Grydebrød med hvede og rug

Annonce for Valsemøllen

Jeg elsker at bage mit brød i en gryde. Det giver brødet de optimale betingelser for at udvikle sig helt perfekt, så brødet bliver let, luftigt og lækkert. Rugmelet giver en dejlig syrlighed til brødet, som jeg virkelig godt kan lidt. Har du en surdej, så bag brødet med det. Har du ingen, så kan grydebrødet bages med gær. Jeg bruger min yndlings gule støbejernsgryde, som min farmor har lavet uendelige gryderetter i. Det gør mig glad at tænke på.

Det skal du bruge:

Sådan gør du:
Kom vand, mel og surdej i en skål til røremaskinen. Hvis du bruger gær i stedet for surdej, så skal det opløses i vandet inden, at melet kommes i. Ælt dejen på røremaskinen i 2 minutter ved lav hastighed. Tilsæt nu salt og ælt dejen i 5-8 minutter ved medium hastighed. Hvis dejen endnu ikke har samlet sig om dejkrogen og sluppet skålens kanter, så æltes dejen kort på højeste hastighed. Smør en bøtte med olie og kom dejen i. Læg låg på og lad dejen stå ved stuetemperatur eller lidt lunere (26-28 grader) indtil, at dejen er hævet med ca. 30-40 %. Det tager et par timer.

Når dejen er hævet, vendes den ud på bordet og formes som en kugle og spændes op. Lad dejen hvile 20-30 minutter utildækket på køkkenbordet. Vend dejen rundt. Spænd dejen op og form den som et brød. Kom dit brød i en hævekurv, der er drysset med rismel. Stil dejen på køl natten over.

Dagen efter kommes en gryde med låg i ovnen. Tænd på højeste temperatur varmluft. Lad gryden varme rigtig godt op i 45-60 minutter. Vend dejen ud på en plade, snit det i ønsket mønster, så dejen bedre kan hæve og udvikle sig under bagning. Kom dejen i den brandvarme gryde og læg låg på med det samme og stil gryden tilbage i ovnen. Bag brødet ved 230 grader i 20 minutter. Tag låget af og skru op til 250 grader og bag brødet i yderligere ca. 10 minutter til skorpen er godt gylden. Afkøl på en rist og nyd.

Tip: Når du bager dit brød i en gryde, så skaber du stort set de samme forhold, som man kun kan opnå i en professionel ovn. Gryden sikrer, at fugten fra brødet forbliver inde i gryden. Det skaber damp, som sikrer, at brødet når at hæve færdigt, danne de karakteristiske lufthuller og udvikle masser af smags- og aromastoffer, inden skorpedannelsen går i gang. Den sikrer også, at varmen fra gryden giver en ensartet og jævn varme til brødet, som også er medvirkende til at opnå en sprød og smagfuld skorpe. Det er vigtigt, at man tager låget af i den sidste del af bagningen, for at give en gylden og sprød skorpe med masser af smag.

8 comments on “Grydebrød med hvede og rug”

 1. Jeg har lige bagt grydebrød med hvede og rug - det smagte helt vidunderligt. Men jeg kunne ikke spænde det op til en kugle, da det havde hævet i skålen. Dejen var meget våd og det splattede ud på køkkenbordet, efter det havde hævet i hævekurven, hældte jeg det direkte ud i den varme gryde. På din video så det ud som dejen var meget mere fast. Har jeg kørt det for længe i røremaskinen ved ikke hvad jeg ellers har gjort forkert - brugt nøjagtig din opskrift.
  Mange hilsner
  Annie

  1. Hej Annie

   Ja, det kunne måske godt lyde til, at du har æltet dejen for meget. Oplevede du, at dejen samlede sig om dejkrogen og var glat og sammenhængende? Og at den så blev våd og slasket efterfølgende? Så er dejen overhævet. Glutenstrukturen brister, og kan ikke længere holde på væsken.

   Hvis dejen er overæltet, så er den næsten umulig at arbejde med.
   Dejen i den her opskrift indeholder ikke så høj en procentdel vand, så den burde være meget taknemmelig at arbejde med.

   Jeg er glad for, at du har lyst til at prøve opskriften, og at prøvet smagte godt. Jeg tror, at du skal give den et forsøg mere 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 2. Hej Cathrine.
  Jeg har tænkt lidt på hvorfor du mon i nogle opskrifter bruger autolyse og i andre opskrifter gør du ikke. Hvordan kan de være??
  Mvh Marianne

 3. Hej Marianne

  Det kommer lidt an på, hvad jeg gerne vil med opskriften, og hvor fast dejen er.

  Autolyse er en fordel, når du arbejder med meget våde deje. Så hjælper autolysen til, at dejens glutenstruktur styrkes inden, at dejen æltes, og det gør æltningen langt nemmere og kortere, så dejen ikke risikerer at blive for varm.

  I den her opskrift ønskede jeg en nem og hurtig dej, og da den ikke er så våd, så er autolyse ikke nødvendig 🙂

  Jeg håber, at det giver en forklaring.
  Rigtig god bagelyst
  Cathrine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT
envelope-ochevron-upfacebookinstagrampinterest-p