Grydebrød – det bedste brød!

0

Follow my blog with Bloglovin

Grydebrød er fantastisk! At bage brødet i en støbejernsgryde giver muligheden for at opnå et voluminøst, luftig brød med en glas-agtig skorpe. Jeg er vild med det! Tricket er, at når brødet kommes i den brandvarme gryde, og låget kommes på, så dannes der damp inde i gryden, der sikrer, at brødet ikke danner en skorpe så hurtigt. Derved får brødet mulighed for at hæve i længere tid, så du opnår et luftigt og saftigt resultat.

Jeg bager det ret ofte, da det altid smager så godt. Derfor får i billeder af to brød, der er bagt efter næsten samme opskrift. Det mørke af dem har jeg bagt med 10g maltmel, som er den eneste forskel. Så hvis du gerne vil have et grydebrød med en mørkere farve og en lidt karamelliseret smag, så tilføj 10g maltmel til opskriften.

Det skal du bruge:

  • 350g koldt vand
  • 3g gær
  • 1,5dl surdej
  • 100g ølandshvedemel eller alm. hvedemel
  • 400g sigtet speltmel
  • 15g salt


Sådan bager du et grydebrød:

Kom vandet i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt surdej, mel og salt. Alt dejen rigtigt godt, evt. på en røremaskine. Når dejen er glat og smidig – tjek med en glutenprøve – så kommes den i en skål, der er smurt med en smule olivenolie. Dæk dejen til og stil den på køl til dagen efter.

Dag 2:
Hæld dejen forsigtigt ud på et meldrysset bord. Fold det til formen på din hævekurv eller fad. Lad dejen hæve i ca. 1-2 timer. Stil din gryde med låg i ovnen og tænd den på 250grader. Når dejen har hævet og gryden er brandvarm, så vender du dejen ned i gryden og kommer låget på hurtigt igen. Stil gryden i ovnen og bag brødet i 30 minutter. Tag gryden ud og fjern låget. Bag brødet videre på 230grader i ca. 10-15 minutter. Hold øje med at skorpen ikke bliver for mørk. Hvis du er i tvivl, om dit brød har fået nok, så brug et termometer. Hvis kernetemperaturen på brødet er 100grader, så er brødet færdigbagt.

Når grydebrødet er bagt færdigt, så vendes det ud på en rist. Lad det afkøl og nyd det!

Grydebroed-1

Grydebroed-2

Grydebroed-fb

Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Jeg er mad-fan, bagenørd, øko-glad og mor til Ellinor. Her deler jeg begejstret mine opskrifter på alt den mad, der gør mig glad i hverdagen. Du finder også viden om ernæring, rejseguides, DIY og en masse om børn, spisevaner og kræsenhed, som er dét som mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

INSTAGRAM

SENESTE

Cheesecake med bagte rabarber og havrekikse-bund
13. juni 2018
Blødt rugbrød uden kerner – Barnets første brød
29. maj 2018
Koldhævede bløde gærboller
24. maj 2018
Foccacia med timian
12. maj 2018
Hjemmebagte varme hveder
26. april 2018