Grydebrød er fantastisk! At bage brødet i en støbejernsgryde giver muligheden for at opnå et voluminøst, luftig brød med en glas-agtig skorpe. Jeg er vild med det! Tricket er, at når brødet kommes i den brandvarme gryde, og låget kommes på, så dannes der damp inde i gryden, der sikrer, at brødet ikke danner en skorpe så hurtigt. Derved får brødet mulighed for at hæve i længere tid, så du opnår et luftigt og saftigt resultat.
Jeg bager det ret ofte, da det altid smager så godt. Derfor får i billeder af to brød, der er bagt efter næsten samme opskrift. Det mørke af dem har jeg bagt med 10g maltmel, som er den eneste forskel. Så hvis du gerne vil have et grydebrød med en mørkere farve og en lidt karamelliseret smag, så tilføj 10g maltmel til opskriften.
Det skal du bruge:
- 350g koldt vand
- 3g gær
- 1,5dl surdej
- 100g ølandshvedemel eller alm. hvedemel
- 400g sigtet speltmel
- 15g salt
Sådan bager du et grydebrød:
Kom vandet i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt surdej, mel og salt. Alt dejen rigtigt godt, evt. på en røremaskine. Når dejen er glat og smidig – tjek med en glutenprøve – så kommes den i en skål, der er smurt med en smule olivenolie. Dæk dejen til og stil den på køl til dagen efter.
Dag 2:
Hæld dejen forsigtigt ud på et meldrysset bord. Fold det til formen på din hævekurv eller fad. Lad dejen hæve i ca. 1-2 timer. Stil din gryde med låg i ovnen og tænd den på 250grader. Når dejen har hævet og gryden er brandvarm, så vender du dejen ned i gryden og kommer låget på hurtigt igen. Stil gryden i ovnen og bag brødet i 30 minutter. Tag gryden ud og fjern låget. Bag brødet videre på 230grader i ca. 10-15 minutter. Hold øje med at skorpen ikke bliver for mørk. Hvis du er i tvivl, om dit brød har fået nok, så brug et termometer. Hvis kernetemperaturen på brødet er 100grader, så er brødet færdigbagt.
Når grydebrødet er bagt færdigt, så vendes det ud på en rist. Lad det afkøl og nyd det!
Hej Cathrine
Hvor stor en gryde bruger du til dette brød?
Vh Malene
Hej Malene
Min gryde måler ca. 25 cm i diameter.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine, jeg har lige et par spørgsmål.
1) hvorfor både gær og surdej?
2) når du skriver gær er det alm eller tørgær - når du bruger gær i dine brød hvad foretrækker du så for en slags gær
3) Jeg har en Römertopf, kan den bruges i stedet for gryde? Vil det ændre på temperaturvalget?
Hej Anders
Du har fundet en af bloggens helt gamle opskrifter - derfor både gær og surdej 🙂 Dengang kom jeg altid en lillesmule gær i mine brød med surdej for at sikre, at dejen hævede. Det gør jeg ikke længere 🙂 Så hvis du har styr på din surdej, så skipper du også bare gæren.
Jeg bruger altid frisk gær - medmindre at der står specifikt angivet tørgær. Vær obs på at mængden af gær og tørgær er meget forskellig, så du kan ikke bare skifte 1:1 uden at justere mængden.
Ja, du kan bruge en Römertopf - det er ikke super optimalt, men det er bedre end ingenting. Den holder ikke varmen særligt godt, når der kommer en kold dej ned i, og den kan heller ikke opnå samme varme som en støbejernsgryde. Giv brødet høj varme!
God bagelyst,
Cathrine