flot vaniljestang, der både giver kiksen den dejligste smag, men også pynter med sine små, fine vaniljekorn. Jeg er vild med dem! Hjemmebagte kiks er nemme at lave, og så smager de altså så meget bedre, end dem man kan købe.

Kiksene er fuldstændig fantastiske i en hjemmelavet kiksekage. Opskriften på kiksekage med hjemmebagte vaniljekiks finder du her, og jeg lover - den fås ikke bedre!

15-20 stk.
Det skal du bruge:

 • 100 g hvedemel
 • 100 g groft spelt- eller hvedemel
 • 100 g koldt smør
 • 1 vaniljestang
 • 80 g rørsukker
 • ½ tsk. bagepulver
 • 1 nip salt
 • 4-5 tsk. vand

Sådan bager du sprøde vaniljekiks:
Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Kom mel og smør i en skål. Smuldre det sammen til det ligner grov rasp. Flæk vaniljestangen og pres vaniljekornene sammen med 1 spsk. rørsukker, så kornene skilles. Kom sukker, vaniljesukker, bagepulver og salt i smør/melblandingen og rør det sammen - det gøres nemmest med hånden. Kom vand i og saml kiksedejen. Kom dejen ud på bordet og rul det ud til ca. 4-5 mm tykkelse. Skær kiksedejen ud i firkanter i ønsket størrelse. Kanterne ruller du sammen igen og ruller ud på ny - fortsæt sådan til alt dejen er brugt og lavet til kiks. Kiksene kommes på en bageplade beklædt med bagepapir.

Bag kiksene i anden øverste og nederste rille i ovnen (jeg bager 2 plader ad gangen) i ca. 12-15 minutter, til kiksene er gyldne i kanten. Lad vaniljekiksene afkøle i få minutter på bagepladen før de føres over på en rist for at køle helt af. Opbevar i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 comments on “Hjemmebagte fuldkorns vaniljekiks”

  1. Hej Jette
   Det har jeg desværre ikke den store erfaring med. Jeg ved ikke, om glutenfrit mel giver samme sprødhed?
   Det er altid et forsøg værd, hvis du ikke tåler gluten 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 1. Det var dog nogle ualmindelige skønne kiks......har lige bagt dem til mine to børnebørn kommer i eftermiddag. Så må vi se om der er nogle tilbage?

  1. Hej Lotte.
   Tusind tak! Det er jeg så glad for, at du synes 🙂
   Jeg er også helt vild med dem. Så lækre!

   Jeg håber, at dine børnebørn nåede at smage 😉

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT